Spot BÝST30 fiyatý ile Aðustos vadeli BÝST30 kontratý arasýndaki fark...
VÝOP, bildiðiniz gibi Vadeli Ýþlem ve Opsiyon Piyasasý'nýn baþ harflerinden oluþan bir kýsaltmadýr. Adý üzerinde bir türev iþlem piyasasýdýr ve Borsa Ýstanbul Bünyesinde kuruludur. Bu piyasada vadeli iþlem olarak belirtilen kontratlara uluslararasý literatürde "future kontrat" adý verilmektedir.
"VOB yaptým", "VOB oynuyor musun?" gibi cümlelerin kurulmasýna çok aldýrýþ etmiyorum ama fiyatlamanýn nasýl yapýldýðýný bilmeden bu piyasada iþlem yapmak yüzme bilmeden tatlý suda yüzmeye çalýþmakla eþ deðer olduðundan, önemsiyorum. Çünkü tatlý suda yüzme bilmeden boðulmamanýz þansa baðlýdýr.
Öncelikle þu soruyu size sorarak baþlayayým ki future kontratýn mantýðýný oturtabilelim: BÝST30 spot endeks 123.140 iken aþaðýda görüntüsünü verdiðim 31 aðustos vadeli VÝOP'da iþlem gören BÝST30 kontratý neden 125,600 fiyatýnda? Neden 2460 puan yukarýdan iþlem görüyor?
Ýþte bu sorunun cevabý þu soru ile baþlýyor: Bugünden 31 aðustos vadeli BÝST30 endeksini satýn almak istediðinizde bana hangi fiyatý verirsiniz?
Aman ha soru þu þekilde algýlanmasýn: "BÝST30 31 aðustos günü kaç seviyesinden kapanýr?" diye sormadým.
Sorumun daha açýk þekli þudur: Bugün BÝST30 endeksini oluþturacak þekilde elimde BÝST30 endeksindeki aðýrlýklarý birebir olacak þekilde bir portföyüm var ve bu portföyümün deðeri þu an BÝST30 spot endeks deðeri gibi tamý tamýna 123.140TL'dir. Bu hisselerimi baþka birisi, bugün deðil, 31 aðustos günü vadeli olarak almak istiyor. Bu tarihte bu alýcýya bu hisseleri hangi fiyattan satmalýyým?
Dikkat ederseniz, iþin içine "piyasa 31 aðustosta nerede olur?" beklentisini katmadým. Bu katýlýrsa o zaman aþaðýda yaptýðýmýz hesaplama ile teorik fiyat hesaplamasý deðil farklý bir spekülatif fiyat bulursunuz. Oysa ben size matematiksel ve bilimsel fiyat hesaplamadan bahsediyorum. Spekülatif beklentiyi tamamen ayrýþtýrarak saf matematiksel fiyat...
Bu fiyatý hesaplarken mantýk þöyle iþler: "Elimdeki endeks deðeri kadar olan ve endekse %100 korelasyonlu hisse portföyünü bugün satýp risksiz getiri olan riski en düþük faize koyarsam 31 aðustos gününe gelindiðinde faiz + ana param kaç TL olur?"
Gelin beraber hesaplayalým:
Risksiz (sýfýr risk diye birþey yoktur elbette ama riski en düþük anlamýnda risksiz kavramý standart bir tanýmdýr) faiz oraný olarak TL libor aylýk faizini alýyorum. O da þu an yaklaþýk %13 seviyesindedir. Siz isterseniz %15'i bulan mevduat faizini alabilirsiniz. Bu hesaplamayý deðiþtirecektir elbette.
Bugünden 31 aðustosa tam 62 gün var. Bu durumda %13 faizle 62 gün sonunda dönemsel getirimiz yaklaþýk %2,2 olacaktýr. Hisselerimizi bugünkü spot endeks deðeri olan 123.140TL'den satýp %2,2 dönemsel faize koyduðumuzda vade sonunda paramýz 125,860TL olacaktýr.
Aþaðýda tam bu hesabý yaptýðým anki piyasadaki gerçek fiyatlar var. Ýlk fiyat spot BÝST30 fiyatý ve bizim portföyümüzle birebir deðerde. 123.140TL
Hemen altýndaki fiyat ise ayný andaki 31 aðustos vadeli BÝST30 future kontratýnýn VÝOP'da iþlem gören fiyatýdýr. O da 125.575-125.600 alýþ/satýþ durumunda.
Biz teorik fiyatý ne olarak bulduk? 125.860TL
Yani olmasý gereken teorik fiyata 260 puan uzak bir fark ile
Bu fark neden oluþuyor sorusunu duyar gibiyim. Cevap tek: Hesaplama için alýnan parametre benim aldýðýmdan farklýdýr. Ýþte burada parametrelere ve piyasaya iliþkin beklentiler devreye girmektedir ki buna terminolojide "risk algýlamasý" denir. Yani faiz oranýnýn vade sonuna deðin benim aldýðým %13 oranýndan düþük olacaðý beklentisi baþta olmak üzere pek çok fiyatlamayý deðiþtirecek parametre bu durumu etkileyebilir. Burada kimin hesabý ve beklentisi doðru ise fiyat o yöne doðru zamanla evrilecektir zaten. Zira aðustos vadeli kontrat hala en yakýn vadeli ve tek odak konusu kontrat deðil...
Ben bu kadar yazýyý peki neden yazdým? "VÝOP'a VÝOB" diyen ya da "VOB'da kazanmak zor, burasý kumarhane" diyenlere önce iþin temelini öðrenmesi gerektiðinden bir baþlangýç yaptým.
Þimdi bu baþlangýca birkaç ek daha yapacaðým:
Teorik fiyat hesaplamasýnda tek etken risksiz getiri yani faiz oraný deðildir. Ayrýca bahse konu dönem içinde temettü daðýtýlacak ya da BÝST30 endeksi içindeki hisseler ve aðýrlýklarý ile ilgili bir deðiþiklik olacaðý durumlar da fiyat hesaplamasýnda çok etkilidir. Çünkü temettü endeksi düþürücü etki yapar ki nisan ve haziran kontratlarý genellikle temettü daðýtým dönemlerine denk geldiðinden bu hesabý tam bilmeyenlerin kafasýný çokca karýþtýrýr. Yukarýda yaptýðým hesaba temettü etkisini koymadým. Çünkü bahse konu dönemde açýklanmýþ herhangi bir temettü daðýtýmý haberi yok.
Bu sefer özet yazmýyorum. Zira bu yazýyý özetle deðil detaylýca okuyarak bakmanýzý tavsiye ederim ki tatlý suya yüzme bilmeden atlayýp boðulmayýn...!
Dr. Nuri SEVGEN
Yatýrým Finansman Menkul Deðerler A.Þ.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri