Originally Posted by
subcomponent
tamam egenin köyleri çalýþmayý bilmiyor gerçekten de ama
bunu nasýl telefona çamaþýr makinesine baðladýnýz.
ne yapsýn elinde mi yýkasýn köylü diye? ya da karasabanla tarla sürüp dövenle mi saman yapsýn? o da çok hatta þey yapalým. iki taþý birbirine vuralým öyle ateþ yakalým. köylü olmak bunu gerektirir. cilalý taþ devrine geçemedik daha.
þaka mýsýnýz?
elektrik, motor filan geleli 50 yýl oldu artýk.
esas olmasý gereken planlama. üretici adam 10 sene, hatta 20 sene boyunca nereye, ne ekeceðin bilecek. bir sene herkes patates ekip ürünü çöpe döküp seneye yaðlý tohum ekip sonra memlekete sülfat gübresi gelmeyince tarlada ürün yanarsa hiç olursa. oohooo. buna kaç m3 su kaç kilo gübre atacak bilecek ilçe tarýmlar arpalýk olmaktan çýkýp bu iþleri yapacak.. üreten adam ürünü satmak için müþteri aramayacak. fiyatý, sigortasý, alýcýsý, nakliyesi hepsi týkýr týkýr planlanmýþ olacak. öyle olsa köylüyü kurtarsa, köylü de sistematik üretim yapsa (kooperatif gibi), adamlar üretir.
sene 2020. köylü para kazanamýyor. kazanýyorsa da nasýl kazanýyor. o "þeerli koca arýyor" dediðiniz kýzlar bütün gün tarlada ahýrda çalýþýrsa kazanýyor... çünkü o kýzlarýn çift vardiya, günde 16 saatten, en az 5-6 bin lira maaþ almasý gerekirken beklenen, hem bedava, hem sigortasýz çalýþmasý hem çocuk hem yemek yapmasý. þehirdeki anne çocuðunu kendi okula götürüp getiriyor etrafa güven olmadýðý için, akþam yemek masasýný toplamadan çocuðun ödevinin baþýna oturuyor, malzemesini alýyor, ödevini yaptýrýyor (buna bayýlmýyorum ama olan bu) çünkü bunu yapmasa çocuklar okulda 1 tek bir þey öðrenmiyor... köydeki bu anne, çocuðu nerede bilmiyor bile. kadýna diyorsun ki hem üret, hem it gibi çalýþ, hem sigortan yok hem çoluðun çocuðun þehirde okumak zorunda (köylerde okul kalmadý) çocuðundan haberin olmasýn...
pardon da gerizekalý mý bu kýzlar?
kendi köyüm için: kýzlarýn hepsi okuduðu için en az 6-7 bin lira maaþ alarak çalýþýyor.
okumayan yerlerdeki kýzlar için de þehirde kimse bodrum katta oturmuyor. zira ya polisle ya astsubayla evleniyor. malum onlar kiralýk ev bile aramaz, hepsi lojmanda oturuyor. deðilse de evlenmiyor çok da þart deðil yani...
bunlarý yapmayan gerçekten gerizekalý olan kýzlar. e onlara da müstehak.
parayla satýn alýnan hatunlarýn, o köylü kýzlarý gibi çalýþtýðýný sanýyorsanýz da çok yanýlýyorsunuz. öyle bir dünya yok. binde bir gerçekten savaþ maðduru filan olan kýzlardan çýkarsa yemek yapan hele hele tarlada çalýþan, hayvan bakan belki 1 tane öyle çýkýyor. diðerleri bebeklerini bile emzirmeyi zahmet olarak görüyor. bunlarý kendim saðlýk sektöründe olduðum için birebir yaþayýp biliyorum.
Yer Ýmleri