sabah beri u ttnet lanet olas en az 10 kez kesildi 5 er 10 ar dakikalk srelerle..
sabah beri u ttnet lanet olas en az 10 kez kesildi 5 er 10 ar dakikalk srelerle..
DVNMEYN.NEYE LAYIKSANIZ O EKLDE YNETLRSNZ
TCMB PPK: Para politikas duruu, enflasyon grnmne ynelik yukar ynl riskler dikkate alnarak, temkinli bir yaklamla enflasyonun kalc olarak drlmesi ve fiyat istikrar hedefine ulalmas odanda belirlenecektir
TCMB PPK: talep koullar, dviz kuru bata olmak zere birikimli maliyet etkileri, uluslararas gda ve dier emtia fiyatlarndaki ykseli ve enflasyon beklentilerindeki yksek seviyeler, fiyatlama davranlar ve enflasyon grnmn olumsuz etkilemeye devam etmektedir
TCMB: Kasm ve Aralk toplantlarnda gerekletirilen gl parasal sklatrmann krediler/i talepteki yavalatc etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte,bylelikle enflasyon zerinde etkili olan talep/maliyet unsurlarnn kademeli olarak zayflayaca ngrlyor
TCMB PPK: Asgari cretin zellikle hizmet fiyatlar kanalyla oluturaca ilave enflasyon katl, para politikasndaki sk duruun gemi ngrlere kyasla daha uzun bir sre korunmasn gerektirmektedir
TCMB PPK: Sk parasal duru, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranlar ve finansal piyasa gelimeleri balamnda dsal ve geici oynaklklara kar nemli bir tampon ilevi grecektir
Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardr. Ben hibir zaman umudumu yitirmedim. Mustafa Kemal Atatrk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
Gda Komitesi, bu akam saat 20:00'de gda fiyatlarndaki gelimeleri grmek zere Hazine ve Maliye Bakanlnn ev sahipliinde toplanacak
Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardr. Ben hibir zaman umudumu yitirmedim. Mustafa Kemal Atatrk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
Trkiye, kazn her trlsn ayr ayr deneyimleyebilmek iin mkemmel bir yer. Burada yetien biri dnyann baka bir yannda sknt yaamaz.
Re-twittlediklerim katldm anlamna gelmez!
Hikaye
Gda fiyatlar decek D!!!! (demekle oluyormu imdi yani)
Hal yasasn karma
Tarma destek atma
Kyleri mahalle yap
TMO gibi kurumlar pasiffize et
Tanzim sat maazalar kanalyla sivile brakma bu ii
nk gerek dindarmz yok.Hep katakllc
Yeni bir karikatr yada resim grdm Yeni TRKYE'yi anlatyor.
Bir kii makasla dkkan kilidini kesiyor ve haydi bismillah der.
Biri polisten kaar tanrm bana yardm et der
Birinde rvet ve yolsuzluk paras kar 10/1 ile hayr yaptm der.
NE MUTLU TRKM DYENEYERL MALI YURDUN MALI HERKES ONU KULLANMALI
Gramajlar tek bir standartda marketlerde grmeliyiz.
Su,ay,eker,cola,kek,peynir,yourt,zeytin,ya sv dahil,ekmek vb. tmnde yaplacak gramaj yada litre standartlar
yle olabilir
10 gr yada litre tm rnlerde uygulanacak ana miktar bu gramaj yada litreler deiemez.
25 gr.
50 gr
75 gr
100gr
150 gr
250 gr
500 gr
750gr.
1kg
1.5 kg.
2 kg
2.5 kg
3 kg.
5 kg
7.5 kg
10 kg.
15 kg
20 kg
25 kg.
50 kg
100 kg veya litrelerde zorunlu sat miktar olarak ayarlanabilir.
su 19 litre deilde 20 litre olur
ikolata biri 80gr dieri 75 gr dieri 70 gr olmaz
tamam 75gr standart retim
yourt 1750 olmaz 1.5 yada 2 kg olur.
