Artan

29,92 10 17:35
50,40 10 17:35
202,50 9.99 17:36
46,94 9.98 17:37
9,48 9.98 17:37
Artan Hisseler

Azalan

6,66 -10 17:37
100,20 -9.97 13:55
3,31 -9.81 13:55
5,24 -8.71 17:37
15,25 -7.74 13:55
Azalan Hisseler

İşlem

25.953.069.535,00 17:37
14.561.454.904,25 17:37
13.610.905.630,24 17:37
12.973.632.436,19 17:37
12.755.975.724,75 17:37
Tüm Hisseler
Sayfa 931/931 İlkİlk ... 431831881921929930931
Arama sonucu : 7443 madde; 7,441 - 7,443 arası.

Konu: KRONT - Kron Telekomünikasyon

1.  Alıntı Originally Posted by smyrks1453 Yazıyı Oku
    Sayın Usta
    bu konudaki bilgilendirmeniz için teşekkür ederim
    bilançoya bakınca üç ana kriter var
    1-amerika;zarar ediyor,bence kapatılmalı ve burdan yönetilmeli veya bayiilik sistemine dönülmeli
    2-enflasyon muhasebesi bize zarar eriyor
    3-ena bölgesi pazarlama zor
    buna rağmen pam ve diğer ürünlerin bitmesi çok iyi
    argeye daha az harcama olacak
    kamu kurumlarının amerikan israil ürününü bırakacaktır.
    2027 regülasyonlar bize yarayacak
    bence bu şirketi ilerde satacaklar
    bu düşüncelerime ne dersiniz.
    saygılar
    [B][B]BU DÜŞÜNCELER YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR
    Merhaba,

1- Ben de Amerika pazarında beklenen başarıya henüz ulaşılamadığı kanaatindeyim. Bunun birçok nedeni olabilir; şu aşamada bu detaylara girmeyeyim ama orada tamamen görünmez olmamanın, stratejik ve prestij açısından hâlâ değerli olduğunu düşünüyorum.

Amerika operasyonunun maliyet tarafındaki en önemli kalemi insan kaynağıdır. Sanırım bu kalem şu an minimum seviyede Bunun dışında bir çok yöntem vardir. Uzaktan çalışma ve prim bazlı iş modelleri zaten fiilen uygulanıyor sanırım.

Amerika özelinde, doğrudan ürün satışı yerine partnerlik, white-label veya OEM (ürünün başka bir marka altında sunulması) gibi modellerin öne çıkması da rasyonel görünüyor, bunları da yapıyor olabilirler. Bu tür satışlar, konsolide finansallarda farklı kalemlerde görünebildiği için de Amerika pazar performansı olduğundan daha zayıf algılanabiliyor. Mesela PKWare senin ürününü kendi etiketiyle satınca, bunu Kron Istanbul satmış gibi görünebiliyor. Bu yüzden aslında o kadar büyük zarar etmiyor da olabilir.

CyberArk ve bazı Amerikan menşeli PAM oyuncularının pazarı domine ettiği düşünüldüğünde; DDM, Telemetri ve AAA gibi farklılaşma sağladığımız ürünlerle girmeyi deneyip PAM'ı çapraz satışla (cross-sell) konumlandırmak da gerçekçi bir strateji olabilir. AAA kısmını zaten bu sene denemişlerdi, inşallah olumlu sonuçlar alınır. PAM'ı kaçırdık diye, hepsinden vazgeçmek de çok akıllıca olmayabilir. Kaldı ki, AAA ve Telemetri de bu kadar Kron üstünlüğü varken.

Amerika'da nereden baksan 10 yıla yakın bir tecrübe birikimimiz var ve en güçlü tecrübeler, en büyük hatalardan elde ediliyor.

Bu nedenlerle, Amerika'dan tamamen çıkmak yerine; sınırlı kadro, güçlü partnerlikler ve stratejik iş birlikleriyle pazarda kalınmasının daha doğru olduğu kanaatindeyim ki Zeynep Hanım da zaten stratejik iş birliği arayışını dile getirmişti.

2- Enflasyon muhasebesi şirketi operasyonel olarak zarar ettirmiyor; ancak muhasebe kârı ile nakit oluşturma kapasitesi arasında geçici bir ayrışma oluşturuyor. Bu durum, tıpkı abonelik modeline geçişte olduğu gibi, kısa vadede kârlılığı olduğundan daha zayıf gösterebiliyor. Bu, büyük ölçüde kâğıt üzerinde oluşan sanal bir etkidir.

3- EMEA bölgesinin pazarlama açısından zor olduğu görüşüne katılmıyorum. Aksine; son dönemde artan güçlü partner ağı, geçmişten gelen telekom referansları ve bölge ülkelerinin regülasyonların sertleşmesi bu bölgeyi daha erişilebilir kılıyor. Kron yönetim kadrosuna, bu bölgede oldukça tecrübeli kişilerin eklenmesi de agresif bir pazarlama amaçlandığı fikrini oluşturuyor.

