Originally Posted by
rxpu
SN. jondowes merhaba,
Devletin bireyseller için çýkardýðý döviz tahvillerinde diðer tahvillerde olduðu gibi zorunlu karþýlýk %0 olarak belirlenirse ve devlet bu parayý döviz olarak 2-3 kere bu þekilde kredi-tahvil-kredi-tahvil þeklinde piyasa mekanizmasýnda çevirirse bu geniþ döviz para arzýný arttýrmaz mý?
1- Bu tahviller yukarýda belirttiðim gibi diðer devlet tahvilleri gibi zorunlu karþýlýktan muaf mý?
2- Eðer devlet bu yöntemle geniþ döviz para arzýný arttýrýrsa (bu parayý 3-4 kere kredi-tahvil-kredi döngüsü ile çevirerek),
Bu yurt içi döviz likiditesini arttýrmaz mý?
Hayatta hiç bir þey bedava olmadýðý için bunun sakýncalarý ne olabilir?
Sonuçta ayný geniþlemeyi TL kýsmýnda yapsaydýk bir sürü þey söyleyebilirdik ama bunu döviz kýsmýnda yapýnca iþin detayýnda söyleyebileceðimiz ne olur?
Bu dongu bir sekilde yaratilirsa (ki yonteme iliskin kuskularim var asagida) ic pýyasadaký dolarýn dolasým hýzý artar ama uretim tuketimle yapilan bir alisveris olmadigi icin milli hasila artmaz. Likidite de artmaz diye dusunuyorum ben.
Bir kac dusuncem oldu, musadenizle ben de dusuncelerimi ifade etmek istedim. Diyelim ki bir sekilde hazine piyasaya borc verir hale geldi, borc para ile verilecek borcu (artacak faizi nedeniyle) almak rasyonel olur mu? bir de diyelim ki oldu ve hazinenin tahvil satarak topladigi borc dovizi daha yuksek primle hazineden alacak birileri cikti, o parayi alan neden geriye tahvile yatirsin ki?
---------------
Paylaþtýklarým bildiðimi düþündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaþýmým yatýrým tavsiyesi deðildir. Saygýlarýmla
Yer Ýmleri