GECENN KARANLIINDA GAZ NN KANILARI
brahim Gktrk'n 10 Kasm 1964 ylnda Ulus gazetesinde yaymlanan yazsnda Zihni Kavuku'nun azndan pek bilinmeyen bir Ankara gecesi anlatlyor:
"Ben Kurtulu Sava sralarnda Ankara'nn Saman pazar semtindeki bir askeri hastahanede salk memuru idim. Hastahane dediysem yle ahm ahm bir bina ve kurum aklnza gelmesin... Buras, o zaman ilk Rus Elilii binasnn arkalarna den koca bir konak bozuntusu ve bozuk bir evdi. Odalar, koridorlar, merdivenler, haraplktan gcrdar dururdu... O gnlerde muhtelif sava cephelerinden durmadan hasta ve yaral askerler buraya sevk ediliyordu... Hastahanemiz yzlerce yaral ve hasta ile azna kadar doluydu. Buna ramen binada salk personeli olarak bir ben, bir tek de doktor vard... Nizamiye kap nbetimiz, nl kadn kahraman Kara Fatma idi. Elimizde ila yoktu ve ameliyat aletleri pek basit ve snrl eylerdi. Tek doktorumuz ise bir operatr bahriye binbayd. Tabii o zaman kendisi hastahanenin her eyi saylrd. Sar sal, yakkl, babacan bir deniz subay. Kasmpaa'dan kaarak gelmi buraya. stelik sesi de gzel ve yank. Rak bulursa birka tek atar akamlar. Bir taraftan hem yank trkler syler hem de isli bir petrol lambasnn altnda yarallarn ameliyatn yapar, kurunlar karr, masann stne dizerdi. Gndz almalar yetmediinden gece de bu kesmeli, bimeli, dikmeli ve gazelli operasyonlar ge vakitlere kadar devam ederdi. Bu esnada ben de baylan yarallarn baucunda eter koklatr ve kendine yardm ederdim. Tabii o vakit hemire filan hak getire... Ayrca balk istifli yaral ve hastalarn inilti, feryat ve figanlar evreden duyulurdu... Yokluk ve yoksulluk diz-boyu, battaniye, karyola v. s. bulmak veya almak olanakl deil... st makamdan bazen aresiz istersek resmen: "Var olanla yetinin" diye yantlanrd...
Yine kanl cephe muharebelerinden sonraki gecelerden birindeyiz... Hastahane iyilememileri bile taburcu ettiimiz halde yarallarla dopdolu... Tek operatrmzle ameliyat odasndayz. sli petrol lambas tepemizde... Ortalk dank, kark, ben yerimdeyim. Doktorun sar salar terli anlna yapm. Beyaz gmlei kan ve leke iinde... Aznda tatl, zlemli, bir stanbul trks, habire yaralar kesiyor, biiyor, temizliyor, saryor, dikiyor. Bir yaral masadan kalkarken yerine bakas yatrlyor...
Tam bu srada odaya bir ka glge ve ayak seslerinin girdiini hissettim. Ve serte bir ses: "Kolay gelsin doktor bey!" dedi. Balarmz uzatarak dikkatle baktk: Gelen Gazi Mustafa Kemal'di... Sessizce binadan ieri girmiti, elinde bir krba vard. Hl ve hatrmz sordu ve: "Doktor, hele bir hastaneyi gezelim," dedi. Hep beraber odalar, koular, koridorlar gezerken ve yarallar st ste balk istifi tahtalar zerinde grnce, Gazi Mustafa Kemal'in gzleri birden imeklendi ve: "Ka hastanz var? Karyola, battaniye ve yatanz yok mu?" Doktor, alt yz hastann olduunu, var olan yz karyolay kurduklarn ve gereksinime yetmediini syledi. Gazi Mustafa Kemal bir an dnd sonra: "imdi be yz tane yatak ve karyola gndereceim. Hem iki saate kadar bunlarn hepsi kurulmu olacak ve yerde yatan tek bir nefer grmeyeceim!" dedi. Ellerimizi skarak yanndakilerle birlikte hzla ve yldrm gibi hastahaneden uzaklap gitti. Uykulu gzlerle saate baktk; gece yarsndan saat sonrayd; Batabiple birbirimize baktk. O zamann Ankara'snda ve savan en civcivli gnlerinde bir gece iki saate deil be yz karyola ve yatak, elli tane bile zor bulunuyordu... Hatta doktor; "Bu akam Gazi, bir iki tek fazla atm galiba." dedi. Glerek odamza uykuya ekildik. Neden sonra idi ki kapnn vurulmasyla derin yorgun uykumdan uyandm... Kapdaki er: "Gazi'nin yataklar geldi, hemen kurulacak!" dedi. Kulak verdim, etraftan gcr gcr bir sel halinde sesler, uultular, sert emirler birbirine karyordu. Pencereden yle bir bam uzattm. Saysz kanlar birbiri ardnca gcrtlarla Samanpazar yokuu yollarndan hastaneye doru akyordu. Tan yeri neredeyse aaracak gibi. Henz aradan iki saat gemi bulunuyor... Gazi'nin buyruuyla be yz yatak ve karyola ayn gece Ankara'nn evlerinden teker teker toplanarak kanlara ykletilmi. te gelen onlard... lerinde yleleri vard ki daha hi kimse yatmam. Alta serilmemi... Kar gibi, gen kzlarn ryas olan gelinlik eyizleri idi. Nice srmal, nakl rtler, yastk yzleri, atlas yorganlar, daha katlarndan almamt bile... Hayretler iinde kaldk... nceki szlerimizden utandk... Ve scak sevin yalarmz tutamadk. Gzlerimiz boalverdi. Btn mrm boyunca inandm ve grdm ki, her zaman ve her eit koullar altnda Atatrk'n kanlar onun buyruunu zamannda yerine ulatrrd..."
GNN SZ:
SAVA BARIIN GETRDN YIKIP GEER.
Trkiye, kazn her trlsn ayr ayr deneyimleyebilmek iin mkemmel bir yer. Burada yetien biri dnyann baka bir yannda sknt yaamaz.
Re-twittlediklerim katldm anlamna gelmez!
Yer mleri