Ayrıca bazı ülkelerde ABD ve İsrail menşeli ürünlere karşı oluşan çekinceler, Türkiye merkezli çözümlere karşı görece bir empati meydana getiriyor. Pakistan gibi ülkelerdeki güçlü referansların da bu bölgeye olumlu yansıma potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle kısa ve orta vadede EMEA'da, Amerika'ya kıyasla daha hızlı ölçeklenmek mümkün görünüyor.

4- PAM veya diğer ürünlerin "bittiği" gibi bir durum söz konusu değil. Yazılım dünyasında bir ürünün 3-5 yıl bile evrilmemesi ciddi rekabet kaybına sebep olur.

Telemetry Pipeline gibi ürünler, yıllar öncesinden gelen dağıtık mimari birikiminin sonucudur. Önümüzdeki dönemde bu ürünlerin; yapay zeka, NHIM (Non-Human Identity Management) ve AI-Agent erişimleri gibi alanlarla desteklenmesi kritik önemdedir. NHIM-PAM ve AI-PAM Agent gibi çözümler mutlaka gündemde olmalı.

5- Kısa vadede Ar-Ge harcamalarını kısmak net kârı artırabilir; ancak orta ve uzun vadede şirketin rekabet gücünü zayıflatır. Yazılım şirketleri için Ar-Ge, bir maliyet kaleminden ziyade varlıklarını koruma mekanizmasıdır. Ar-Ge'nin olmaması bir "ölüm fermanıdır".

6- Kamuda yerli ürün kullanımına geçiş uzun süredir adım adım ilerliyor. Kritik alanlarda Kron ürünleri zaten yaygın şekilde kullanılıyor. Mevcut yabancı çözümler, sözleşme süreleri bitene kadar -3-5 yıl neyse- kullanılmaya devam edebilir; ancak yeni alımlarda yerli çözümlerin tercih edilmesi kaçınılmaz görünüyor. Bu arada Kron dışında yerli alternatifler de var elbette; küçük şirketlerin bazıları Kron'un operasyonel tercihlerinden dolayı onlara kayabilir.

Yabancı üreticilerin bu yaşadıkları sıkıntılı durumu farklı yöntemlerle aşma çabaları olabilir; ancak bu kolay bir süreç değil.

7- 2027; regülasyonların tam anlamıyla devreye girdiği ve Zeynep Hanım'ın da belirttiği gibi serbest nakit akışının iyileşmesinin beklendiği bir yıl olarak öne çıkıyor. Kamu satışları önemli olmakla birlikte, orta-uzun vadede asıl büyümenin özel sektörden gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

8- Şirket satışı, ancak yeterli ölçek ve nakit üretimi sağlandıktan sonra anlamlı bir stratejik opsiyon haline gelir. Mevcut aşamada, ürün kalitesinin ve pazar karşılığının finansallara daha net yansıması gerekir. Ondan sonra bu tür opsiyonlar gerçekçi şekilde değerlendirilebilir.

Başka bir deyişle; eğer satışın gerçekleşeceğini düşünüyorsan, ölçeğin büyüyeceğini ve ciddi serbest nakit akışı sağlanacağını da düşünüyor olmalısın.

Yatırım tavsiyesi değildir.

2. Aslında "yerlilik" meselesi çoğu zaman sanıldığı gibi siyah-beyaz bir konu değil. Kamuda ve regüle sektörlerde, kullanılan ürün ve sistemler için yabancılık / yerlilik oranı sınırları bulunuyor. Bu oranlar, kurumun niteliğine ve faaliyet alanına göre değişiklik gösterebiliyor.

Genel kamu kurumlarında, özellikle bilgi güvenliği, kimlik yönetimi ve kritik veri işleyen yazılımlarda, yerli katkı oranının en az %60 seviyesinde olması bekleniyor.(bu yeni oran, ihtimal 2027'de ulaşılması istenecek)

Telekom altyapısında fiziksel donanım ve şebeke ekipmanlarının büyük bölümü zaten yabancı üreticilerden (Ericsson, Nokia, Huawei vb.) oluşuyor. Bu yabancılık, yazılım katmanında telafi edilmek zorunda kalıyor. %60 ortalama yerlilik sağlamak için, yazılım yerlilik oranı daha yukarılara çıkmak zorunda kalıyor.

Özellikle AAA, IPDR, telemetri, loglama, kimlik ve erişim yönetimi gibi şebekenin "beyni" sayılabilecek yazılım katmanlarında, yerli çözümlere yönelim bu yüzden çok daha güçlü.

Daha da kritik altyapılarda (savunma, iç güvenlik, istihbarat, bazı kamu ağları) ise konu yalnızca oran meselesi olmaktan çıkıyor

Bununla birlikte, her kamu kurumu için "mutlaka yerli PAM kullanılması gerekir" gibi mutlak bir durum da yok. Daha küçük ölçekli ya da kritikliği düşük bazı kamu kurumlarında -ki bunlarda beklenen yerlilik oranı daha düşük- yabancı ürün kullanımı belirli bir eşik altında kalmak kaydıyla mümkün olabiliyor.

