100 bin liralýk evin var. Evin yakýnýndan metro geçmiþ. 120 bin olmuþ deðeri.
Sen bu 20 binlik farký cebe atmak istiyorsun ama evini de elden çýkarmak istemiyorsun. Nasýl olacak bu iþ?
SM-A710F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
100 bin liralýk evin var. Evin yakýnýndan metro geçmiþ. 120 bin olmuþ deðeri.
Sen bu 20 binlik farký cebe atmak istiyorsun ama evini de elden çýkarmak istemiyorsun. Nasýl olacak bu iþ?
cevaplayayým böyle soru cevap þeklinde gidelim istersen.
Öncelikle verdiðin örnek manasýz ben þirketle örnek veriyorum sen ev ile. Ama merak etme anlatýrým yine.
Önce cevap vereyim evinin sadece bir bölümünü satacaksýn örnegýn eðer amacýn 20,000 TL lik bir rakamý cebe atmaksa.
Dikkat et misafir odasýnýn deðeri 60,000 TL cocuk odasý 20,000 Tl oturma odasý 30,000 TL tuvalet banyo ve yatak odasýda 10,000 TL deðerinde metro geçince odalarýn deðeri bu oldu. topla 60 + 20 + 30 + 10 = 120,000 TL cocuk odasýný satacaksýn. 20,000 TL cebe girecek evin cocuk odasý eksik olacak ancak evin deðeri 100 Bin TL. dikkat et misafir odasý cocuk odasý oturma odasý tuvat ve banyo hala senin ve deðeri hala ayný. deðeri düþmedi.
oysaki sende ne oldu:
Yine ayný þekilde metro geçmiþ bu evin deðeri 120,000 TL daha ya hani, þimdi sen bunu temettü ile baðdaþtýrýp kira alacaksýn ben anladým senin dediðini. 20,000 TL yi sana kira olarak 1 senelýk kýra gibi verdiklerinde senin evindeki tüm odalar yerinde duracak cocuk odasý dahil fakat sizin diyorum cunku bunu derken buyuk bir cogunluk bunu anlamadýgý ýcýn cogunlugu kastederek diyorum ki.
senin misafir odan 55,000 TL düþürülüyor cocuk odasý 15,000 TL ye düþürülüyor oturma odasý 25,000 TL ye düþürülüyor. tuvat banyo vb 5,000 TL ye düþürülüyor. topla 55+15+25+5 = 100,000 TL 20,000 TL de kira parasýný cebine indiriyorsun.
sizlerin ve benim lot olarak kastetiðimiz þey oda sayýsý. benim odamýn sayýsý azalmasý raðmen deðeri otomatýk olarak düþürülmüyorken sizin oda sayýnýz hiç eksilmese bile deðeri otomatýk olarak düþürülüyor.
Vay efendim neymiþ benim odalarýmýn deðeri gerisin geri eski fiyatýna çýkarmýþ ohh laa ne güzel iþ seninki çýkarken benim odalar armut toplasýn.
Kýzdýmýda kýzdý diyorsunuz.
Paraya ihtiyacýnýz olduðunda evi oda oda satabilir misiniz?
Temettü ile alým satým maliyetlerine girmeden nakit girer cebinize.
Derseniz ki fiyatý yüksekten satar düþünce alýrým. Bunun garantisi yok!
Örneði kendinize göre yorumlamýþsýnýz.
bak garii evden örnek verdi ya gireceðin yeri biliyorsun hocam sendeöyle dersen bende böyle derim.
hocam hisse senedi alýnca ev mi alýyorsun ?
hiç bunlara girme düzgünce konusalým.
orada açýkladým dedim ki lot dediðiniz þey bu ornekte evin odalarýdýr dedim.
ney alým satým maliyeti ??? Alým ne birþey almýyoruz satýyoruz ve sadece komýsyon ödüyoruz temettü aldýgýnýzda vergi ödersiniz komýsyona göre daha yüksektir vergi oraný.
Düþükten alýrým yüksekten satarým ne demek ? birþey alýp satmýyoruz. sen 20,000 TL temettü aldýgýn gün bende odamýn bir tanesini satýyorum yüksekten düþükten ne alaka ?
ikimizinde ayný sýrada ayný mahalde birer evi var sen bu evin 05,05,2017 yýlýnda kiraya vereceksin (yani temttü alacaksýn.)
o sýrada 100,000 Tl ye aldýgýmýz bu ikiz evler x sebepten ötürü (x sebep bilanco karlýlýgý) 120,000 TL ye cýkýyor. ayýn 05,05,2017 tarihinde. ikimizinkinin fiyatýda 120,000 TL
ayný gün ayný tarih ayný zman deðiþen hiçbirþey yok yüksek düþük fiyat neyin nesi ? düþükte almak satmak neyin nesi alým satým nerden çýktý ? böyle birþeyden bahsetmiyoruz ki biz kiramizin derdindeyiz ikimizde.
sen 120,000 Tllik bu evden 20,000 TL ye kýra verdiðinde(temettü aldýgýnda 05,05,2017 tarihinde) odalarýnýn deðeri düþürülüyor (hisse senedi temettü verikten sonra fiyatý düþürülür yani elinizde kaç bin tane lot varsa deðeri o oranda düþürülür.)
bende 120,000 Tllýk bu evden 20,000 Tl deðerindeki odamý 05.05.2017 tarihinde satarým senle ayný gün (temettü dagýtmaz dolayýsýyla hisse fiyatý otomatýk düþürülmez) 20,000 Tl mi cebe atarým odalarým deðeri düþürülmez cunku temettü dagýtmadým yani elimde kaç bin adet lot varsa ayný deðerinde kalýr.
Tekrar almak ucuzdan almak pahalýdan satmak nedir ?
herþeyi ayný tarihte yapýyoruz ayný tarih saat zaman
tekrar almak nedir ? zaten 20,000 TL lazým diye temettü almadýn mý ?
hadi temettü parasýyla tekrar hisse alacaksýn diyelim hangi gün alacaksan ayný gün bende sattýgým odayý geri alýrým.
deðiþen hiçbirþey yok.
Ev örneðinden vazgeçtim. Ama yaptýðým düzeltmeyi gönderemeden telefon þarjý bitti.
Þöyle diyelim: 100 bin verdik makine aldýk fabrika kurduk. Bir yýl içinde çalýþtýk ettik 20 bin net kar ettik. Bu arada makinelerin deðeri 80 bine düþtü. 20 bin kar da kasada cash duruyor.
Sene baþýnda 100 binimiz vardý. Þimdi yine 100 binimiz var. Öyle ise biz kar etmedik mi?
Veya kasadaki parayý temettü olarak cebe koyduktan sonra sen bu fabrikayý 80 bine satar mýsýn?
ahh þu meseleyý bir anlatabilsem/anlayabilseniz verdiðiniz tüm örneklerin bir yanýtý oldugunu göreceksiniz sizlerde.
cevap vermek için yazmýyorum okudugunuzda zaten saðlamasýný yapabýlýrsýnýz borsada.
alýcý 80 binden fazla fiyat vermez bu fabrikaya. Çünkü þirketin öz sermayesi 80,000 TL kasadaki parayý sen aldýysan.
temettü olarak kasadaki parayý almadýysan bu þirketin içindeki araç gereç makineler 80,000 TL kasadaki cash para 20,000 le beraber satarsýn 100,000 TL ye.
Ama kasadaki parayý temettü olarak alýrsan kasada 0 TL olacaðý için 80,000 TL ye sadece malzemeleri makineleri vermiþ olursun.
Alýcý tarafýyla bak.
Sen bu þirkete 100,000 TL ye alýrmýsýn ?
ayrýca þirket burada kar etmiyor yani öz sermayeye ekleyemiyor. öz sermaye büyümüyor. cunku elde ettiði kar kadar gideri var. makinelerin eskime deðiþme veya yenilenme gideri -20,000 TL.
hisse fiyatý bu verdiðin örnekte aldýgýn fiyatta kalýr. temettü ödemesi sonrasýda düþürülen fiyatta kalýr.
Eðer kalmaz yukarý gider dersen pahalýya almýþ olursun þirketi.
Alýcý tarafiyla bak. 20,000 Tl kar eden þirketin içindeki makineler her kar yayýndýgý dönemde -20,000 Tl bakýma ve/veya yenilemeye ihtiyaç duyuluyor. sen 100,000 Tl verirmisin.
Diyelimki ben bu þirketi satacaðým sende alýcýsýn.
senin dediðin gibi 20,000 Tl kar ettim ama makinelerim -20,000 TL yenileme masrafý var.
Sen geldin dükkana selamýn aleykum aleykum selam.
þirketine talibim dedin. bende sana dedim kardeþ 1 sene önce bu þirketi 100,000 Tl ile (öz sermaye) açtým.
Bu 1 senede 20,000 TL kar elde ettim. BU karýda kendim yedim (temettü aldým yani) bu þirket her yýl 20,000 TL kar ediyor. 100,000 TL ye satýyorum aldýgým fiyata satýyorum. dedim sana.
Sende sunu demeyecekmisin. iyi güzel hoþta bu makinalar eskimiþ gibi çok ses yapýyor. bunlarýn yenileme bakým masraflarý yokmu ?
var var tabide þimdilik böle idare ediyor gibi.
idare ediyor ne demek bir ustaya gösterelim bunlarýn bakým masrafý ne kadarmýþ bunu fiyattan düþerim.
Ben cevap veriyorum yaw ne gerek var kardeþim þirket 20,000 TL kar ediyor iþte.
Usta gelir bakar makýnalara derki -20,000 TL masrafý var bu makinalarýn der.
Sen þimdi bu makina masrafýný duyunca hala bu þirketi ilk günkü sýfýr haliyle olan 100,000 TL fiyata mý alýrsýn. yoksa eskimiþ halini fiyattan düþermisin.
Ben 100,000 TL ye alýrým demenin bir manasý yok. Alýcý gözüyle bak. zaten totalde bu þirket aslýnda kendi kendini yiyen yerinde sayan ortaya hiçbirþey koymayan bir þirket yalanmý 20,000 Tl kar ediyor o parada bakým ve yenilemeye gidiyor elde var 0
eee bu þirketin fiyatý kasadaki para çekilmiþ halde ve bakým masraflarý yapýlmamýþ halde iken nasýl 100,000 Tl dersin. hadi 100,000 TL ye satýn aldýgýný düþünelim.
seneye 20,000 Tl kar ederken ayný surede makineler dahada eskiyeceði için -20,000 geçen senenin bakým masrafý -20,000 bu senenin bakým masrafý -40,000 Tllýk bakým masrafýn var. 20,000 Tl karýnýda temettü olarak cebe attýn.
yarýn bir gün bu þirketi satacaðýn zaman hiç utanmadan sýkýlmadan 100,000 Tl ye satýyorum nasýl diyeceksin.
Adama 40,000 Tllýk bakým masrafýný yutturacakmýsýn ???
Ben 100 binden aþaðý satmam o fabrikayý. Çünkü kurulu düzen. Bugün 20 bin kar eder seneye 80 bin eder.
Amortisman makine techizatta %20 bildiðim. Sizin hesapla karlýlýðý %20 ve altýnda olan hiçbir þirketin hissesi alýnmaz.
Örneðe dönersek siz diyorsunuz ki ben bu fabrikayý karý kasada býrakýp 100 bine satarým. Sonra gider yeni fabrika kurarým...
ben verdiðiniz örnek üzerinden konuþtum o ornekte þirket 20,000 kar ederken -20,000 de gider oluþturuyor aslýnda kar üretmeyen bir þirketten örnek verdiniz. karý kasada býrakmasamda olur karýn 20,000 ini çekiyorsam þirketin deðeri 80,000 TL ye düþer giderlerimiz oldugu için.
Zaten konumuz bu deðildi temettüyü konuþuyorduk biranda fabrika kurmaya açmaya geldi iþ. Ben mantýklýca bir öykü anlatýr gibi anlattýgýmý düþünüyorum siz okuyucular bahsi geçen þirkete 100,000 TL ye alacaksanýz diyecek birþey yok. Ben olsam almam arkadaþlarýmada aldýrmam deðerinde satýyorsa sorun yok ama deðerinden pahalýya satarsa kulahlarý deðiþiriz. kar üretebilen kurulu bir düzen varsa eywallah ama örnek verdiðin þirket kurulu düzenle nötr 0 üretiyor.
Zaten kurulu bir düzende örnegýn 20,000 TL kar edipte -10,000 TL masraf çýkýyorsa yani +10,000 TL net karý varsa bu fabrikanýn.
Fabrika 100,000 Tl ye açýlýp seneye kasadaki para ile 110,000 TL olacak kasadaki parayý temettü olarak alýp þirketi satmaya kalkarsan 100,000 Tl ye satmalýsýn etik olan budur. borsadada bu oluyor hisse fiyatý 10 dan 11 ecýkýyor 1 lýra temettü dagýtýnca 10 lýraya geri düþüyor.
11 lýraya geri çýkar diyorsun. bunun temettü ile alakasý yok þirket gelecek yýl yine 20,000 TL kar edip -10,000 Tl masraf cýkartýp nette +10,000 TL kar edecekse 11 TL ye cýkar ayný hisse temettü daðýtýlmasaydý seneye yine +10,000 Tl net kar edecek diye hisse fiyatý 11 TL den 12,10 TL TL ye çýkacaktý.
Temettünün hisse fiyatýný gerisin geri eski fiyatýna cýkmasýnda bir etkisi yok temettü bir sonuçtur karýn bir sonucudur kar olmazsa temettüde olmaz dolayýsýyla hissenin geri eski fiyatýna ve/veya yukarý cýkmasýný saðlayan tek bir gerçek vardýr oda karlýlýktýr.
ben öz sermaye karlýlýgý olan þirketi satýn alýrým öz sermaye karlýlýgýda %10 un üzerinde olmalý.
ÖZ SERMAYE KARLILIÐI; Þirketin elindeki özsermaye ile yarattýðý kar oranýný ölçmektedir. Oranýn mevduat faizinden yüksek olmasý tercih edilir. Sebebi ise þirket bugun tüm varlýklarýný (öz sermaye) satýp gidip bu parayý faize koysa yani dukkaný kapatýp butun parayý faize koysa risksiz bir þekilde %10 faizden gelir elde edecektir. Bu sebeple þirket faaliyet gösterdiði halde risksiz olan mevduat faizi oranýnda öz sermaye karlýlýðýna sahip deðilse iþler pek iyiye gitmediðini göstermektedir.
Yer Ýmleri