Bu arada bizim büyük balýk hareketiyle tüm gýda þirketlerini yukarý çekiyor
Bu sitenin de yýllardýr çözemediðimiz en kötü þeyi (((
Tabanda kaç lot var tavanda ne var kim aldý ne oldu (((
Arkadaþlar lütfen biraz saygýnýz olsun. Tam 5 aydýr bu iþleri araþtýrýyorum. Öðrendiðim bilgiyi anýnda burda paylaþýyorum burda, pattt sayfalarca geriyo gidiyor..
Çok merak ediyorsanýz 30 40 lira verin program alýn.
Teknik taktik takas vs bunlar boþ iþ.
Tavanda 1 milyýn lot olur, pat taban olur, tabanda 2 milyon olur tak tavan olur, bunlarý takip edeceksiniz lütfen kendinize program alýn. Kahve muhabbeti olmasýn
Takas vs de boþ iþ. Logo 4 den 24 e gitti iþ yat. Akyatýrým alýyodu. 24 olunca citiyab. Göründü. Uluslararsý takas programýndan bi baktým jp mor. Ve goldmansac. Almýþ. Yani o iþleri göstere göstere göstermezler.
Petrol 60$ dan 40$ a düþtüðünde 40$ destek var ordan döner 70$ da çanaðý tamamlar diye efsunlanmýþ arkadaþýmdan bi farkýnýz olsun. 1 aydýr anlatýyorum.
Hayatta her malýn evin arabanýn hisse senedinin altýnýn dolarýn petrolun armutum muzun bi maliyeti vardýr.
1 maldan az bulunuyorsa ya da talep çoksa fiyat artar
1 maldan çok bulunuyorsa ya da talep azsa fiyat düþer
Mantýk bu.
Petrol 15$ ý gördüm bugün ekranýmda.
Misal araþtýrýn. Ýlla ki altýnýn da bi çýkarma maliyeti vardýr. Dünyada kaç kilo ton neyse artýk ne kadar kimde olduðu da bellidir. Ordan hesap edün fiyatý balon mu deðil mi diye. Fibonacci denen zat, bulduðu salyangoz matematiðinin vs borsada forexte kullanýldýðýný bilse kesin kemikleri sýzlardý...
Asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
SASBAÞ da uluunun iþtirakiymiþ.. yeni öðrendim.
http://www.denizcilikdergisi.com/den...arlik-ticaret/
![]()
1 maldan az bulunuyorsa ya da talep çoksa fiyat artar
1 maldan çok bulunuyorsa ya da talep azsa fiyat düþer
Mantýk bu.
---///
Petrol --- 2. Örnek. Petrol dediðiniz ürün, bilmeyenler için, fosiller dir. Aslýnda Karbondur. Ýnsan kemiði hayvan kemiði bitkiler çer çöp yýllar içinde 100 yýl 1000 yýl topraðýn altýnda denizin altýnda fosilleþerek, petrol olur. Kazma kepçeyi vurdunuz mu petrol çýkar. Petrolü ýsýtýp damýtýrsanda her ýsý derecesinden bi ürün alýrsýn. Asfaltta petroldür aslýnda.
Þu an dünyada 5 milyara yakýn insan stabil olduðu için, iktisatýn 2. Kuralý gereði, hem talep az ,hem ürün bol, bundan sebep fiyat maliyetine, hem de maliyet altýna indi...
Dünyada þu an petrol tüketimi
Elektrik tüketimi
Doðalgaz tüketimi, hem stabiliteden, hem de dev fabrikalarýn kapalý olmasýndan sebep, tüketim muazzam düþmüþ..
Bu yüzden bunlarýn üreten þirketlerin cirolarýnda büyük düþüþler beklenmelidir..
---///
Un ise ; 1. Örnek: Buðday, petrol gibi bulunan bir ürün deðil. Eðer tohumunu ekmezsen buðday elde edemezsin. Bu arada bilmediðimden deðil))) doðadaki her bitkinn tohumu aslýnda kendisidir. Neyse.
Þu anda salgýn virüsten sebep; tüketim alýþkanlýklarýmýz deðiþtiði için en temel ihtiyacýmýz, bizim için ekmek, Avrupalý için Makarna, Abd li için pizzanýn hammadesi Un olduðu için, Un a talep çok. Hem kargo taþýmacýlýk hem de endüstriyel üretim þartlarý her yerede üretilmediði için de zor bulunuyor. Bu yüzden fiyat artmasý normal..
--///
Temel iktisat kurallarýna 2 örnek. Bu þirketin cirosunun kar ýnýn artmasý da normal. Benim hür fikrime göre yapay, altý boþ deðil. Bu benim fikrim. Sizin farklý ise ona göre mevkilenirsiniz.