NE MUTLU TRKM DYENEYERL MALI YURDUN MALI HERKES ONU KULLANMALI
Gamestop hikayesi ile ilgili eki szlkten bir alnt
ite bu teori gamestop hissesinde pratie dnt.
wallstreet’teki birok yatrm firmasnn adeta aralarnda anlaarak birok senedi nce shortlayp sonra alarak ‘yasal’ bir dump and buy yaptklar birok bireysel yatrmc tarafndan kanksanmt zaten. zellikle klmekte hatta batmakta olan firmalara o kadar ykl bir biimde short basks uyguluyorlard ki, irketlerin gerek deerlerinin ok daha altna inmelerine hatta baz durumlarda iflas etmelerine sebep oluyorlard.
gamestop da burada devreye giriyor. gamestop iflas edecek gibi olmasa da, klmeye devam eden bir firma. fiziksel lokasyonlarda gamer rnleri satyorlar. fakat oyunlarn dijitale dnyle zorluk ekiyorlar.
olayn en kritik noktas burada balyor:
hisse senedi deeri dmeye devam ederken melvin capital adl agzl wallstreet firmamz inanlmaz sama bir hareketle bu hisseyi shortlamaya balyor. adeta irketi cehennemin dibine gndermek zere pozisyon alyorlar, hatta durum yle bir seviyeye geliyor ki, %140 orannda short pozisyon oluturuyorlar. yani? ne demek bu imdi?
adamlar hissenin dne o kadar bahse giriyorlar ki piyasadaki hisse saysndan ok daha fazlasn borlanyorlar. buradaki en nemli nokta u: bu tip tradelerde siz para borlanmyorsunuz. hisse senedi borlanyorsunuz. kontratn tarihi geldiinde de o fiyattan kontrat uygulamak zorunda kalyorsunuz.
bir de stne bu adamlar fiyatlar aa ekmek iin bir daha opsiyonlu ilem ayorlar.
imdi, reddit olay buradan biraz nce devreye giriyor.
deepfuckingvalue (youtube'da roaring kitty - ayn kii) adl kullanc bu short pozisyonlardaki samal farkediyor. samalk derken, zaten %140 lk bir borlanma varsa, matematiksel bir kesinlikle ile hareket edilebileceini farkediyor.
deepfuckingvalue farkl trevlerde toplamda 54.000 dolarlk ilem ayor ve bunu reddit ve youtube da paylayor. buna inanan insanlar da almaya balyor.
fiyatlar 3-4 dolar seviyelerinden 16-17 seviyesine geliyor nce.
irketin bu esnada zarar muhtemelen 200-250 milyon dolar civarnda. bu noktada yukarda bahsettiim gibi bir daha short pozisyon ayorlar ve %140 olan oran yaklak %240 oranna kartyorlar. ya ateine su dkmek gibi...
bu yaklak olarak 1 hafta 10 gn nce oluyor ve o gnlerden beri cnbc, bloomberg gibi kanallarda srekli olarak bu hissenin dibe vuraca, irketin be para etmez olduu haberleri gemeye balyor. yani medya savunma harekatna balyor. hatta bugn de dahil olmak zere insanlarn hemen satmalar gerektiini, yasal olmayan ilemler yapldn, bir daha kimsenin almamas gerektiini anlatp duruyorlar.
bir de bunun zerine charles schwabb, robinhood, nteractive brokers, tdameritrade gibi bir ok dev broker firmas serverlarn kapatyor ve hatta bazlar gamestop hisselerinin ilemlerini durduruyor.
ben hala nteractive brokers portfyme ulaamyorum.
bunu da ‘insanlarn zarar etmesini engellemek iin yapyoruz’ diyorlar. sknt u ki, insanlarn ou bu noktada zaten zarar edeceklerini biliyorlar. insanlar benim gibi 10.000 kii 300 dolar zarar edecek belki ama firmann da mezarn kazm olacaz diyorlar.
konumuza dnelim. tam bu noktada reddit ve yani nesil genliin bir anda nasl rgtlenebildiini gryoruz.
binlerce bireysel kullanc, ki aralarnda hayatlarnda hi hisse almam bile bir sr kullanc gamestop hissesi almaya balyorlar. alnan her hissede, firmann kontrat gn geldiinde borlanaca fiyat artyor.
yani, nasl ki short kontratlar bir hisse zerinde dme basks oluturuyorsa, call yani alm kontratlar ve fiziksel almlarda ykselme basks oluturuyor.
irketin kontratlarna bal borcunun u an iin yaklak 1,5 milyar olduu tahmin ediliyor, fakat bu 300 dolar seviyeleri iin geerli.
kontratlarn byk ounluu perembe ve cuma gnne endeksli. yani, para kazanmay falan siklemeyen redditiler, biraz daha gazlayp 6000-7000 dolar seviyelerine getirirlerse, firmann iflas kesinlemi olacaktr.
bu arada, bizim eleman 54.000 yatrd demitik. piyasann kapanyla birlikte u an 48 milyon dolar deerinde. 6000 dolar seviyesine karsa yaklak olarak 1 milyar dolara eriebilecek ve henz sadece 300 option satm durumda. yani pozisyonunun %90 civar hala elinde.
imdi, bu balkta yazlan ve yazlmaya devam edecek mal mal yorumlara aklk getirelim, devamnda da, ciddi sorulara cevap verelim:
1- “mal bebeler pump and dump yapyorlar”
cevap: hayr, bu wallstreetteki agzl hayvanlarn yaptklar hatalarn farkeden bir grup insann matematiksel olarak kesin bir ilem yapmas.
2- “bu fiyatlardan alanlar zarar edecekler. ellerinde kalacak bunlar.”
cevap: 250 dolardan sonra alanlarn hepsi bunun farknda zaten ve kar amacyla almyorlar ounlukla. bunu %99 un %1 e kar olan intikam olarak gryorlar. iyi durumda olmayan irketlerin hisselerini spekle edip irketleri iflasa srkleyen wallstreete kar bir hareket olarak gryorlar.
3- “bu fiyatlardan alrsak elimizde kalr.”
cevap: bunu akladk zaten, bu hisse u anda tamamen ve tamamen bireysellerin kurumsallara kar sidik yarna dnm durumda. insanlar ocuklarna ben de almtm diye anlatmak iin bile alyorlar.
4- “e hadi baka hisselere de yapalm”
cevap: yapalm karde, bu kadar yksek oranda (naked short) olan hisseler bul yapalm; bu basit bir pump and dump hikayesi deil.
5- “tamam karde, nerede arar buluruz bu rakamlar?”
cevap: yahoo finance de bulabilirsiniz.
6- "benim anlamadigim short'ladiktan sonra karsi taraf matematiksel olarak ustun gelmek icin alima abandigini gorunce pozisyonu kapatamiyor musunuz (zararina)? (kucuk yatirimci mantigiyla dusunuyorum tabi, stop loss calistirmak gibi) buradaki yaptiklari tek hata "opsiyon suresi mi" ?
cevap: yaplan hata, agzllk. ilk ykseliten sonra zarar kapatmak iin daha byk short ayorlar. neye gveniyorlar?"
cevap:
1- irket deerinin ook stnde ilem grmesine.
2- karlarndakilerin kurumsal olmayan bireyseller olmas ve short basksna kar koyamayacaklarna.
fakat reddit wsb lgn bir yer. bir ka celebrity de eklenince zararna bile olsa ilem ayorlar.
bu tip overshort hisseler bulmak ok zor. kurumsallar byle hatalar ok sklkla yapmyorlar. zaten bulan elemann da arkasnda byle geni apl bir oluum olmasa bu fiyatlara kmaz 8-10 dolar seviyesinde kalrd, eleman da 2-3 milyon dolar parasn alp kard.
ama olay gezi parkna dnd bir yerde. (3-5 aa iin yaptklarna bak aklamas gibi)
7- "hocam short squeeze yaandnda bu hisseyi alan herkes kar etmi olmayacak m? ben 320$ 'dan girdim ama ne zaman kmam gerektiini bilmiyorum"
cevap: burada bir end game yok. yani, blm sonu canavarn kestik, hepimiz kar ettik diye bir durum yok.
hisse ileme devam edecek, insanlar alp satmaya devam edecek vs vs.
cuma gn skma yaanrsa, yani bu shortlayan firmalar kar kontratlar elde edemezlerse, hissenin o anki fiyatndan opsiyonlara deme yapacaklar. yani hisseyi dmdz alm olanlara yaplacak bir deme yok.
