Büyük olasýlýkla yoktur... 😊
SM-A710F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Büyük olasýlýkla yoktur... 😊
Peki birþey dememiþ burada temettü ile alakalý Temettü hisseleri daha dirayetlidir cumlesine katýlmamaktayim. Yanlýþ kullanýlýyor.
Ýyi kar eden saðlam þirketler krizlerde dayanýklýdýr. Bunu deyin canýmý yiyin. Ama temettü verince krizden iyi çýkýyor cumlesýnýn kanýtlanabilir bir tarafý yok. Temettünün hisse senetlerine herhangibir katkýsý yoktur. Neden olmasýn diyorsanýz hesap yapýn bir þirketin temettü vermesi ile vermemesi arasýnda bir fark var mý yok ayný karý elde ediyoruz. Peki hangi gerekçe bu þirketleri daha dirayetli tutacak. ? Yatýrýmcýya güven verir cumlesýný ele alalým. Bir þriketten kar payý elde etmek isteyen bir yatýrýmcý hisselerinin bir kýsmýný satarak ayný olguya eriþebiliyor zaten dolayýsýyla temettü vermeyen hissedede üstelik temettü gününü beklemedende güven unsurunu yenebiliyor. Yani elimizde bir olgu kalmýyor temettü hisselerinin daha dirayetli olaaðýný kanýtlayacak.
BU sebeple aslýnda kar eden þirketler saðlam þirketler (temettü daðýtsada daðýtmasada) krizlerde daha saglam çýkar.
Bist30 hisselerinin cogu saðlam þirketlerden oluþmaktadýr ve bir çoðuda temettü daðýtmaktadýr. Fakat bu durum temettü hisselerini iyi temettü vermeyen hisseleri kötü yapmaz.
Evet büyük olasýlýkla yoktur.
Ýþte þimdi derdimizi anladýn mý benim derdim bir hissenin temettü vermiyor olmasýný aramak deðil.
Benim derdim. Bir þirketi seçerken bilancosuna bakýn demektir. Ýyi þirketler temettü daðýtýr kötü þirketler daðýtmaz gibi bir çýkarýmda bulunmayýn.
Kýyaslamalarý temettü üzerinden yapmayýn. bilanco uzerýnden kýyasmalar yapýn.
Diðer türlü hataya düþeriz.
Temettü üzerinden cýkarýmda bulunursanýz kendinize söyleyeceðiniz þeyler þunlar olacak:
YÜksek temetü verenler daha iyidir. Düþük temettü verenler daha kötüdür. Hiç temettü vereyenler berbat hisselerdir.
Peki bu yaklaþým doðru mu deðil. ? neden deðil ?
Ýsgsy bundan 3-5 sene öncesinin temettü þampiyonu hissedir. %20 verimlilikle temettü daðýttý kendileri. Ama bir sorun nasýl daðýttý.
Gidiyor kredi çekiyor. ufak bir kar ediyor. karýnýn büyük kýsmýný daðýtýyor. Gidip tekrar kredi çekiyor tekrar yatýrým yapýyor.
Baktýk ki þirket meðer çektiði krediyi bize temettü diye daðýtýyormuþ. sermayeden yiye yiye temettü daðýttýlar.Ulen ileri zekalý yöneticiler... kredi çekip yatýrým yapýp maliyet arttýracaðýna temettü daðýtmayýp yatýrým yapsana. kredi faizine niye giriyorsun be akýllým.
Millet ozmanlar isgsy diye ölüyordu. Ben bile engel olamýyordum %20 ya %20 temettü off ne büyük birþey yatýr unut abi yýllýk faizin iki katý kira gelecek zart zurt ne kirasi yaa neyin kirasý kira mira yok. Þimdi millet suskun. kimsenin azýndan isgsy yok.
Bakýn isgsy nin nasýl temettü daðýttýgýna 2013 te 3 adet temettü + 1 bedelsiz 2014 1 temettü 1 bedelsiz vesairee.
adamlar yemiyor içmiyor temettü daðýtýyor.
Temettü veren hisseler iyidir diyorsunuz ya kýyaslama kriteriniz bu.
O halde daha çok temettü daha iyi olmalý ?
daha sýk temettü daðýtmak daha da iyi olmalý ?
Hani nerede ? isgsy bakýn 26.02.2013 yýlýnda bu þirketi alan bir yatýrýmcý. Aldýgý temettü ile tekrara yatýrým yapýp lot artýrdýgýna sevinen yatýrýmcý bugunku fiyat ile tam 0 TL kar etmiþtir. Düþünün halbuký lot arttýrdý. halbuki temettü krali bir þirketi almýþtý.
AMAN DÝYEYÝM YANÝ SÝZE ANLATMAK ÝSTEDÝÐÝM TEMETTÜ BÝR KIYASLAMA KRÝTERÝNÝZ OLMASIN. KAR EDÝYORMU EDÝYOR. BÝLANCOSU SAÐLAMMI SAÐLAM BÝTTÝ ÝSTER DAÐITIR TEMETTÜ ÝSTERSE DAÐITMAZ SAÐLAM OLSUNDA GERÝSÝ HER TÜRLÜ GELÝR.
