Balon 1 yýl içinde patlayacaktýr, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatýrým yapmak mantýklý
faizler insin, þimdi almak mantýklý deðil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarýnýn uçtuðu ortamlarda ev almak doðru deðildir, beklenmelidir.
Ýstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatýrýmý her zaman karlý bir iþ olacaktýr.
bu alamancýlarýn taktiði
almanyanýn þartlarýný kötülüyor ki kimse onlara abi bizi almanyaya götür demesin.
bunlara inanan saflarda oðlum burasý cennetmiþ deyip gitmekten vazgeçiyor.
bu çakallar da bu tür isteklerden kurtuluyor
bide bunun borç isteyenlere karþý uygulanan metodu var.
kredi borcum var, ev aldým vs. vs. diye yayar ki ortalýða kimse gelip ondan borç istemesin.
Ayrýca oradaki evler sigortalý ve bizim sigortalar gibi çakma deðil
Ýnsan en azýndan oturduðu evi almasý gerekiyor diye düþünüyorum ama bu çarpanlarlada direnmek zorunda kalýyor insan yapacak bir þey yok dediðiniz gibi. Þuan oturduðum muhitte 400çarpan altýnda ev bulamýyorsunuz. Zekariyaköy/Demirciköy/Uskumruköy bu bölgede 300 çarpanlara güzel evler var. Kýþ sezonu baþlayýnca 200-225 arasý çarpan için pazarlýk yapacam umarým dayak yemeyiz yoksa dediðiniz gibi altýn alýp kapalýçarþýda çok güvendiðim bir büyük sarraf aile dostumuzun kasasýna kitlemek var aklýmda(bankalara hiç güvenmiyorum). 4 yýldýr 60 dönüme yakýn arsa topladým Kaþ bölgesinden köylülerden çok uygun fiyatlara. Zamanýnda bedava fiyatlara aldýðým için þimdi alým yapmaya elim gitmiyor. Borsa deseniz her an muzik duracak 100kiþi ayakta oturacak 3sandalye var görüntüsü veriyor. Dövizde ekseriyetle KY yýðýlmasý olduðu için yedirmiyorlar du süreçte þansýma euro da olduðum için üzülmedim ancak $ da olsaydý param herhalde hayata küserdim. Bir yanýmda tahvil faizde 20bandý üstüne zýplama gerçekleþirse hazine bonosu almayý planlýyorum ama 2yýldan uzun vadeli satýþý olurmu o durumda bono tahvil piyasasý hakkýnda fikrim ve bilgim olmadýðý için bilmiyorum.
Bu arada Miamide 10-12 yýl çarpanlar dediniz bu oranlar New York ve Londra gibi metropellerde ne civarlarda acaba ?
Kaþ'ýn Jeopolitik yapýsýndan ötürü zaten sahil tarafýnda yerleþim için fazla yer yok keza yazýn yaþanacak gibide olmuyor sahil tarafý. Sahile paralel uzanan büyük daðlarýn arkasýnda tüm köyler bende yatýrýmlarýmý Kaþ'a yakýn, yola cephe, köy içinde veya köy içine çok yakýn elektrik su problemi olmayan, güzel manzaraya sahip ve dað tepesi olmayan yani düz ayak yolu olan düþük rakýmdaki bölgelerden yaptým. Daha doðrusu aldýðým tüm yerlerde ben burda yaþarmýyým buraya ev yaparmýyým þeklinde düþünerek karar verip aldým. Saygýlar.
yazýdaki zarardan kasýt fýrtýnada sel bastý hasar gördü anlamýnda söyleniyor... yoksa al sat zararý deðil...
al sat yaparken de zarar görebilirsiniz ama þöyleki mesela zenci mahallesinden bir ev satarlar size kirasý da 1200 dolardýr . Ýçinde kiracý da vardýr. Atlarsýnýz hemen 7 çarpanlý yer kelepir buldum diye ama ev zenci mahallesinde ise bir kiracý gelir kira felan toplayamazsýnýz evi satamazsýnýz da ev elinizde ölü yatýrým olarak kalýr. O yüzden ev alýrken kesinlikle güveneceðiniz emlakçýlarla çalýþmalýsýnýz. Mesela aldýðýnýz evin önünde torbacýlar iþ tutmaya baþladýysa muhit bozulmaya baþladýysa evinizin deðeri de düþebilir. Bunlar her yerde geçerli evrensel kurallar.
Evlerin vergilerinin miktarlarý zaten zillowda yazýyor. Türkiyeden fazla vergi. Her county kendi belirliyor. Ortalama bir kira bedeli kadar veya ev bedelinin yüzde biri kadar vergi veriliyor diyebiliriz. Yerine göre deðiþir.
Gelir vergisi TR den yüksek deðil. Zaten bir eviniz varsa IRS peþinize düþmez kayýt altýna girmenize gerek olmaz. Sonrasý da ilk 15.000 dolar gelirin vergisi yok. Sonrasýnda %15 ile baþlayýp kademeli artýyor.
Metrolopollerde fiyatlar dehþet uçmuþ durumda. Londra da merkezde ingiliz kalmadý neredeyse hepsi araplara hintlililer çinlilere ruslara sattý þehir dýþýna çýktý. Paris Londra NewYork fiyatlar uçuk orada da kira çarpaný çalýþmýyor. Dünyanýn kolay kazanýlan kara parasý akýyor oraya. Amerikada batý yakasý San Fransisco bu silikon vadisi etkisiyle çok yükseldi. Geçen bir haber okumuþtum. Karý koca beraber yýlda bir milyon dolar kazanan çiftler San fransisco da güzel bir yerde mortgage ile zar zor ev alabilir hale gemiþler diye.
Ýstanbul da bu metropollerdeki ev fiyatlarý þiþmesi sebebiyle þiþmiþ durumda diye düþünüyorum. Tahranda bana bir daireler gösterdiler bir þeye benzemyor ama hepsi milyon dolarmýþ... Mumbai Tahran Ýstanbul hep ayný damardan besleniyor... merkez bankalarýnýn karþýlýksýz bastýðý paralar.. Bütün merkez bankalarýnýn toplam bastýðý paralar 20 trilyon dolarý geçti diye duydum.
Almanyada emeklilik fonlarý faizler eksiye düþtü diye deli devamlý gayrýmenkul almaya baþladýlar. Emeklilik fonu tahvl alýr ne iþi olur ev ile. Zaten kendileri de diyor biz gayrýmenkulu nasýl yöneteceðiz bu apayrý bir uzmanlýk diye ama almak zorundalar çünkü faize yatýrsa parasý azalacak ama ev alýp kirasýný toplasa gene %3-4 bir getiri kazanýyor.. zaten emlak fiyatlarýný her yerde uçuran bu getirisizlik... para su gibi yolunu bulup getiriye akýyor.
Bir de bu kira çarapný üzerinden geri dönüþ olayý her düþen piyasada düþmüyor. Mesela ispanyayý iyi bilirim. Ailevi baðlantýlarým var ispanyada sahip olduðumuz evi ispanyada satmak zorunda kaldým. Evler çok yükselmiþti çok düþtü. Ama iþssizlik %25 olduðu için evler kiralanamadý da dolayýsyla kiralar da çakýldý. Evi kiralayacak iþ sahibi çalýþan insan yoktu. Millet iþsiz evsiz kalýnca ana babasýnýn yanýna taþýndý. 10 sene önce 250.000 Euro teklif edilen evimizin deðeri iki sene önce 70-80.000 Euro ya düþtü. Ýspanya çok daha fena vuruldu ve kira çarpanlarý 15 ve üstü gibi idi. O hesabý yapýp daha fazla düþmesine raðmen, doðal olarak ispanyada her türlü vatandaþ hakkýna sahip olarak yaþayabilme imkanýma raðmen ispanyada deðil amerikada iþ tuttum.
Benim gördüðüm Amerika hala daha fýrsatlar ülkesi yeter ki Türkiyedekinin tam tersini yapýn yani çalmayýn çýrpmayýn zekanýzý kullanarak eþþek gibi çalýþýn. Eðer çalýþmazsanýz Türkiyedeki kimse bakmaz size tabiri caizse acýnýzdan ölürsünüz.
Son düzenleme : WellsFargo; 13-09-2017 saat: 11:49.
Yer Ýmleri