1ç. tekstil tarafý iyi gelmeyecek 4ç zaten iyi gelmedi bu kurla bundan iyi performans beklenmemeli. ama þuan tünelin dibindeyiz. ýþýkta karþýmýzda. nedeni kur durmayacak.
zaten bunu görüp %11.38 faizle 500m dan fazla kredi çekilmiþ bu para kuru kapatmakta kullanýlmýþ dendi. görünmeyen kýsýn ise kapanan borç stok u fonlanmýþ oldu .
neden yüksek stok yapýlýr.. yöneticiler çok zeki , bilginiz olsun..
1 yüksek sipariþ gelir bundan hammadde alýrsýn
2 sipariþler iptal edilir elde mal kalýr. (edilen olmuþ ama hammadde olduðu için sýkýntý yok.)
3 ülkemiz gerçeði düþük faizli para bulur hammaddeye gömersin mamül yükselir deli kar edersin.(bir nevi döviz açýðýný hedge edersin. banka hesabýnda döviz tuttunmu malesef sat baskýsý görüyorsun)
3 en aðýr basaný bilginiz olsun...
gýda iþi 2 li yapýda satýþlarýmýz ana ortak osman akça tarýma... satýþlar tl görünsede anlaþma gereði kur yükseliþinden fayda görüyoruz. yýllýk 1 milyar ciro yaptý. büyük ihtimal bu yýl 1.5 milyar civarý gelecek. bu cironun %90 a yakýný döviz endeksli hesabý siz yapýn. son çeyrek acayip ciro artýþý var bu artýþ bundan sonra devam edecek. kur durmayacaðý için
bu çeyrek çok aðým þahým ker gelmez. ama üzmezde.
enerji iþi
son 2ç tir 120m satýþ geliri geliyor. bu çeyrek 130m aþaðýsý gelmez.
ilk defa bunda iyi kar gelecek 40m civarý bekliyorum. umarým yanýlmam
þirketin 1.2 milyar döviz açýðý var malün kur yükselmesi kur zararý yazýp bu yýl hariç yýllardýr zarar bildirdi. bilançoya dolar bazlý bakýnca aslýnda geçmiþ yýllarda da zarar etmediðini, durmadan borç ödedi görürsünüz. bu çeyrek sonun da bu açýðýn 1 milyara düþmesini bekliyorum..
döviz açýðý 1.2 milyar görünsede. aslýnda döviz açýðý yok.
enerjinin tamamý, tekstil cironun %75 yurt dýþý, gýda cironun %90 döviz endeksli . þirket cirolarýnda doðal hedge dediðimiz durum var.
3 aylýk verileri hesaplayýnca bakýn ne çýkýyor.
enerji :130m
gýda : 300m
tekstilde en kötüsü 400m
800m en kötüsü çeyreklik bazlý doðal hedge var.
kýsaca 3 aylýk veriler geldikten sonra artýk doðal hedge ile döviz açýðýna eþit olacak ve döviz yükselmesi çok pozitif yansýyacaktýr.. þuan bu evreye girdik... 
gelelim þeytanýn gör dediði yere..
1ç geçen yýlý göndersin kar olarak ben razýyým.... eðerki dövizin 25 30 civarýna arttýðýný görüsek. bornovadaki inþaatta bu yýl bilançoya girerse ki. yöneticilerin beklentisi o yönde.. ozaman iþin rengi fena hemde çok fena deðiþir.
yýllýk 1.5 ile 2 milyar arasý kar göndermesi olasýlýk dahilindedir.. þartlar gerçekleþtiði taktirde yüksek olasýlýktýr
piyasa deðeri kadar kardan bahsediyorum. ileride olacaklarý kimse bilemez sadece tahmin eder.
bu fiyatlarda dip tavan yaparak aklýmýzla alay etmeye devam edin..
HODRÝ MEYDAN
YATIRIM, sonu yanlýþ giden SPEKÜLASYONDUR. EÐER, zamanýnda spekülasyondan çýkmazsanýz MECBUREN yatýrýmcý olursunuz.
Yer Ýmleri