Originally Posted by
kimi raikkonen
Devalüasyondan daha büyük bir tehlike var.
Eðitimli insan, eðitimli iþ gücü.
Mevcut iktidar ülkeye yapabileceði en büyük kötülüðü eðitimi ayaklar altýna alarak ve daha da kötüye gitmesine yol açarak saðlamýþtýr.
Günümüzde eðitimli iþ gücü, ülkelerin en büyük sermayesidir. Ülkelerin geliþmiþlikleri artýk eðitimli insan potansiyeli ile ölçülüyor. Eðitimli insanlar ekonomiye katký saðlar. Üretir, bilimi kullanýr, geliþtirir, refah saðlar.
Dini okul açarak, mevcut eðitim kurumlarýndaki kaliteli eðitimcileri tasfiye ederek büyük bir yýkýma gidiyoruz. Keþke en büyük derdimiz betonlaþma olsaydý..
Yazýlým sektöründeyim. Sadece geçen yýl 40 kiþi aileleri ile beraber yurtdýþýna göç etti. Bu oran þirketin Ýstanbul ofisindeki %20 ye yakýn oraný.
1-2 yýl içerisinde bende göç etmeyi planlýyorum. Þu an dil konusunda biraz eksik olduðum için dil eðitimimi geliþtiriyorum. 3 yýl öncesinde ev alma planlarým vardý, mevcut ortam ve ekonomi içerisinde bir anlamý olmadýðýný farkettim. Tüm bu planlarýmý iptal ettim. Türkiye'ye karþý inancýmý maalesef kaybettim. Bundan dolayý da büyük bir hayal kýrýklýðý ve üzüntü içerisindeyim.
Ýþin özeti þu: gelecek yýllarda ülkeyi daha büyük bir beyin göçü bekliyor. Üreten bir ekonomi olmadýktan sonra da inþaat sektörü hiçbir iþe yaramamaya baþlayacaktýr. Alým gücü hepten düþecek ve ülkeye döviz girdisi azalacaktýr.
Katma deðer üretmediðimiz sürece inþaat bir iþe yaramaz. Geliþmiþ ülkelerde diðer tüm alanlarda katma deðer ortaya konduðu için inþaat bu rüzgarý kullanýr. Tek baþýna inþaat bir rüzgar yaratmaz. Yaratsa idi bugün arap ülkeleri dünya para harcanmýþ en yeni yapýlarýyla dünyayý kasýp kavururdu. Onlarda bilim yönünden bir deðer ortaya koymadýklarý için, batýdan yüksek maaþlar verip beyin göçü oluþturmaya çalýþýyorlar. Yöneticileri ve çalýþanlarýnýn çoðu yabancý.
Türkiye bu kafayla giderse, zihniyet olarak araplaþmayý geçtim, ekonomi olarak da araplaþmaya doðru gider. Tek bir farkla, araplarýn petrolleri ve din turizmi varken, bizim öyle bir gelir kalemimiz yok.
Açýkçasý daha da kötü bir ortama doðru yol alýyoruz.
Katma deðer üretmeyen ekonomi, dýþarýdan likidite girdisi saðlayamadýðý için bir süre elindeki taþýnmaz mallarý ve arazileri satmaya devam edecektir.
Eðer 2002 deki gibi acý reçete uygulanmazsa, hükümet Titanic kemancýlarý gibi gemi batarken keman çalmaya devam ederse, mevcut gayrimenkuller de balon gibi patlayacaktýr. Bir mal, alým gücü varsa deðerlidir. Alým gücü yoksa satýlamayan malýn deðeri de sönecektir.
Her zaman gerçekçi olmayý tercih ederim. Düþüncelerimi sunmayý istedim sizlere.
Ýyi günler dilerim.
Yer Ýmleri