Alýntý Originally Posted by cenkc Yazýyý Oku
Erhan bey öncelikle size bu camiada yaptýðýnýz katkýlar için teþekkür ederim. Birçok insana borsa ile ilgili çok iyi bilgiler veriyorsunuz ve bunu senelerdir yapýyorsunuz.

Ama temettü ile ilgili konularda sizinle ayrýþýyoruz. Kaðýt üstünde dedikleriniz vs. Matematik herþey doðru fakat þunu gözden kaçýrýyorsunuz benim fikrime göre.

Temettü aldýðýnýzda þirketteki payýnýz yüzdesel olarak deðiþmiyor. Hatta gelen temettü ile ayný þirket ile devam ederseniz þirketin içindeki payýnýz artýyor. Uzun vadede þirket çok büyüdüðünde vereceði temettülerden daha fazla faydalanmýþ oluyorsunuz, pasta büyüdükçe. Ama sizin mantýkla kar edip kýsmi sattýkça payýnýz düþüyor ve 5-10 sene sonra o sattýðýnýz para 10 sene sonraki temettü farkýna kýyasla deðersiz kalýyor.

Umarým kendimi anlatabilmiþimdir. Örnek için geriye dönük egeen de bunu simule edebilirsiniz. 15 tl den 20 tl ye çýktýðýnda sattýðýnýz her bir lot için þuan 51 tl temettüden oluyorsunuz.

Temettünün baþka faydalarý da var.

1) piyasa deðerini düþürüp, deðerli hisse algýsýný kýrdýðýný için tekrar yükselmesi daha kolay oluyor
2) fk deðerinin düþmesini saðlayýp talebi arttýrýyor vs vs
Saðlamasýný yapmamýþsýnýz matematiðin. Birþey matematikle ýspat edilebiliyor ise gerçek hayatta da farklý olmaz.

Matematik ve rakamlar bunun için kullanýrýz yani gerçeði öðrenmek için mesela sizin söylediðiniz þeylerin matematiksel olarak bir ýspatý yok. matematiksel olarak açýklanamayan birþey somut deðildir soyuttur yani varsayýmsaldýr.

Mualefet yapmýyorum farkettýysenýz KANIT! arýyorum varsayýmlarýnýzý bana kanýtlayýn.

Örneðin dünya yuvarlak deðildir. Kare þeklindedir demiþ gibi oluyorsunuz matematiksel olarka ýspatlayamadýðýnýz sürece matematiksel olarka ýspatlanmýþ olan yuvarlak dünyayý kabul etmeniz gerekir.

Sizde diðer arkadaþlar gibi ayný yerde takýlýyorsunuz. Eðer siz temettülerle tekrar lot alýyorsanýz benýmde sattýðým lotlarla tekrar alýþ yapmam lazým. Siz aldýðýnýz temettüyü geri hisseye sokacaksýnýz. Ben lot satarak elde ettiðim temettüyü geri hisseye sokmayacam ??????????? Sizce bu doðru olur mu ?

Diðer varsayýmýnýz ise sattýðýnýz lotlarýn deðersiz kalmasý gibi birþeyden bahsetmiþsiniz. Bunu tam anlayamadým. Sonuç olarka temettü aldýkça siz lot satmýþ oluyorsunuz eðer gerisin geri lota çevirmiyorsanýz siz çeviriyorsanýz bende sattýðým lotu tekrar sokmalý veya hýc satmamalýyým.

Bir yatýrýmcý temettü parasýyla tekrar ayný hýsseye sokarsa aslýnda temettü almamýþ olur.
Dolayýsýyla lot satarak temettü yaratan biriside ayný þekilde hiç lot satmayarak temettü almamýþ gibi olur.

Þirkete ne kadar lotla ortak oldugunuz veya %30 una ortak olmanýz önemli deðildir.

Þirket vardýr 100,000 TL deðerinde bunun %10 una ortaksanýz 10,000 TL para koymuþsunuzdur.

þirket vardýr 1,000,000 TL deðerinde bunun %1 ine ortaksýnýz koydugunuz para 10,000 TL dir.

Þirketin % kaçý sizin hiçbir önemi yok önemli olan koyulan sermayedir. Lot sayýsýnýn da hiçbir önemi yok.

Lot sayýsý onemlý ise niçin 1 2 lýralýk hisselerde daha çok lot almak varken insanlar BÝMAS almaya calýsýyor.

ayný sekýlde kucuk býr sýrketý alýrsanýz mesela %5 ini alabilirsiniz. Niye büyük firmalarý alýp sadece %0,001 ine ortak olmayý tercih ediyorsunuz ký ?????? ortaklýk oranýnýz bu kadar önemliyse ????

Koydugun paraya göre kazanýrsýn 10,000 TLlýk ortaksýn ister %5 ister %80 ini senýn olsun anlamý yok.

Þirket büyüdükçe hissende yukarý gýder 10,000 TL üzerinden kar edersýn.

Þirketin karýný dagýtýrsa þirket degerý düþer.

vesaire vesaire detaya gýrmeyeyým.

TAVSÝYEM BENI IKNA ETMENIZ DEGIL KENDI KENDINIZI KENDI CIKARIM VE TEORILERINIZE IKNA EDIN. SÝZÝN YARARINIZA OLACAK HOCAM.

Son 1 ve 2 numalý düþüncelerinizde malesef ýspata muhtaç. Eðer bu dedýklerýnýz geçerliyse pd/dd degerlerýnýn cok yuksek cýkmasý gerekýr hýsselerýn.

Neyse araþtýrýn derým bu iþi yada araþtýrmayýn siz bilirsiniz.