Arkadaþlar bir çok hisse saðlam , karlý olan hisseler bile %15 - % 30 arasýnda düþtü. Bu düþüþe raðmen uzun vadeli elinde tutan arkadaþlar hala satmadýlarmý, alttan alma fýrsatýný deðerlendirmeyecekler mi.
Arkadaþlar bir çok hisse saðlam , karlý olan hisseler bile %15 - % 30 arasýnda düþtü. Bu düþüþe raðmen uzun vadeli elinde tutan arkadaþlar hala satmadýlarmý, alttan alma fýrsatýný deðerlendirmeyecekler mi.
Erkan bey çalýþmalarýnýzý okudum. Çok faydalý bilgiler arþive ekleyecegim.
Bir tane soru sormak istiyorum.
Bilanço kalemlerine bakarak gelecek dönemdeki karlýlýðý fýrlayacak hisseleri bulabilirmiyiz. Mesela 3. çeyrekte karýný süpriz bir þekilde 2-3 katlayacak hisseyi bulmak.
Diðer bir sorumda hisse sonuçta kara göre hareket ediyor. Ozaman hissenin bir ederi var bu ederi yakalayýnca hisse artýþa devam edebilirmi. Piyasada çeþitli hedef fiyat bulma yöntemlerine göre deðer biçiyorlar. Bende son 4 çeyrek net kar, satýþ, esas fk ya göre kendime göre hedef fiyat buluyorum.
Bazen fýrlayan karlýlýk yada ani zararlar saçma rakamlar çýkarsada bazý hisselerde iþe yarýyor.
LG-D802TR cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hisseye sizinde belirtiðiniz gibi basit bir sistem kurarak o sistem sat verince sat , al verince al yapmak gibi. Strateji eðer uzun vadeli yatýrýmsa ona uygun bir sisem tasarlanabilir. Mesela günlük grafiðe 100 h.o atarak bir sistem tasarlanýp uyulabilir.
Endeks tekrar 80 bine düþse uvy ben uzun vadeliyim diye satmayacaklarmý.
LG-D802TR cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
zarar kes seviyesini belirlemekte insanlar sorun yaþayabiliyor. kendi baþýma da geldi bu seviyeden daha da düþmez dedikçe düþtü . inatla satmadým %2 3 diye diye kaç ay önceki fiyata gelmiþti sonra toparladý.endeks bu þekilde artarken bir hisse dediðim gibi sebepsiz düþse insanýn psikolojik olarak satasý gelmiyor ama satmasý lazým . ayný þekilde þu da oldu indikatör sat veriyor satýyorum 2 gün sonra hop tekrar yukarý . zaten insanlar her zaman hangi seviyede satacaðýný bilse herkes kazanýrdý borsada.bir seviye belirlemek lazým buseviyenin altýnda acýmadan satýp üstünde düþünmeden alacaksýn. her seferinde daha aþaðýdan alsaydým ,keþke satmasaydým daha da arttý þeklinde kafayý takarsan daha sonraki seçimlerinide ekliyor. Bence en saðlýksý yatýrdýðýn paraya ihtiyacýn olmayacak hisse vade ve hedef fiyat belirleyeceksin. alarmý kurup yaslanacaksýn . ayda bir kontrol edeceksin ohhh miss
)
yatýrým tavsiyesi deðildir.
Son fiyatlara göre
23.09.2017
Temettü Verimliliði
![]()
Öncelikle sürpriz karlý gelen bilancolar bulunabilirmi açýkçasý hiç denemedim yönteminide bilmiyorum. Bence bilancolarla bunun görülmesi oldukça zordur.
ederi etmezi mevzusu; bu konuyu aslýnda anlatmýþtým ederi olan hissenin neye göre ederi kaç lira bu çeyreðe göremi sonraký çeyreklere göremi 3 çeyrek sonraký ederi mi ? sen bu çeyreðe göre hedef belirlersin bir sonraki çeyrek te karlý gelir senin hedef fiyatýn patlar. Hatta bir sonrkai çeyrekte karlý geleceðini tahmin eden yatýrýmcýlar daha o çeyrek gelmeden senin eder dediðin fiyatý patlatýrlar.
Bilancolarla sürpriz karlýlýk deðil ama kar eden ve bu karýný bir sonraki çeyreklerdede ayný veya benzer hýz ile arttýracak hisseyi bulabiliyorsun. Mesela benim paylastýgým hisselerde karlýlýk sürekli olarka devam etmiþ. bir zaman sonra durmuþ duracaktýrda hiçbir hisse sonsuza kadar karý ayný ivmeyle gitmiyor. tökezlemeler yataya sarmalar oluyor. Büyük þirket hisselerinin karlýlýklarýnda ivme normal ivmenin üzerinde geldi diyelim. Genellikle büyük þirketlerde en az 1 yýl bu ivme devam ediyor. Mesela ilk çeyrek kaydýrýlmýþlarý %30 karlý geldi buna güvenip alým yapabilirsin. Fakat en garantisi en az iki çeyrek boyunca %30 luk ivmenin devam etmesi eðer 2 çeyrek boyunca bu ivme varsa 3 ve 4. çeyrek neredeyse garanti ayný ivme devam edecektir.
Baþka bir yöntem karlýlýk ivmesinin önceki kaydýrýlmýþ karlýlýk seviyesini delmesi yani kaydýrýlmýþ karlarda daha önce görülmemiþ bir seviyenin görülmeside sonraký çeyreklerde karlýlýgýn yine ayný hýzda artarak devam etme ihtimalini yükseltiyor.
baþka bir yöntem karlýlýk ivmesinin geçmiþ ortalamanýn üzerine cýkmasý mesela geçmiþinde þirket en fazla %20 arttýrabilmiþ karlarýný eðer bu çeyrek kaydýrýlmýþ kar artýþý %30 a cýkmýþsa bu geleceðinde iyi olacaðý anlamý taþýyabilir.
bir diðer mevzu sektörel karlýlýk artýþlarý karýný iyi arttýrmýþ bir þirket buldunuz bu þirketin sektöründeki hisselerin kalarýnada bakýn onlardada bir artýþ varsa sektörel bazda bir iyileþme vardýr ve sektörel bazdaki iyileþmeler öyle bir dönemlik olmaz en az 1 yýl sürer dolayýsýyla bir sonraki çeyreðin karlý geleceðini garanti altýna almýþ olursunuz.
Aslýnda benim yöntemimim ve cýkarttýgým hisseler tamamiyle bunlarýn üzerine kurulu ben sadece 1 2 çeyrek karýný marjýnal arttýran hisseleri deðil en az 1 yýl boyunca arttýrarak devam eden hisseleri bularak para kazandýrmýþ oluyorum.
hatta buraya ne zman bir hisse yazsam altýna not olarak ekliyorum karlýlýk bozulmazsa bilancosu takýp edýlmek sartý ile bu hisse uçacak diyorum. mesela. BU ibareyi özellikle koyuyorum.
Cunku benim yaptýgým iþ karýný gelecek 3 4 8 10 dönem ayný oranda arttýrabileceðini düþündüðüm hisseleri bulmak.
Benim ders olarak anlattýgým þey tatamýyle bunun üzerine kurulu hiç matematik yaptýkmý hiçbir hesaplama yaptýkmý yapmadýk resme baktýk ve geleceði öngördük.
karlar diye kastetiðim þey ozelliklle efk nýn artýþý buna önem vermeniz lazým.
Þirketin geçmiþ karlýlýklarýný bir süzeceksiniz. son gelen bilancosunu süzeceksiniz yani ben artýk alýþtýgýmdanmýdýr nedir çok rahat bir biçimde analiz edebiliyorum ýþýk gördüðüm hisseleri 5 dakýka içerisinde resimleri analiz ederek öngörüyorum. büyük þirketlerdeki kar artýþlarý size marjýnal getiriler sunmaz örnegýn su an froto ve toasa karlýlýklarý öncekilerle ayný hýzda artarak devam ediyor bu þirketler riski sevmeyen ve biraz daha fazla garanti kiþiler için en ideal olaný fakat ben 1 2 yýlda %600 kazanayým gibi marjýnal ve riski sever bir tarafýnýz var ise küçük þirketlerdeki kar artýþýný öngörmelisiniz. Bende insanlara aslýnda 1 2 yýlda %600 %500 yapacak hisseleri çýkartmayý daha anlamlý buluyorum.
Haa bana dersenki erhan ben daha stdanart kazanayým 1 yýlda %30 %20 kazandýrabilecek hisseleri almak istiyorum dersen daha az risk almýþ olursun cunku bu hisseler rahat %20 yi verir.
mesela su an tofas ve froto böyle karlýlýklarý artarak geldi bunlar stabil bir þekilde %20 yi rahat verecektir.
ben riske girerim dersen daha dandik dediðimiz ismi cismi az duyulmuþ banvt tarzý hisseleri buluruz bu hisselerde %500 %600 yapma ihtimalin vardýr yanlýz tam tersine %0 %-10 %-20 ile de 3 ay sonrasýnda stop olabiliriz.
Cunku bu hisseler stabil deðildir karlýlýklarý karýn artýþýný görürsün girersin hisseye bir sonraký çeyrek kar biranda marjýnal yamulur. hisse elýnde patlar ama en fazla %20 zararýna stoplarsýn daha fazl zarar etmen cok zor.
Kýsacasý kiþiye göre deðiþtirebilirim hisseleri örnegýn erhan ben %20 zarar etme riskini göze alarak %500 %600 kazandýracak hisseyi bulmak istiyorum dersen ona göre bakarýz.
ben %20 zararý göze alamam ben yýllýk %20 %30 %40 kazandýrma potansýyelý olan ancak kaybetme riski %0 a yakýn seviyede olan hisseleri bul dersen ona göre portfoy listesi yaparýs.
Bundan cok öncesinde kendi topýgýmde diðer insanlara hep stabil kar eden saðlam riske sokmayan hisseleri cýkartýrdým. o hisseler neredeyse hiçbirisi zarar ettirmemiþtir. Fakat þu anda artýk bunun daha anlamsýz oldugunu düþünüyorum. 1 senede %30 için calýsmanýn anlamsýz oldugunu düþünüyorum.
Madem bilanco okuyorum %300 %500 gidecek hisseyi bulayým %-20 yapma riskinide göze alayým diyorum.
Cunku baktýgýn zaman kazanýrken 5 birim kaybedersende 0,2 birim kayýp yaþayacaksýn.
saðlam þirketlerde kazanýrken 0,3 birim kazanmaya oynuyor kaydersende 0,01 birim kaybetme riskini göze alýyorsun.
isterseniz baþka bir ders olarak saðlam þirketler nasýl seçilir marjýnal kar getirecek sirketler nasýl seçiliride anlatabilirimn.
zaten 80 bine kadar bekledikten sonra satmanýnda manasý kalmýyor :D
satacaksa bastan satacaktýn. ha su an satýlabilirmi bence hala satýlabilir.
endeksin dip ve zirvesiyle alakalý patenti bana ait olan bir direk hesabý var.
PSÝKOLOJÝ DÝREÐÝ UVY topýgý bilir eskiler...
400 haftalýk agýrlýklý ortalamadan baslatýlýp 28,000 puan olacak sekýlde direk (cizilir) dikilir. Fiyat bu direðe geldiðinde artýk satým zamaný gelmiþtir ve satýlmalýdýr. En tepeyý göstermez ama en tepeye en yakýn seviyeyi gösterir. ve tekrardan aþaðýdaki 400 haftalýk ortalamaya ininceye kadar beklenir.
bundan 4 5 sene oncesýnde cýzýyorduk bu dýregý hala daha calýsýyor hatta býr arkadasýmýz hala daha bu pskollojý direði analizini yapýyor bana özel mesaj atýyor.
bende malzeme cok daha
son paragrafa kadar söylediklerine katýlýyorum. son paragrafta alýp yatmak riski arttýrýyor herkes baþarýlý hisseyi bulmakta sýkýntý cekýyor ne kadar risk aldýgýndan habersýz býr biçimde alýyor örnegýn bimekse uvy yapan adam battý.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Pskiloloji direðini sistem yaptým :D
ilerde tkaip edelim bakalým nasýl calýscak
![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri