Originally Posted by
roxette
Sevgili forumdaþlar ,
Aramýzda emlakçýlar ve hukukçular vardýr. Topik ile çok uzaktan alakalý da olsa bir konu danýþmak istiyorum.
Tekirdað - Muratlý nýn bir köyünde eþimin ailesinin tarlalarý var. Ayný köy ün içinde de ayrýca evimiz,bahçemiz var. Köyde geçen sene Amerikalý bir firma , doðalgaz arama çalýþmalarý yapmýþ. Köyün içinde , köyün etrafýndaki tarlalarda doðalgaz bulundu.
Köye 5 km uzaklýkta bir yerde bir tesis kurulduðu bilgisi geldi. Geçen hafta sonu , hem Tekirdað Kiraz festivaline gitmek hem de asýl önemlisi bu tesis neyin nesidir diye araþtýrmak için köye gittik. Gerçekten de köyün 5 km dýþýnda 7/24 çalýþan bir doðalgaz santrali full çalýþtýðýný gördüm. Firmanýn adý KCA Deutag mýþ. Santralde bir kuleleri var , tepesinde bu firma ismi yazýyor. Geceleri kulenin ýþýl ýþýl çalýþtýðýný çok uzaklardan da görebiliyorsunuz. Öyle ki köyün içinde , bizim evin hemen karþýsýndaki sokakta , yaklaþýk 30 metre ilerimizde bir komþunun tarlasýnda bile adamlarýn doðalgaz çýkardýðýný öðrendim.
Ýnternette araþtýrdýðýma göre bu firma 125 yýllýk , doðalgaz sondajlama , santral iþleme iþi yapan bir firmaymýþ. Köy ahalisi bir þeyler olduðunun farkýnda ancak örgütsüz , neyin ne olacaðýnýn da farkýnda deðil , aynen kýsmen de olsa benim gibi.
Sanýrsam , köy de , köyün etrafýnda doðalgaz var. Adamlar santrali de kurmuþlar , 24 saat , 365 gün çalýþýyor. Rezerv ne kadardýr , hangi bölgelerdedir, hangi arazilerdedir bilmiyorum.
Ýnternette araþtýrdýðýma göre bu ve benzeri durumlarda , gerekli yasal düzenlemeler olduktan sonra insanlar ya tarlalarýný ilgili firmaya kiraya verirlermiþ , ya da topraðýn altý devletindir mantýðýyla kamulaþtýrýlýr ve kamulaþtýrma bedeli ödenirmiþ.
Konu ile ilgili belli bir bilgisi , tecrübesi , fikri olan arkadaþlardan istirhamým , bizim rasyonel davranýþýmýz ne þekilde olmalý ?
Tamam bu iþler belki 10 sene sürecektir ama devlet , kýytýrýk bir fiyata kamulaþtýrýrsa bu fiyata razý mý olmak zorundayýz , itiraz edilse nasýl bir olay çýkar ki devletin yaklaþýmýný da tahmin edebiliyorum bir yandan, muhtemel ki tarlalarýn ederinden daha ucuza halletmeye çalýþacaklardýr. Aslýnda ailecek genel isteðimiz hiç bu iþler olmasýn , oradaki insanlar tarlalarýndan mutlu,mesutlar. Buðday, gündöndü geçinip gidiyorlar , kimseye muhtaç olmadan.
Yer Ýmleri