ÝLLEDE TEMETTÜYÜ DÜÞÜNÜYORSANIZ ÝÇÝNÝZÝ RAHATLATACAK BÝRÞEY SÖYLEYEYÝM TEMETTÜ DAGITMAYAN AMA SÜPER KARLARI OLAN BÝR ÞÝRKET BULDUNUZ AMA TEMETTÜ OLMAZSA OLMAZINIZ DÝYELÝM. O HALDE ÞUNU HAYAL EDÝN ÝÇERDE BÝRÝKMÝÞ VE DAÐITILMAYI BEKLEYEN BUNCA YILLIK TEMETTÜ OLACAK VE BÝR GÜN O BÝRÝKMÝÞ TEMETTÜNÜN HEPSÝNÝ ALACAKSINIZ.
NOt: alsanýzda almasýnýzda farketmýyor aslýnda ama siz temettüsüz yapamazsýnýz diye belirtmek istedim.
Kendi adýma; tüm iyi þirketler temettü daðýtýr diye bir çýkarýmým yok ancak kötü þirketlerin temettü daðýtmayacaðý kanaatini taþýyorum.
Ýkinci olarak temettü kesinlikle tek kriter deðildir ve olmamalýdýr. Bilanço, hakim ortaklarýn durumu-niyeti, halka açýklýn oraný vs. vs. eklenebilir.
Temettü vermesi güzeldir ama sizin de örneðinizde olduðu gibi "sürdürülebilir" mi? Bu çok önemli.
Son olarak bir þirketin temettü/ bedelsiz vermesi bence "patronun niyeti" hakkýnda somut bir veridir. Bu nedenle temettü verme alýþkanlýðý olmayan þirkete biraz þüphe ile bakarým...
þirket saðlam çýkarda sen saðlam çýkabilir misin? krizden
10 lira eden þirkete 5 tl veriyorlar satar mýsýn mecbur bekleyeceksin
birde paraya ihtiyaç olursa?
hem zarar ediyorsun hemde þirketteki ortaklýk yüzden düþecek.
temmettü alýrsan hem nakit olacak hemde ortaklýk yüzden ayný kalacak
bunu anladýðýnda bizde rahatlayacaðýz![]()
Temettu vermenin yatirimciya birsey katmadigini hatta vergiden dolayi biraz daha eksik kazandiklarinin farkinda iseniz. Temettu veren bir sirketin yatirimci icin degil kurucu ortaklari icin dagittigina kanaat getirir. yine ayni sekilde ben artik hizli buyumeyecegim bu kadar yeter veya yatirim yapacak yer yok ben artik kasadaki parami yiyem diyerek patron hakkinda somut bir veri ortaya koyabilir. Yani temettu dagitan patron iyi patrondur diyemeyiz\kotudurde diyemeyiz. Yatirimciyi dusunen patronun yatirim yapmasi borclarini kapatmasi lazim. Mantiken fakat ortalik da temettu veren patron iyi patrondur algisi var. Bu algiyida medya olusturuyor.
Halbuki temettu veren a sirketi ile temettu vermeyen a sirketini taklit edercesine hesap yaptiginizda vergi muafiyetiyle temettu vermeyen a sirketinin daha karli oldugunu goruyoruz.
Senin ortaklik yuzden yuzde 50 benim ortaklik yuzdem yuzde 45 e dusuyor olsada senin sirketinin yuzde 50 si 3 bin tl iken brnim sirketimin yuzde 45i 3 bin tl oldugunu anladiginiz gun ortaklik yuzdesinin fazla olmasinin eksilmiyor olmasinin hatta temettu parasiyla ortaklik yuzden artsa dahi ayni parayinkazandigimizin
Ortaklik yuzdennartsa dahi sen sirketin yuzde 55 ine sahip iken 3500 tl ederi varken benim sirketimin yuzde 40 inin 3500 tl ederi oldugunun
Farkina vardiginda emin ol hepimiz rahatlayacagiz
Siz hesap yapmadanmi benimle konusuyorsunuz anlamiyorum...
Ortaklik yuzdenin artmasi benim eksik senin fazla kazanacagin anlamina gelmiyor bu sozume kanaat getirmiyorsan. Matematik belli ac bir sayfa ikitane ikiz sirket yap birinde temettu dagit birinde dagitma ve bizlede paylas cikan sonucu ben sana soyleyeyim.
Erhanin sirketi 3 yil sonra erhan sirketin yuzde 20 sine sahip degeri 5000 tl
Mhtakifin sirketi 3 yil sonra mhtakif sirketin yuzde 40 ina sahip degeri 5000 tl diyeceksin
Buradakiler ve sen dahil kafanizi kasiyarak nasil olur brn yuzde 40 ina sahibim ama ikinizin parasida ayni diye dusunecek ve ben gibi sorgulamaya baslayacaksin
iþte sen hep hissenin fiyatý üzerinden gidiyorsun , hesap yapýyorsun. bende(bizde) þirketin karý üzerinden gidiyoruz, hesap yapýyoruz. bütün hesaplamarýnda bu var.
General Mobile 4G Dual cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam sizin mantýða göre 1 milyonluk makine alarak fabrika kuran sirket 5 yil sonra o makinelerin ekonomik degeri sýfýra ineceði için o fabrikayi yenilemeli.
Yer Ýmleri