2015 Aralýk'tan beri biriktirdiðim Pnsut'lerimin maliyeti grafiði.
Önce Maliyet'in bir tanýmýný yapmak lazým sanýrým. Bana göre Maliyet : 1 hisse için ödenmiþ ortalama tutardýr. Geçmiþ alýþlar - geçmiþ satýþlar - geçmiþ temettüler formülü ile hesaplarým. Komisyon zaten çok az hesaba katmam. Þimdi temettüyü eksi yapmamalýsýn diyenler çýkabilir, ancak temettüyü eksiltip ayný hisseden alýnca yeniden o para o hisseye girmiþ oluyor. Bu durumda toplam maliyet ayný kalýp lot sayýsý arttýðýndan yine birim maliyet iniyor.
TRY Bazýnda
USD Bazýnda
TRY bazýnda maliyetimdeyim, USD bazýnda zarardayým. 2 defa temettü almama raðmen ancak bu temettünün suçu deðil. Ancak temettü garanti bir kazançtýr da denilemez. Sadece lotlarýnýzý artýracaðýnýza garanti verilebilir. Onlarýn deðerinin yeniden yükseleceði garanti deðildir. Temettü verip yükselebilirdi de.
Syg.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Sevgili forumdaþlarým,
Eminim hepinizin bilip gördüðü deneyimlediði durumlar olmuþtur. Bu baþlýðý görmeden önce ISYATA kendim için büyük para baðlayacaktým. Sebebi %500 getiri elde edeðimi sanmamdý. Bunun sebebi mynetteki temettüden arýndýrýlmýþ fiyatlarý anlýk fiyatlar sanmamdý. Aslýnda o tarihlerde o fiyatlar deðilmiþ. Erhana hocama ve diðer cevap yazanlara çok teþekkür ediyorum. Beni büyük bir yanlýþtan döndürdüler. Çünkü alým yaptýktan 5 yýl sonra 5 katý kazanacaðýmý düþündüm. Lütfen körü körüne bir düþünceyi savunmayalým eminim benim gibi birçok kiþi vardýr temettü alýcam parayý katlýcam gibi. Temettü verip parayý katlayan hisseler tabiki vardýr. Ama temettü düþündüðüm gibi deðilmiþ. Yanlýþý kabullenmekte erdemdir
Düþüncelerim yatýrým tavsiyesi deðildir.
Ýstedigin hisseyi al sat ostedigin hisseyi uzun vadeli biriktir.
Bizim derdimiz bu degil temettu karsitligida degil.
Bizim derdimiz yanlis bilinen seylerin dogrusunu soylemek ve gostermektir. Ben tesekkur ederim 2 gunun sonunda bir kisinin bile en azindan yanlis bir hesaplama ile yatirim yapmayacagini gormus olmak guzel. Simdi isyat alabilirsin ama ne kazanip nr kaybedebilecegini daha iyi biliyorsun.
Ýste bende bunu farketmenizi istemistim. Onu alma bunu al benim derdim degil mantik mantalite hesap kitap benim bizim derdimiz
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Sn Erhan maliyetim düþmüþ mü düþmemiþ mi benim de aklýmý karýþtýrdýn![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Bana birisi basitçe anlatabilir mi, ben anlamadým bu maliyet iþini.
1 lotu 100 lira olan bir hisseden 1 lot alsam ve 1 lira da alým komýisyonu ödesem hisse baþý maliyetim 101 lira olur. Sanýrým buraya kadar hemfikiriz. Hiç temettü ödemese ve 3 ay sonra 120 liraya satsam bu 1 lotumu (satým komisyonu ödemedim diyelim) 19 lira karým var ama maliyetim hala 101 lira deðil mi? Bir de 10 lira temettü aldýysam hadi onu da düþelim 101-10= 91 lira olmaz mý maliyetim?
Nasýl -29 buldunuz siz? Madem böyleyse neden yatýrým hesaplarýmýzda maliyetler bu formüle göre yazmýyor?
Herkes mutlu olduðu þekilde yaþasýn![]()
Yer Ýmleri