BOA Fon Kodu: Y..MTV. Dosya No: 306, Gömlek No: 161, Tarihi: 23 (M) Muharrem 1326 (26 Þubat 1908); Konusu: Ýtfaiye Taburlarý için otomobil tulumba arabasý satýn alýnmasý.
Hû
Nezaret-i Umur-ý Bahriye
Devletlü Efendim Hazretleri
Londra’da Merivedir nam fabrika ma’mulatýndan (üretiminden) olub Avrupa’nýn baþlýca þehirlerinde isti’mali (kullanýmý) ta’mim etmiþ (umumileþmiþ) olan ve fotoðraflarý arz ve takdim kýlýnan otomobil tulumba arabasýyla eþya ve hortum nakline mahsus ve petrol ile tahrik arabalarýn ezher cihet fevaid-i muhassenatý (faydasý ve kolaylýðý) görülmekde olduðundan bunlardan itfaiye tabur-ý hümâyunlarý içün mübayasý (satýn alýnmasý) umum itfaiye tabur-ý hümâyunlarý kumandaný birinci ferik Zenci Paþa tarafýndan bâ-tezkere iþ’ar olunmuþ ve iþbu arabalardan þimdilik birer adedinin mübayaa ve celbi (satýn alýnarak getirilmesi) ile tecrübesi bi’l-icra (denenerek) matluba muvafýk ve isti’male (kullanýma) elveriþli olduðu anlaþýldýðý halde lüzumu mikdarýnýn mübayaasý (satýn alýnmasý) münasib olacaðý varid-i hatýr-ý kahr olmakda bulunmuþ ise de emr u ferman-ý hümâyun-ý hazret-i hilafet penahi her ne vechile þeref-sudur buyurulur ise mantuk-ý münifinin infaz kýlýnacaðý muhat-ý ilm-i âlî buyuruldukda ol-babda ve her halde emr u ferman hazret-i veliyyü’l-emrindir.
Fi 23 Muharrem Sene 1326 (26 Þubat 1908)
Bahriye Nazýrý Bende Hüseyin Hüsni (Paþa)
Yer Ýmleri