Originally Posted by
TÜRKOĞLU
memur maaşları falan enflasyona endeksli olunca hükümetin kalkıp %25-30 enflasyon açıklamasını beklemek zor...dikkat ederseniz hep %10-12 civarı açıklanıyor...oysa gerçek çok daha yüksek...
2 sene önce dolar patlamadan hemen evvel 8 tl ye aldığım 1 kutu sıvı sabun şu an 20 tl...1 lt günlük süt 2,5 tl idi BİM'de şu an 3,90 tl...2 sene önce kg 30 tl olan ezine peynir şu an 55 tl...nerede bu %10-12 enflasyon?
bir tek sebze meyve fiyatları biraz daha makul arttı...o da bir ara çıldırmıştı malum çadırlar kurulmuştu...bunun dışında temizlik malzemeleri, gıda v.s. hayvan gibi artış var fiyatlarda...
Anlattığınız şeylerin hepsi doğru farkılı bir şey de olmaz.Türkiyede işler böyle yürüyor.Çünkü maalesef Türk insanının beyni yıkanmış ev sahibi her yıl kiraya otomatik zam yapar değil mi ? Çünkü böyle bir hareket düşünce onun beynine yerleştirilmi her yıl artıracak kirayı 1000 tl ertesi yıl 1250 sonra 1500 vs... önü kesilmez ev sahibine sorsan petrol mü arttı da zam yapıyon diye sorsan sen ne diyon der çünkü düşüncesizce zam yapar.Her şeye zam neden yapılır maliyetler artarsa zam yapılır.Ama böyle bir şey yok tamamen psikolojik ne zaman zam kabul görmez insanlar satın almaşsa kabul görmez peynir 25 tl kimsae almaşsa 20 yede düşer 15 e de ama almak zorundasın temel ihtiyaç , ev sahibir kirayı artırmassan evden çıkarır mecburen artırırsın ama kiralık evler çoğalırsa o zaman yola gelir.İşte böyle bir girdap var.Ama avrupadaki mentalite 1 demet maydanoz 1 Euro ise yıllar geçse bile fiat değişmez çünkü insanlarda zengin olma hırsı yok , ihtiyaçları bellidir.Biraz anlatmaya çalıştım.Enflasyon tamamen psikolojik.Birde Türkiyede insanlarda zengin olma hırsı var.Bakın canlı bir örnekBüyük marketlerden birinde küçük şişe suyun fiatını 50 kuruş gördüm kendi kendime ucuzmuş dedim .marketten çıkdım iki adım ötede dükkanda su 1 tl sonra çok işlek bir cadde olan lüks semtte baktım aynı şişe su 2 tl.Ben bunu 1 günde gördüm tesadüfen.karpuz tarlada 40 kuruş pazarda 1,5 tl manavda 2 tl yani böyle soygunculuğun yaşandığı bir ortamda enflasyon şöyledir böyledir konuşma değerlendirme gibi bir şansımız var mı?
FAİZLE ALIŞVERİŞ YAPANIN , FAİZLE YATIP KALKANIN BURNU B.....K DAN KURTULMAZ.
Yer İmleri