siz eer dmdz hisse aldysanz, satarak karnz realize edebilirsiniz.
cuma gn yaklatka ve fiyat kontratlarn stnde kaldka ykselmeye devam edecektir.
ama call option yani ykselmesine opsiyon alm olanlar; “yedik itik gzel kazandk” deyip satmaya balarlarsa, bu firmalar o kontratlar toplayp ellerindeki zarar azaltmaya balarlar, bu da fiyat aa eker.
durumunuzu bilmiyorum, gelirinizi, birikiminizi, eitim seviyenizi, ama elinizde sadece 300 dolarlk varsa ve durumunuz msaitse hayatta nadir yaanacak elencelerden birini yakalamsnz, 1000 dolar deneyin derim. ama sizi zecek bir miktarsa bu, ilk frsatta az bir kar veya zararla kn. inanlmaz hareketler gelebilir her yne.
8- "bu adamlar %140 orannda hisse borlu. eer alma balamadlarsa benim anladm bu piyasann en az bir %140 daha artaca anlamna geliyor. ama margin call tarz zoraki bir bor tahsili durumu var m onu anlayamadm. saolun cevap iin."
cevap: e var tabi margin call, olmasa bu kadar tantana neden. ayrca margin call adl da bir film var. insanlar big short neriyor ama margin call aslnda bu duruma daha uygun bir film.
dediim gibi, birikim, miktar, gelir, eitim, i vs dnp ona gre karar verin.
ayrca %140 ak demek, %140 zplar demek deil kesinlikle, alakalar hi yok.
sandalye oyunu gibi dnn. 100 tane sandalye dizilmi, mzik alyor, 140 kii de dans ediyor. her ey sper. mzik durduunda 40 kii ayakta kalacak demek. bu ayaktakiler oturanlardan ‘bokunu yiyim yerini bana sat’ diye sandalye dilenecekler.
bence gzel analoji oldu. olmasa da oldu.
9- "imdi ey var bu nok'u frlatcaz falan diyorlar twitterda olsun redditte olsun, scam botlar diye dnyorum nk hibir byk irket nok shortlamad deil mi"
cevap: blackberry, nokia, amc entertainment, bed bath and beyond gibi dte olan firmalar cehennemin dibine gmecek kadar shortlayan bir sr hedge fund var. zaten bu oluumun en meru yanlarndan birisi de bu. koskoca milyar dolarlk firmalar klen firmalarn ykselmesine kesinlikle izin vermiyorlar. dtke daha ok kazanyorlar, dtke daha ok kazanyorlar. siz bireysel olarak bakyorsunuz, aaaa, evet, nokiann ileri iyi deil ama hisse fiyat da inanlmaz dk, arpp blp hesaplyorsunuz, alyorsunuz, aldnz gibi elinizde kalyor nk bu hedge fundlar drmeye devam ediyorlar.
gamestop'taki en byk zellik, bu shortlarn seviyesinin %100' gemi olmas. yani matematiksel olarak, alm devam ettii srece, ykselmek zorunda oluu.
dier hisseler iin bu matematiksel kesinlik yok. fakat olduka yksek ihtimal. risk/kazan orann herkesin kendisi dnmesi gerekir.
10- "peki bu elon musk falan ne ayak? o da m alm?"
dn fiyatlar zplarken elon musk twitter adresinden gamestop'a ynelik bir paylam yapt (alp almadn yazmad) ve hisseye olan poplariteyi megastar seviyesine tad. bir ok celebrity finans ve ekonomistte trene atlad. bir sylentiye gre, 2014-2015 yllarnda bu melvin denilen firma tesla hisselerini de shortlayarak fiyatlarn dmesine sebep olmutu. intikam gerekten de souk souk yendiinde gzel olan bir bok.
eyyorlamam bu kadar. zaten uzun oldu, imlasna sonra bakarm.
28.01.2021 05:51 ~ 16:30 june s damien
https://eksisozluk.com/gamestop--1799935?a=popular&p=3
Tapatalk kullanarak iPhone araclyla gnderildi
O egeli ben deilim
Yer mleri