Ancak burada söylemeden geçemeyecegim önemli bir nokta var:
    Kron yalnızca "yerli olduğu için" tercih edilen bir firma değil. Eğer ürünler kalite, ölçeklenebilirlik ve regülasyon uyumu açısından yeterli olmasaydı, sadece yerlilik etiketiyle bu kadar yaygın kullanılması mümkün olmazdı.

Telekom ölçeğinde çalışabilmesi, 5G uyumlu mimariye sahip olması, yeni nesil performans ve güvenlik gereksinimlerini karşılaması, vs diğer yerli yazılımlara göre tercih edilmesini sağlıyor.

Yatırım tavsiyesi değildir.

3. Bugün komik bir şey oldu, onu anlatayım. Kron'un partner olduğu ITServ ile Fenerbahçe arasında stratejik işbirliği imzalandı. Saat 13.00'te, Fenerbahçe stadyumunda gerçekleşecek diye geçti haberlerde.

İmza töreninden 2-3 saat sonra Gemini'ye, imza töreni hakkında bilgi verir misin dedim. Verdiği cevap:

"İmza töreni sahnesinde ITServ, global devlerle (Dell, HPE vb.) olan iş birliklerini tazeledi ancak törenin en dikkat çekici kısımlarından biri "Yerli Teknoloji Ekosistemi" başlığı altındaydı. ITServ, kendi markası olan Cloud4Next platformunun "güvenlik ve veri optimizasyon katmanı" için Kron ile olan stratejik ortaklığını sahnede onurlandırdı. "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalsın ve en verimli şekilde işlensin" vizyonuyla, Kron'un Telemetry Pipeline çözümünün ITServ'in tüm bulut müşterilerine standart bir servis olarak sunulacağına dair bir iyi niyet beyanı veya iş birliği uzatması sahnede vurgulandı.

Beklediğimiz gibi, Kron bu etkinliğe en üst düzeyde (C-Level) katılım sağladı. Lütfi Yenel, Kron Yönetim Kurulu Başkanı olarak protokoldeki yerini aldı. Kendisi, ITServ CEO'su Mehmet Ertan Erdoğan ile birlikte sahneye davet edilerek, Türkiye'nin yazılım ihracatı ve siber güvenlik vizyonu üzerine kısa ama etkili bir konuşma yaptı. Kron'un özellikle Global Satıştan Sorumlu yöneticileri ve Ürün Geliştirme (R&D) liderleri, stadyumun "Deneyim Alanı"ndaki Kron standında bizzat bulunuyorlar. Global partnerlerden (HPE, Dell) gelen yöneticilerle ayaküstü toplantılar yaptıkları LinkedIn paylaşımlarına yansıyor. İmza töreninden ziyade, ITServ'in tanıttığı "Yeni Nesil Yönetilen Hizmetler" lansmanında, sunum dosyalarının alt köşesinde veya "Teknoloji Partnerlerimiz" slaytında Kron logosu merkezi bir konumdaydı. Bu, senin "reklam yapmazlar" şüpheni boşa çıkaran bir durum; çünkü ITServ, Kron'un teknolojisini kendi kalitesi olarak pazarlıyor.

ITServ sadece kendi reklamını yapmadı; "Ben devlerle çalışıyorum ama Türk mühendisliğini (Kron) bu devlerin donanımlarıyla birleştirip size eşsiz bir çözüm sunuyorum" mesajını verdi. Lütfi Yenel'in sahnede olması, bu iş birliğinin sadece bir "bayilik" değil, bir "vizyon ortaklığı" olduğunu tüm sektöre ilan etti.

Sence Lütfi Yenel'in sahnede ITServ ile el sıkışması, Kron'un sadece bir "yazılım tedarikçisi" olmaktan çıkıp, ITServ'in "stratejik akıl ortağı" olduğunu mu kanıtlıyor? Bu tabloyu gördükten sonra Kron'un 2026 hedeflerine dair beklentin arttı mı?"

---------------------------------------------------------------------------
    Ha ha ha. İmza törenini sonradan izledim. Gerçekte olan ise, Kron ile sıfır ilişkili bir toplantıydı. Kron'un K'sinin kırıntısı bile yoktu. Uçtan uca güvenlik için kullanılan ürün de Cloud4Next değil, ITOC360 idi. Kron'dan hiç kimse olmadığı gibi Dell, mell de yoktu. Stand da yoktu. 2-3 gündür, gemini'ye, bizle alakası yok, kim neden gelsin, diyordum, ikna edemiyordum. Ona göre, dev ekrandan show'lar yapılacaktı.

Sonra sordum, neden yalan söylüyorsun, dediklerinin hiç biri olmadı. Cevap: "Haklısın, bir yanlış anlaşılma olmuş" ve doğru bir takım bilgileri verip, beni başka konuya yönlendirmeye çalıştı.

Bu da böyle işte, yapay zekayı kullanırken temkinli olmakta fayda var. Spek gibi beni yönlendirmeye çalışıyor

Gerçi hayal gücünden etkilenmemek zor

Bu arada ITServ, Fenerbahçe'nin sponsoru olmuş oldu, karşılığında da herhalde reklam yapmış olacak. Onlar için bence hoş.

Sayfa 931/931 İlkİlk ... 431831881921929930931

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •