adamlar 600bin lot mal bulsalar balýklama atlarlar. bunlarýn hepsi ayný masanýn etrafýnda oturuyolar. benim tahminim bu hafta credite ayarladýklarý malý KY den çýkarmak için bir iki firmadan satýcýlý gösterip panik yaptýrýyorlar, 8-9 firmadan topluyorlar.inanmayan yarýn 5.10 a 20 bin lot mal yazsýn görsün,pirana gibi nasýl dalýyorlar.
Temettüden birde %15 stopaj kesintisi yapýlýyor. Þirket bunu daðýtýrken mesela kiþiye 10.000 TL temettü verecekse eðer 1.500TL yý kaynaðýnda kesiyor ve vergi dairesine sizin adýnýza yatýrýyor. Eðer bu temettü daðýtýlmaz ve dürüstce yönetilir mesela özkaynak olarak kullanýlýrsa bu þirketin mali durumu çok daha güçlenmiþ oluyor..
Türkiyede Kurumlar vergisi %22, temettü stopajý %15 (yat. ort.hariç)
Arsan örneðin yýllýk 10.000.000 TL kar elde etsin. 2.200.000TL kurumlar vergisi verir. kalaný daðýtacam dese kalan 7.800.000 TL için 1.170.000 TL temettü vergisi öder. Toplam:3.370.000TL. Bu 1.170.000 TL lýk kýsým ayrý ayrý þirket ve yatýrýmcý açýsýndan buharlaþan bir paradýr. Devlet açýsýndan ekstra bir kardýr. Bu sebeple þirket aslýnda temettüyü bünyede býrakacam yeni kredi çekmeyecem vs onun yerine bunu dürüstce ve adilane kullancam dese bence daha iyi/pozitif olur..
{Tabi herkesin bakýþ açýsý farklý olabilir.. kimisi der ki ben temettü olmasa þirkete niye ortak olayým bana ne vergiden ben paramý çatýr çatýr yemek istiyorum benim hakkým falan diyebilir..}
Diðer taraftan bünyede býrakýlan karpayýný piyasanýn hisse fiyatýna bir þekilde pozitif yansýtmasý ve fiyatlamasý gerekir. Ancak kýsa vadede Türkiyede bu tarz kararlarda yatýrýmcý algýsý olumsuz yönde geliþtiði için genellikle olumsuz düþünülüyor.
4 lirada býraktýðýmýz DMSAS solladý geçti. Bu uyuz kimi dökmeye çalýþýyor?
Durduðuna bakma, devamý var inþallah...
Yýllardýr Temettü vermeyeceklerini bunun için öne sürdükleri bahanelerin de kes/copy yapýlarak her yýl yeni bir bahane imiþ gibi öne sürüldüðünü ,Temettünün bir cepten alýp diðer cebe konduðundan vs. defalarca dem vurmuþ idik. (Birksým þirketten Temettü almýþ ve bedelli- Bedelsiz'e katýlmýþ biri olarak belirtiyorum) Benim için asýl önemli olanýn þirketin nakit varlýklarýn ve özkaynaklarýnýn yeterli olmasý ve istikrarlý bir karlýlýk idi. Diðer taraftan Genelde yatýrýmcýlar Hisselerle bizim gibi Katolik nikahý kýymadýklarýndan ve çoluk çocuklarýna býrakmadýklarýndan (Bende ilgilendiði için büyük kýzýma býrakacaðým sanýrým,) Temettü ve bedelsiz potansiyeli yüksek hisselere raðbet var. Bizde patronlarýn, tahta yapýcýnýn aksine: hissenin dikkat çekmesini, ensesi kalýn kodoman abilerin gelip tahtayý çizip götürmesini beklemiyor muyuz yýllardýr???
Yer Ýmleri