---///
Þimdi düþünmemiz gereken sorular? Dünyada stabil bir yaþam, gýda saðlýk hariç bir tüketim yokken, ticaret durmuþken, finansal piyasalar neden çýkýyor? Gýda perakende saðlýk hariç, diðer yukarý fiyatlamalar temel iktisata göre suni. Neden çýkýyor, çünkü ortama sürülen para, 10 trilyon $ a yakýn para. Aslýnda bu paralar þirketler ülkeler batmasýn diye sürülmüþtü.
Sorular: Parayla saadet iþi ne kadar sürer?
Diðer sektörleede ki reel hayata aykýrý fiyatlamalar ne kadar sürer?
Eðer rüzgar tersine dönerse, etkilenmemesi gereken gýda saðlýk sektörleri de bundan etkilenir mi??
8.80 yazmýþtým 1-2 hafta önce, bizim içün bence eþik orasý. Yarýn tam o eþiklerdeyiz
---///
Unutmayýn, gerçek durumda, gerçek fiyatlamalar da bazen gerçek hayata uygun olmayabilir))) ne demek bu. Araba aldýn galeriden sýfýr, diyelim ertesi gün ilana koydun. Arabayý 150 bin tl aldýn 140 bin tl ye satýþa koydun, bi müþteri aradý 80 binden fazla vermem dedi. ))) iþte bu, fiyatlar gerçekleri unutturur dediðim þey.
Bu hafta yeni rotamýz içün önemli bi hafta.
Olduðu kadar, olmadý kader haftamýz
Arkadaþlar bu þirket gelirinin çoðunu ihracattan saðlýyor bu karantina olayý negatif mi etkiler sizce pozitif mi? Bence pozitif etkiler gibi çünkü una talep fazla ama asýl olay satýþ bence. Þirket 100 milyon dolar diye yazýyordu þatýþ haberinde þu anda o deðerlere geldi fiyat olarak ama sanki daha gidecek gibi ne dersiniz? Tahtayý seyreden var mý alýþlar nasýldý, blok alýþlar oldu mu? Ytd
Bu arada ben hissenin þirketin yenisiyim.
Sadece teorisyen mantýðý ile 25 gün önce
Dünyada buðday Un kýtlýðý olacak, Un a olan talep artacak, Buðday ihracatcýsý ülkeler Rusya/ Kazakistan Ukrayna dünyaya buðday vermeyi kesecek ;
Buðday ve Un stratejik silah olacak, Un altýndan bu konjukturde daha kýymetli olacak, konvansiyonel silahlardan bile üstün olacak öngörüm/tez im ile bu þirkete yatýrým yapmýþtým..
Bire bir bunlarý 25 gün önce burda yazmýþtým. Hatýrlayanlar bilir.
Þu an bire bir tutuyor.Rusya/ Kazakistan buðday vs ihracatlarý yasaklamýþtý haftalar önce. Ukraynayý duymadým onlar da muhtemelen yasaklar...
Þimdi inceledikçe hayran kaldým. Sanki salgýný, virüsü , buðday ithalatýnda sýkýntý olacaðýný hissedip 2 sene önce baþlayýp geçen sene 3. Fabrikayý açmýþlar, lisanslý depolarý silolarý arttýrýp full stok yapmýþlar. Valla bi gün bi tv de denk gelirsem bi þekilde sorucam, patrona tv de falan denk gelen olursa lütfen siz de sorun. Bu nasýl bi öngörü, inanýn aklým almadý. Nostradamus þekli olmuþ..
Bu arada bizim olayýmýz Un.
Buðday iþi TMO nun mýntýkasýna giriyo.
Þirket ürettiði Un un %74 ünü 80 den fazla ülkeye ihraç ediyor, buðday maliyet ve dolar maliyet artýþý bizi baðlamýyor, tak ihraç fiyatýna yansýtýyor.
TMO da buðday için, ola ki hiç ithalat yapamayýz düþüncesiyle ülkemizin her yerini ekip biçtirip buðdayý özkaynaklarýmýzdan temin etmeli.
Hem soruluyor, hem bilmeyen anlayamayanlar için tekrar edeyim
Türkiyede Buðday iþi TMO nun mýntýkasýna giriyo. Toprak Mahsullerinin iþi.
Bizim olayýmýz ise Un. Bu þirket ürettiði Un un %74 ünü , 80 den fazla ülkeye ihraç ediyor, buðdayýn maliyet ve dolar maliyet artýþý bizi baðlamýyor, tak, ihraç fiyatýna yansýtýyor. Tüm fabrikalar 7/24 hafta sonu dahi çalýlýyor. Ülkemiz ve 80 den fazla ülkeye un gönderiyor.
Yine de Ülkecek, 1.5 sene Tarým seferberliði þart, her yeri Buðday ekip biçmeliyiz.
Yer Ýmleri