Alıntı Originally Posted by Ahmetg Yazıyı Oku
Dowes bey iki sorum var. Basit ama beynimizi refresh edelim.

1) ABD bu kadar para basiyorda neden enflasyon artmiyor diye bir soru var herkes bana bu soruyu soruyor ama cevap verirken benimde kafam karisiyor bunu temiz bir sekilde aciklarsaniz sevinirim

2) Soyle bir sey soylesem; eger bir ulkede velocity of money negative ise o zaman belli bir para basma eylemine kadar enflasyon oynamaz. Bu teorem dogrumudur?

Ornegin bazi ulkelerde velocity of money su anda negative. Amerika Japonya gibi. Bu ulkelerde fiziki olarak para basip emisyon artsa bile (bir olcuye kadar) enflasyon artmaz desek yanlismi olur?
1. Enflasyon tüketicinin cebine para girerse ve o da harcanırsa oluşur. Tüketici daha fazla tüketim yapmazsa, yapamazsa; mal fiyatlarını arttıracak bir şey de olmaz. Her basılan para aynı nitelikte değildir. ABD'de basılan para devletten bankalara geçti. Bankalar FED'e 2 trilyon iade ediyor. Tüketicinin cebine giren çok büyük bir meblağ olmadı. QE'ler ve diğer teşvikler ekonomiyi yavas yavaş hızlandırıyor, önce işsizlik düşüyor. Zaman içinde maaşlar da artacak ve enflasyona ancak o artış ivmesi verecek. Bu olmasın diye de FED faiz arttırmaya başladı.

2. Paranın hızı negatif olamaz. Sıfır tüketim ve sıfır kredileşme varsa; paranın hızı da ancak sıfır olur. "Yavaşlama" ayrı bir şeydir: artı olan bir şey düşer ancak "daha az" artı olur. Para teorisi şunu söyler:

MV = PQ

yani; Para arzı x Paranın hızı = Mal fiyatları x üretim miktarı

Özetle; FED para arzını hızdaki düşüş kadar arttırmazsa, enflasyon oluşmaz. M x V çarpımı artarsa, enflasyon oluşur. Artamazsa veya düşerse, enflasyon oluşmaz ve hatta deflasyon görülebilir.

Bu noktada şunu da hatırlatmak lazım: bu teorideki M para arzını FED kontrol etse de her zaman istediği şekilde değiştiremez. Çünkü burada kastedilen M genel tabanlı para arzıdır. FED para bassa bile eğer bu para sisteme girmezse, FED'e iade olursa, M artmaz. Kaba deyişle: tüketicilerin kredi-mevduatları artmalı. Bu olmadığı sürece (birileri kredi kullanmadığı sürece) sırf para basıldı diye enflasyon oluşmaz. Ancak bunun da bir sınırı elbette vardır.