KARAHÝSAR-Ý ÞARKÝ HAPÝSHANESÝNDE KALANLARA YARDIM YAPILMASI
m.d.tosun
Arþiv Fon Kodu: MVL, Dosya No: 99, Gömlek No: 29 3 Ca 1267 (6 Mart 1851), Konusu: Karahisar-i Þarki Hapishanesi’ndeki mahpuslara kandil yakýlmasý. (7. adi)
Hû
Habse Ilga olunan ashab-ý cünhadan (suçlulardan) bi-kudret olanlara ekmek ve kömür ve hasýr gibi þeylerin i’tasý mukaddeman ta’mimen emr ü iþ’ar buyurulmuþ ise de, elyevm ne vechile muamele olunmakta olduðu keyfiyyetin izahen arz ve beyan olunmasý hususu bi-raye-i hama takdim olan emr-nâme-i âliye asafâneleriyle emr ü iþ’ar ve ol-babda ma’delet bahþ ve vürud olan ferman-nâme-i sami-i cenâb-ý vekâlet-penâhiden mahreç bir kýt’a suret-i seniyyesi tesyar buyurulmuþ Karahisar-i Þarki Sancaðý mahbes-hanesinde þimdiye kadar o makule bi-kudret mahbus bulunduðu halde nan-ý aziz ta’yinatýyla hasýrlarýnýn mevsim-i þitada dahi lüzumu miktar kömür i’tasýyla vukuu bulan masarif-i haberiyesi nizamý veçhile mahalli masarif defterlerine idhal olarak saye-i ma’delet-vaye-i hazret-i þâhânede bir güne sefalet ve müzayaka (sýkýntý) çekmemeleri esbabýnýn istikmaline dikkat olunmakta olduðu beyanýyla takdim-i mazbata-i çakerânemize ibtidar olundu. Ol-babda ve her halde emr ü ferman hazret-i veliyyül emrindir. Fi 17 Ra Sene (12)67
Hû
Marûz-i çaker kemineleridir ki;
Mahbes-hanelerde (hapishanelerde) bulunan zümre-i müttehimin (suç iþlemiþlerin) kudredsizlerine etimek (ekmek) ve kömür ve hasýr gibi þeyler virilüb zaruret çektirilmemesi iradesini þamil atufet-efzâ-yý sudur buyurulan emr-nâme-i sami-i cenâb-ý vekâlet-penâhinin suver-i münifesi neþr ve ilan kýlýnmýþ idiðünden ol-babda Karahisar-i Þarki Sancaðý Meclisinden cevaben tevarüd eden bir kýt’a mazbata leffen takdim-i hak-i pâ-yi âli-i sadâret-penâhileri kýlýndýðý bi-mennihi Teâlâ muhat-ý ilm-i âli-i âlemþümul asâfâneleri buyuruldukda ol-babda ve her halde emr ü ferman hazret-i veliyyül emrindir.
Fi 3 Ca (Cemaziyelevvel) Sene (12)67 (22 Þubat 1266-6 Mart 1851)
Bende Vali Eyalet-i Trabzon Rüstem
Bi-mennihi Teâlâ
Hak-i pâ-yi cihân ârâ-yý cenâb-ý sadâret-penâhiye ariza-i âcizidir.
Fi 14 R (Rebiü’l-ahir) Sene (12)67

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri