1. Enflasyon tüketicinin cebine para girerse ve o da harcanırsa oluşur. Tüketici daha fazla tüketim yapmazsa, yapamazsa; mal fiyatlarını arttıracak bir şey de olmaz. Her basılan para aynı nitelikte değildir. ABD'de basılan para devletten bankalara geçti. Bankalar FED'e 2 trilyon iade ediyor. Tüketicinin cebine giren çok büyük bir meblağ olmadı. QE'ler ve diğer teşvikler ekonomiyi yavas yavaş hızlandırıyor, önce işsizlik düşüyor. Zaman içinde maaşlar da artacak ve enflasyona ancak o artış ivmesi verecek. Bu olmasın diye de FED faiz arttırmaya başladı.
2. Paranın hızı negatif olamaz. Sıfır tüketim ve sıfır kredileşme varsa; paranın hızı da ancak sıfır olur. "Yavaşlama" ayrı bir şeydir: artı olan bir şey düşer ancak "daha az" artı olur. Para teorisi şunu söyler:
MV = PQ
yani; Para arzı x Paranın hızı = Mal fiyatları x üretim miktarı
Özetle; FED para arzını hızdaki düşüş kadar arttırmazsa, enflasyon oluşmaz. M x V çarpımı artarsa, enflasyon oluşur. Artamazsa veya düşerse, enflasyon oluşmaz ve hatta deflasyon görülebilir.
Bu noktada şunu da hatırlatmak lazım: bu teorideki M para arzını FED kontrol etse de her zaman istediği şekilde değiştiremez. Çünkü burada kastedilen M genel tabanlı para arzıdır. FED para bassa bile eğer bu para sisteme girmezse, FED'e iade olursa, M artmaz. Kaba deyişle: tüketicilerin kredi-mevduatları artmalı. Bu olmadığı sürece (birileri kredi kullanmadığı sürece) sırf para basıldı diye enflasyon oluşmaz. Ancak bunun da bir sınırı elbette vardır.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri