Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
Abdurrahman Yıldırım son yıllarda kaleme aldığı en yararlı köşesini yazmış. Basit ama doğru bilgiler var. Yıllardır anlata anlata bir türlü inandıramadığımız en basit bankacılık matematiğini 1 sayfada ortaya dökmüş. "Bankalar çok para kazanıyorlar!" diyenlerin yanlışını da, "Kredi neden mevduattan bu kadar pahalı?" diye soranların cevabını da bulabilirsiniz. Silinmesin diye hem linkini hem resmini yapıştırıyorum.

Sayın JonDoves,

Gerçekten de Abdurrahman Yıldırım'dan böylesine kısa ve öz aydınlatıcı ,faydalı ve efektif bir yazıyı çok uzun zamandır okumamıştım. Aslında yazıyı sabah 7 de okumuş ve yazı ile ilgili kafama takılan bir kaç şeyi size sormayı düşünmüştüm , siz de zaten faydalı bu yazıyı paylaşmışsınız.

Banka açısından bakılınca , mevduat faizleri aslında değişken. Diğer maliyet kalemleri hemen hemen belli bir konjoktürde sabit maliyet kalemi sayılmalı kanımca. Kamusal yük 2,7 ki devletin öngördüğü ve güncellenmesi zırt pırt olan bir kalem değil. Risk primi 1,4 ki sorunlu krediler genel ekonomik koşullara göre elbet değişir ama şu ekonomik sıkıntıların olduğu ülkemizde o kalem de de kısa vadede trajik değişimler zannetmem ki olsun. Operasyon maliyeti 2,1 ki personel gideri , kiralar , amortisman,teknoloji giderleri de hemen hemen sabit sayılır. Keza özkaynak maliyetleri de 1,8 oranını öyle değerşendirebiliriz diye düşünüyorum. Şunu demek istiyorum yani ; mevduat faizleri ister %10 olsun , ister %50 olsun , bankacılar açısından kendi maliyetleri mevduat hariç aşağı yukarı ülkemizde %8 civarı. Parayı merkez bankasının destekleriyle %8 civarı topladığında yaklaşık 8 puan da diğer maliyetler %16 dan minimum satmalı ki başabaş olsun. Parayı %50 ile toplarsa da 8 puan da diğer maliyetler %58 den minimum satmalı ki başabaş olsun.

Buraya kadar düşündüklerim doğru mu , mantıklı mı?

Eğer mantıklı ise ; banka sahibi olsam %8 den topladığım mevduatı %18-20 den satarsam %2-4 para kazanırım ki bu toplum genelinde aslında ciddi muhalafet edilecek bir durum. Kardeşim 8 ile topluyorsun 2 katından fazla bir oran ile satıyorsun milleti resmen sömürüyorsun mantığı doğar. Halbuki ütopik olsun %50 ile toplasan mevduatı %70 den de satsan , (70-50-8) %12 para kazanırsın ki bu toplum nezdinde de muhalif olunmayacak bir durum olur. Adam 50 ile topluyor , ee bu bankanın da bir takım giderleri tabi ki var o zaman 70 ile satması gayet mantıklıdır. Halbuki banka çok daha fazla para kazanır.

Biz forumlarda , ekonomi bültenlerinde faizler düşerse bu durum bankanın aslında daha fazla işine gelir diye okurduk. Halbuki tam tersi. Mevduat faizleri ne kadar fazla olursa , tabi ki parayı satabildiği ölçüde bu durum bankanın daha çok işine gelir.

Tabi ki toplumsal muhalefet bankanın sorunu değil. Banka kar ettiğine bakar ve bakmalı da. Sonuçta bir anonim şirket.
Bu düşünce sistemi hatalımıdır?