Ülkenin çok döviz borcu olduðu malum. Büyüme için bolca yabancý kaynak kullanýyoruz. Varlýk tarafýna bakarsak bireysel bolca döviz mevduat biriktiriyor. Yani ciddi oranda dolarize olmuþ bir ülkeyiz. Bu nedenle kur hareketleri ekonomik aktiviteyi çok sýk etkiliyor. Yýllarýn getirdiði alýþkanlýkla, sokaktaki vatandaþ bile kurlarý yakýndan takip ediyor. Bu durumda, yabancý yatýrýmcýlarýn TL varlýklara girip çýkmasý da çok etkili. Ýþte Londra piyasasý bu hareketin ana kapýsý. Oradaki yön hem kur hem faizi belirliyor. Bu yüzden yabancý yatýrýmcýlarýn TL'den ne kadar getiri elde ettiðine, yani swap oranlarýna bakýyoruz.
Forum kurallarý 'ný okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularýnda fanatizm,
2. Ýdeolojik tartýþma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapýþtýrýp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse baþlýklarýnda hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazýlarý alýntýlamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Sn Dowes,
Yaþar Okuyan'ýn seçim sonrasý için öngörülerine denk geldinizmi ? (kur sabitlenecek, emekli maaþlarý 15 % - Memur maaþlarý 10 % azaltýlacak. Varlýk vergisi getirilecek. vb)
Ben emekli maaþý yada memur maaþlarýnýn hiçbir surette düþürülmeyeceðini düþünüyorum fakat varlýk vergisi (mevduat yada g.menkul üzerinden) yada kur sabitleme gibi radikal hamleler sizce ihtimal dahilindemidir? Soru saçma gelebilir ama bakanlýk yapmýþ birinin açýklamasý olunca insan tereddüt ediyor. Mutlaka aktif bürokratlarla baðlantýsý vardýr diye düþünüyor...
Saygýlar,
merhaba.
Bana muhalefet amacý taþýyan görüþler gibi geldi. Þahsi görüþüm bunlarýn yapýlma ihtimali sýfýr; %1 bile deðil.
Kurallara AYKIRIDIR.
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Dolar tahmini yapmýyorum. Yapsam da yazmýyorum.
Türk Telekom kredisi, bu bankalardaki gecikmede gözüken kredilerin ilk akla gelen sorumlusu. Benzeri baþka krediler de var.
Kurallara AYKIRIDIR.
TL swap oranlarý yükselmeye devam ediyor. TCMB hamlelerinin tamamý da buna yönelik. Doðrudan satýþ yapamayacaðý için faize dolaylý hamle yapýyor. En son çare doðrudan faiz hamlesi (olaðanüstü toplantý ile). Londra yüksek faizle biraz yatýþmazsa, seçimden önce AOFM'ye yeni artýþ gelebilir.
Kurallara AYKIRIDIR.
Yukarýdaki tablodaki kýsa vadeli swap oranlarýný ve TCMB'nin 13.50 swap oranýný dikkate alýrsak; TCMB'den beklenen faiz hareketleri:
1 ay içinde 50 baz puan
3 ay içinde 200 baz puan
1 yýl içinde 325 baz puan
not. Tabii bu piyasalarýn daha düz ve etkin çalýþtýðý günlere ait bir bakýþ açýsý. Likidite ve kredi problemleri nedeniyle risk iþtahý düþük ve eskisi kadar net bir sinyal olarak düþünülmemeli.
Kurallara AYKIRIDIR.
Yer Ýmleri