Forum kurallarý 'ný okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularýnda fanatizm,
2. Ýdeolojik tartýþma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapýþtýrýp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse baþlýklarýnda hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazýlarý alýntýlamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Banka tarafýnda teknik olarak bir zorluk olacaðýný sanmýyorum, virman yapýlabilir.
Ancak muhasebesel olarak bu bir varlýk satýþý (aktifi azalan þirkete ya yeni baþka aktif girmeli, ya da pasifi azalmalý?). Þirket Eurobondu sattýðý fiyatý belirleyerek bunu muhasebeleþtirmeli. Bilançosuna bu satýþ için nakit girmiyorsa; ya temettü ya ortaða olan borç olarak anlaþýlýr. Yani iþlemin nakit yerine bir varlýkla yapýlmasý, vergisel boyutta çok yardýmcý olmaz gibi geldi bana. Ancak yine de bir müþavire sormakta fayda var.
Kurallara AYKIRIDIR.
Ben vergisel anlamda bir avantajdan ziyade þirkette zaten zorunlu olarak tutmak durumunda kaldýðým dövizi yerlerde sürünen döviz mevduatý (%1) ile tutmak yerine eurobond ile (>%8) tutmanýn daha avantajlý olacaðýný hesapladýðým için bu þekilde düþünmüþtüm.
Virmanlama üzerinde durmamýn sebebi ise 10 yýllýk eurobondun fiyatýnýn dalgalanýyor olmasýndan dolayý temettü daðýtýmý için eurobondu bozmanýn anaparada zarar riski taþýyabileceðinden dolayýydý. Eðer temettü daðýtýmýný kýymeti bozmak yerine kýymetin kendisini virmanlayarak yaparsak o zaman piyasa fiyatý riskini de taþýmamaýþ oluruz diye düþündüm.
Ýþin vergisel yönünü sordum. sanýyorum kayda deðer bir vergi avantajý getirmemekle birlikte ortaða ödenecek temettü bedeli kadar eurobond ödendiðinde her iki taraftaki aktif ve pasifler de dengeleniyor.
Yani eurobondun o günkü kirli fiyatý üzerinden belirlenen (x tcmb gösterge kuru) ortaða temettü ödemesi yapýlmýþ gibi muhasebeleþiyor.
Burada sanýrým kritik konu maliyenin bakýþ açýsýyla þirketten ortaða eurobond kirli satýþ fiyatý kullanýlarak örtülü bir transfer fiyatlamasý hedeflenmemesi. Bu durumda maliye biraz kýzabilir.
O neden þiket döviz bazýnda alýþ fiyatýnýn üzerine makul bir kar koyarak ve kirli fiyattan satarsa bu tür yanlýþ anlaþýlmalar da olmaz diye düþünebiliriz. (umarým)
Aslýnda kýymet için þirketler zaten her koþulda kur farký karýndan vergi ödedikleri için kýymet satýlarak ta temettü ödemesi yapýlabilir. Ama fiyat çok düþmüþ ise hem þirketin anaparasýný eritmemek hem de durduk yere zarar yazmamak için bu kýymetin nakitleþtirilmeden temettünün menkul kýymet olarak ödenmesi ciddi avantajlar sunabilir.
Banka iþleyiþi ile ilgili bilgilendirme için teþekkürler.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Anladým. Bu durumda tek engeliniz virman maliyeti olur gibi.
Kurallara AYKIRIDIR.
Bankanýn hazinecileri rahatsýz edecek ufak veya gizli bir maliyeti yok deðil mi virmanlama konusunda.
Yani banka isterse ücret almadan da yapabilir þeklinde anlýyorum.
Çoðunlukla istemez o ayrý. Ne kadar tarayabilirsem müþterinin saçýný o kadar güzel gözükür diye düþünür tabi.
Bir soralým bakalým.![]()
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
Uzmanlýk alanýnýz olmadýðýný biliyorum ama bir de þu detayý sorayým:
Muhasebesel olarak bu bir varlýk satýþý dediniz.
Eðer þirket ortaðýnýn temettü daðýtýmý iþlemi sonucu þirketten 100 birim alacaðý oluþtuysa ,þirket te ortaðýna kirli fiyattan (o günkü tcmb kuru ile) 100 birim kýymet virmanladýysa bu yine de bir varlýk satýþý olarak mý geçer muhasebe tekniði açýsýndan?
Yoksa bir mahsuplaþma ya da ödeme olarak mý?
O zaman mahsup olur. Ben durduk yere nakit almadan veya mahsuplaþma olmadan virmanlamayýý kastetmiþtim.
Kurallara AYKIRIDIR.
Eyvallah. Çok zorluyorlar sistemi ve ticareti. Vergiler çok yükseldi. Biz de ne yapacaðýmýzý þaþýrýyoruz.
Þirketteki döviz için oluþan kur farklarý gelir olarak kaydediliyor ve vergi alýnýyor. Enflasyonu ve para birimi çokkýsa sürelerde bu denli deðer kaybeden bir ülke için enflasyon muhasebesinin uygulanmamasý büyük bir haksýzlýk.
Dar mükellefiyet imkaným da var. Kafam kýzýyor 1-2 yýl boyunca yýlda 6-7 ay dýþarýda takýlacaðým. Haziran'da da net aktif ve ekonomik denge vergileri planlanýyor diyor Nedim Türkmen. Umarým olmaz.
Ýyi akþamlar.
Yer Ýmleri