Temettü ile geçinen emeklilerden birisi de benim, al-sat derdi yok, seans izle, stres sinir derdi yok.
Üç aþaðý beþ yukarý gördüðüm kadarý ile temettü politikasýnda "stil" sahibi hisseler çok belirgin.
Burada tek tavsiyem uzun vade temettücü olmak isteyenlerin kendilerini hisse sayýsý ile sýnýrlandýrmamalarý.
Genelde "eðer takip edebiliyorsan" diye baþlayan senet sayý tavsiyesi, uzuncu için çok da önem taþýmýyor.
15-20 yýl taþýyacaðýn hisse için neredeyse aylýk bakmaya bile gerek yok. Benim sepetimde 20 farklý ortaklýk var.
Seçim yaparken :
-önce sahibine bakarým, adam mý deðil mi ( bu eþik geçilmiyorsa kalan parametrelere bakmaya gerek yok)
-sektörüne bakarým ( Koskoca Delta airlines Libya da bir roketatarla bitti.. Havayolu mu, gübre mi sorusu burada sorulacak)
-siyasi mi deðil mi ? (hükümetin adamý olduðu için prim yapanlar beni baðlamaz. kimler geldi, kimler geçti o tezgahlardan)
-Üretiyor mu, al satcý mý ? (diyelim sektör otomotiv.. galerici mi, üretici mi ? Her zaman üretici kýymetlidir)
-Zamana direnç gösterebilecek mi ? (Otomotiv örneðinden gidersek 100 yýl önce Detroit'de yazýlan otomobil hikayesi, bugün Kaliforniya'da elektrikli araçlarla yeniden yazýlýyor. Bunlar farklý lastik ya da oto camý mý kullanýyor? yoksa konvansiyonel diye beðenilmeyen bir yan sanayi bu araçlara da tedarik saðlamaya devam edecek mi ?
Sonuç olarak temettücü olmak dünyanýn en rahat yatýrýmýdýr. Sen yatarsýn, ortak olduðun yerde binlerce kiþi "it gibi" çalýþýr..
Ýlerde çocuklarýna miras býrakacaðýn, hiç yýpranmamýþ, kira geliri hiç düþmemiþ, gayrimenkuldür.
Genç arkadaþlara tavsiyem iphone telefon yerine, iphone parasý kadar iþyat almalarýdýr.
4000 tL lýk iþyat sizin aylýk 40 liralýk telefon faturasýný yýllarca öder.
Yok illa da o telefonu almam lazým diyenlere baþka topiklere göz gezdirmelerini tavsiye ederim.
Þahsým adýna 37 yýl ben de "it gibi" çalýþtým, son 10 yýl hariç hep al-sat yaptým, keþke hep biriktirseydim.
Allahtan jetonum düþtü de direkten döndüm.
Saygý ve selamlarýmla

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri