arkadaþlar tüm samimiyetimle içtenliðimle araþtýrmalarýmla söyleyeyim.
"temettü ödemesinden sonra hisse fiyatý toparlar" cümlesi aslý astarý olmayan bir cumledýr.
ilk 2 paragraf komple yanlýþtýr.
Mantýgýnýz alýyormu bir þirket düþünün kar ediyor bu þirketi siz iþletiyorsunuz bakýn cok basit bir örnek þirket kar ettikçe kasanýzýn için mýngýrlarla doluyor.
Þirket ilk açýldýgýnda þirketin deðeri 10,000 TL idi her ay kar ettiniz 100 TL 10 ay sonunda kasada kaç paranýz oldu.
100 net kar*10ay = 1000 TL peki 10. ayýn sonunda bu þirketin deðeri kaç lýra oldu
Þirketin deðeri 10,000 DÝ kasada duran 1000 TL ile beraber 11,000 TL yapmadýmý ? yaptý.
siz temettü olarak bu kasadaki 1000 Tl nýn hepsinide aldýnýz. cebinize ve veya ortaklara verdiniz.
Þimdi soruyorum size bu þirketin yeni deðeri kaç paraya düþmüþ oldu 10,000 TL ye geri düþtü deðil mi ?
aradan daha 1 ay geçmeden BU þirketin fiyatý 11,000 TL dir diyebilirmisiniz hani temettü öncesi fiyatýna gelecek ya hemen geri çýkacakmýþ ya.
BU þirketin kasasýna para girmeden kusura bakmayýn 11,000 TL ye satamazsýnýz bu þirketi kimseye þirketin içinde 1000 TL var iken 11,000 TL ye satýyordunuz daha dün (temettüden önce) temettüden sonra nasýl olurda hala 11,000 TL bu þirket dersiniz.
AKIL VAR MANTIK VAR. ÝLKOKUL SEVÝYESÝNDE ÖRNEK VERÝYORUM.
O þirketin tekrar 11,000 TL deðer biçilmesi için þirketin týpký onceký 10 ayýnda oldugu gibi her ay 100 TL kar eder 10 ayýn sonunda 11,000 TL ye geri cýkar.
Bize temettü ödendi diye bir þirketin olmasý gereken piyasa deðerinin üzerine çýkmasýný beklemek ummak yada öyle oldugunu savunmak bilgisizliktir.
hadi varsayký ben yanýlýyorum hadi öyle varsayalým.
11,000 TL deðerindeki bu þirket 1000 TL sini ortaklara ve patron olarak kendi cebine aldý þirket deðeri 10,000 E düþtü.
fakat borsadaki piyasa deðeri daha 1 ay bile geçmeden piyasa degerini 11,000 TL ye cýkardý.
1 ayýn sonunda þirket 100 TL kar ettiðini açýkladý ?
yani þirketin deðeri 10,000+100 TL = 10,100 TL olmasý gerekirken borsada 11,000 TL görünüyor ?
Dha iki gün once bu þirket her ay yine 100 tl kar etmesine raðmen 10,000 TL ye satýlýyordu.
Þimdi hala 100 TL kar etmesine raðmen 11,000 TL ye mi satýn alýnacak.
Hadi tememettü severler yine satýn almaya devam etti hadi yine yanýldým diyelim.
gelecek aylara gidelim gelecek yýllara gidelim.
11,000 Tl borsa degeri olan bir þirket temettü sonrasý ilk 1 ayýnda 100 TL kar acýkladý ya ozman borsadaký 11,000 Tl lik piyasa degeri 11,100 TL olmalý devamýndaký 9 aydada yine 100 TL kar ettiðinde bu þirketin borsadaki piyasa deðeri 12,000 Tl ancak gerçek piyasa deðeri 11,000 TL olacaktýr. yani 1000 TL daha yüksek bir fiyattan gidecektir.
2. YIla geçelim 1000 TL sini yine daðýttý.
Þirketin gerçek deðeri 10,000 TL ye geri düþtü kasadaki paranýn hepsý dagýtýldý 2. sene diye.
peki borsadaki piyasa deðeri 12,000 TL den 11,000 TL ye düþürüldü.
2. temettü sonrasý daha 1 ay geçmeden bu þirketin borsadaki deðeri geri 12,000 TL olmalý doðrumu oysaký o ay þirketin gerçek deðeri aslýnda 10,000 TL :D
örnegý devam ettirin her temettü sonrasý sizin þirketiniz her yýl 1000 TL daha deðerli görünür borsada ve bu ornekteki bu þirketin yaklasýk 8 yýl sonunda gerçek deðerinin tam 2 katý pahalý fiyattan borsada iþlem görecektir 16 yýl sonra bu þirketi 3 katý fiyatýna satýn alýrsýnýz.
Peki soruyorum size pp/dd ye ne oldu soruyorum f/k ya ne oldu uçtu uçtu hepsi 99 larda geziyor.
basit bir mantýk kurun ya bilanco bilmenize bile gerek yok
ben tartýsmayayým.
"herþeyi bir kenara atýn hisse fiyatý yükseldiði kadar kazandýgýnýzýn farkýndamýsýnýz deðilmisiniz. Sanki bunun farkýnda deðilmiþsiniz gibi konuþmalarýnýz var ondan soruyorum."
bu cumleye cevabýnýzý verin eðer bunun böyle oldugu düþünmüyorum sýze katýlmýyorum bu cumleye katýlmýyorum hem hisse fiyatýndan hem temettüden kar ederiz diyorsanýz beným sizinle tartýsacak hiçbirþeyim yok.
Haa olaký tamam hisse fiyatý yükseldiði kadar kar ediyoruz dýyorsanýz zaten þu an beným soyledýgýme katýlýyor olmanýz gerekir ?
Bu baþlýk güzel baþlamýþtý, temettü hisseleri hakkýnda yazýlýyordu.
Bu sohbetin temettü potansiyeli olan hisselere de uzanmasýný umuyordum ama sohbet "temettü mü", "hisse deðer artýþý mý" ya da "al sat mý" diye anlamsýz bir tartýþma çýkmazýna girdi.
Ben "temettü"cü bir yatýrýmcýyým, ama "temettü" saplantýsý içinde olan birisi de deðilim.
- Bugün bu temettüyü veriyor ama gelecekte bunu sürdürecek güc var mý, ona da bakarým.
- Bugün devam eden yatýrýmlarý vardýr ama 1-2 yýlda temettü ödeme potansiyeli olan hisse de benim için temettür hissesidir, onu da portföyüme katarým.
Takip ettiðim hisselerin hepsinde bilançoyu didik didik ederim. Bildiðiniz rasyolarýn hiç birisi bilançonun kendi içinde deðerlendirilmedikçe hiç bir anlam ifade etmez. 10 tane rasyosu doðrudur, biri zayýftýr, bir gün gelir o rasyo o firmayý çöp eder.
Yani demem o ki temettücü isek saplantýlýyýz demedik. Üstelik bunu söyleyenler al satçýlýðý bir iþ gibi görüyorlarsa benim de diyeceðim þu, bir tane f/k oraný benim için bin tane teknik analiz rasyosundan daha deðerlidir. Çünkü f/k takibi ile biz yatýrýmcýlar ortaya çýkacak pastadan pay alma peþindeyiz, yani paylaþma peþindeyiz. Ama al satçýlar, ortada bir pasta yokken kazanmaya çalýþýrlar, bunu da yapabilmenin tek yolu birbirlerini soymaktýr. Çünkü toplam kazanç sýfýrdýr, birilerinin kazanmasý için birilerinin kaybetmesi gereklidir.
ders8978984:
yapmanýz gerekenler belli ey temettü severler
Þirketim temettü dagýtanmýydý daðýtmayanmýydý vahy düþük temettü vahy þöyle temettü demenize hiç gerek yok sizi bu dertlerden kurtacak bir adam var ben))
Yapmanýz gereken iki adet þey var.
Bir borsacý ben borsacýyým yatýrýmcýyým diyorsa.
Gidecek bir adet fast web mali analiz programýný satýn alacak senelýk 500 Filan herhalde. BENDE VAR.
Sonra oturacak. bilkancolarýn baþýna
Satýþ ve karlýlýga girecek.
CÝROLARI KARLARI ESAS FAALÝYET KARLARININA bakacak bunlarca yükselen bir eðilim yükselen bir trend varmý diye bir kaç sayfa ötede bimasýn vb diðer hisselerin satýþ ve karlýlýk bölümünden resimler aldým.
Ayný yerleri kontrol edecek karlýlýk eðilimi nasýl yüksekmi düþükmü. yoksa aaþaðamý gidiyor.
2. olarak piyasa deðeri menusune girecek Önceki yýl ettiði karlarla piyasa deðeri ve bu yýl elde ettiði karla piyasa deðerini kontrol edecek.
Eðer önceki yýllarda 10,000 Tl kar eden þirketi 10,000 TL piyasa deðerinde görünürken bugun 20,000 TL kar acýklayan þirket piyasa deðeri 30,000 Görünüyorsa o þirketi almayacak. daha ucuz görünüyorsa alacak.
Seçtiði bu þirket veya þirketcikler Temettümü dagýtýyor varsýn dagitsin. dagýtmýyormu varsýn dagýtmasýn. BUNUN HÝÇBÝR ÖNEMÝ YOK.
Yer Ýmleri