Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
119,90 10% 1,16 Mr 110,30 / 119,90
3,63 10% 501,00 Mn 3,31 / 3,63
8,14 10% 2,47 Mr 7,54 / 8,14
53,90 10% 982,81 Mn 47,32 / 53,90
34,80 9.99% 91,16 Mn 34,80 / 34,80
2,90 -9.94% 955,51 Mn 2,90 / 3,13
1.353,00 -9.68% 284,03 Mn 1.349,00 / 1.508,00
7,81 -8.12% 11,40 Mn 7,80 / 8,01
21,92 -7.74% 421,11 Mn 21,42 / 24,44
269,25 -7.16% 258,51 Mn 268,25 / 290,00
329,00 3.7% 35,57 Mr 317,75 / 335,00
3,14 2.61% 34,03 Mr 3,03 / 3,32
39,30 4.86% 15,25 Mr 37,14 / 39,36
15,11 4.64% 14,63 Mr 14,36 / 15,11
83,55 6.98% 13,83 Mr 77,40 / 83,85
19,42 4.52% 1,50 Mr 18,28 / 19,42
414,00 0.73% 8,67 Mr 407,00 / 417,50
196,70 2.45% 9,71 Mr 189,40 / 197,60
765,00 2.55% 4,53 Mr 742,50 / 770,50
95,55 2.52% 697,12 Mn 92,75 / 95,95
118,70 2.33% 332,28 Mn 114,90 / 119,30
414,00 0.73% 8,67 Mr 407,00 / 417,50
32,04 3.96% 257,43 Mn 30,62 / 32,14
10,95 2.34% 240,15 Mn 10,71 / 10,95
80,10 -1.6% 845,03 Mn 78,55 / 82,95

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 1/5 123 ... SonSon
Arama sonucu : 34 madde; 1 - 8 arasý.

Konu: Fon Portföyümüze Yön Vermek Ýçin Gelecek Stratejisi ve Öngörülerimiz

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Lightbulb Fon Portföyümüze Yön Vermek Ýçin Gelecek Stratejisi ve Öngörülerimiz

Merhabalar,

Benim gibi birikimlerini fonlara aktararak portföyünü yönetmek isteyenlerin en büyük hatalarýnýn baþýnda portföy içerisindeki varlýklarýn aðýrlýklarýný doðru tespit edememek geliyor olsa gerek. Bildiðiniz gibi Fon Portföyleri yapýsý ve iþleyiþi gereði anýnda nakde dönmeyen, biraz aðýr hareket edilen bir yatýrým þekli. Dolayýsýyla boðazdaki bir tekneden çok, yük taþýyan bir þilebe benziyor. Piyasanýn ani hareketlerinden kaçýnmak, ya da fýrsatlarýndan hýzlýca yararlanmak mümkün olmuyor. Ama zaten fon portföylerinin amacý da bunlardan kaçýnmak deðil, bir sepet yaparak riski daðýtmak ve sürekli bir þeylere farklý aðýrlýklarda yatýrým yaparak portföyü büyütmek.

Benim gibi bazen yönünü bulmakta zorluk çeken arkadaþlarla, hem fikirlerimi paylaþmak hem de sizlerin bu konudaki görüþ ve geleceðe dair beklentilerinizi öðrenmek için bu baþlýðý açýyorum.

Öncelikle baþlýðýn amacýna ulaþabilmesi için birkaç ana çizgi belirlemek istiyorum, bu sýnýrlar içerisinde kalýrsak konu amacý dýþýna çýkmamýþ olacaktýr.

• Konu Fonlar ve Fon Portföy Yönetimi ile alakalýdýr. Yakýn alakasý olmayan konularýn burada paylaþýlmamasýný rica ediyorum.

• Ay baþlarýnda Yerli-Yabancý Hisse Senetleri, Altýn ve Emtia ile ilgili teknik analizle beraber beklentilerimi ifade etmeye çalýþacaðým. Çok ani bir deðiþiklik olmazsa da ayda bir-iki kez deðerlendirme yapmayý düþünüyorum.

• Ay baþlarýnda gelecek ay-aylar için bize yön gösterecek ana bir tablomuz olacak, beraber tartýþarak hangi daðýlýmýn önümüzdeki günlerde portföyümüz için daha iyi olacaðýna karar vermeye çalýþacaðýz.

• Eðer Portföy Aðýrlýklarý ile ilgili bir görüþünüzü paylaþmak isterseniz öncelikle risk yapýnýzý ifade eden bir tanýmlama yapmanýzý rica ediyorum. (Temkinli-Dengeli-Atak ya da Az Riskli-Riskli-Çok Riskli gibi)

• Ana tablo örneðini paylaþýyorum, portföyümüzü 20 pay olarak kabul ettim, daðýlýmýný ay baþlarýnda açýklamalarýmla birlikte yapacaðým. Ancak herkesin risk düzeyi farklý olduðundan sadece öngörü olacak ve sizlerin katkýlarýyla da herkes kendi nihai kararýný kendisi vermiþ olacak, ancak farklý görüþleri de dinlemiþ olacaðýz ve bu kendi kararlarýmýzý verirken bize yol gösterici olacak.

Örnek Tablo;

2. Tekrar merhaba,

Ekim ayý için genel bir deðerlendirme yapmak ve Portföyüm’de vereceðim aðýrlýklarý paylaþmak istiyorum. Ekim ayý için "temkinli-dengeli" olarak niteleyebileceðimiz bir daðýlýmla devam edeceðim.

PPF-Nakit-Defansif kýsmýnýn içeriði çok büyük oranda EIB-IBB gibi defansif, az riskli fonlar. Bir de fýrsatlarý kaçýrmamak adýna bir miktar valörsüz fon da bulunduruyorum. Dolayýsýyla portföyün büyük kýsmý nakitte deðil, ama defansif fonlarda.

Amerika baþkanlýk seçimlerinin belirsizliði, aþý ile ilgili haberlerin geliyor olmasýna raðmen piyasalarýn bununla ilgilenmemesi, vaka sayýlarýnýn tekrar yükselmeye baþlamasý, Ýsrail vb ülkelerin tekrar karantina uygulamalarýna dönmesi yerli-yabancý borsalarý baskýlayacak diye düþünüyorum. Ayrýca içeride her ne kadar MB faizi beklenmeyen bir þekilde yükseltmiþ olsa da mali kýsma ait sorunlarýn olduðu gibi durmasý, gelecekle ilgili iç piyasada olumlu olmamý engelliyor. Belki 3. Çeyrek bilanço rakamlarýnýn biraz iyi gelecek olmasý firma bazlý senet hareketlerine sebep olabilir.

Yerli hissede bu seviyelerden alým düþünmüyorum, 1170-1200 görülmesi durumunda bir miktar çýkýþ planlýyorum. 1100’e sarkma olursa 1 birim daha ilave edebilirim.(Total%20)

Yabancý Hissede Ekim ayýnda 100 günlükte destek olduðunu gördüðümde, yatay hareketlerin devamýnda 1 birim arttýrmayý düþünüyorum. (total;%10)

Altýnda 1800.-USD civarý gelebilirsek 1 birim ilave yapmayý düþünüyorum. (Total;%10)

Emtia-Petrolde þok düþüþlerde 1 birim alým yapabilirim.

Borçlanma araçlarýnda
    deðiþiklik düþünmüyorum.

Siz ekim ayýndan neler bekliyorsunuz? Þu an sahip olunan risklerden fazlasýnýmý-azýný mý barýndýrýyor sizce?

3.  Alýntý Originally Posted by meesut Yazýyý Oku
    Tekrar merhaba,

Ekim ayý için genel bir deðerlendirme yapmak ve Portföyüm’de vereceðim aðýrlýklarý paylaþmak istiyorum. Ekim ayý için "temkinli-dengeli" olarak niteleyebileceðimiz bir daðýlýmla devam edeceðim.

PPF-Nakit-Defansif kýsmýnýn içeriði çok büyük oranda EIB-IBB gibi defansif, az riskli fonlar. Bir de fýrsatlarý kaçýrmamak adýna bir miktar valörsüz fon da bulunduruyorum. Dolayýsýyla portföyün büyük kýsmý nakitte deðil, ama defansif fonlarda.

Amerika baþkanlýk seçimlerinin belirsizliði, aþý ile ilgili haberlerin geliyor olmasýna raðmen piyasalarýn bununla ilgilenmemesi, vaka sayýlarýnýn tekrar yükselmeye baþlamasý, Ýsrail vb ülkelerin tekrar karantina uygulamalarýna dönmesi yerli-yabancý borsalarý baskýlayacak diye düþünüyorum. Ayrýca içeride her ne kadar MB faizi beklenmeyen bir þekilde yükseltmiþ olsa da mali kýsma ait sorunlarýn olduðu gibi durmasý, gelecekle ilgili iç piyasada olumlu olmamý engelliyor. Belki 3. Çeyrek bilanço rakamlarýnýn biraz iyi gelecek olmasý firma bazlý senet hareketlerine sebep olabilir.

Yerli hissede bu seviyelerden alým düþünmüyorum, 1170-1200 görülmesi durumunda bir miktar çýkýþ planlýyorum. 1100’e sarkma olursa 1 birim daha ilave edebilirim.(Total%20)

Yabancý Hissede Ekim ayýnda 100 günlükte destek olduðunu gördüðümde, yatay hareketlerin devamýnda 1 birim arttýrmayý düþünüyorum. (total;%10)

Altýnda 1800.-USD civarý gelebilirsek 1 birim ilave yapmayý düþünüyorum. (Total;%10)

Emtia-Petrolde þok düþüþlerde 1 birim alým yapabilirim.

Borçlanma araçlarýnda
    deðiþiklik düþünmüyorum.

Siz ekim ayýndan neler bekliyorsunuz? Þu an sahip olunan risklerden fazlasýnýmý-azýný mý barýndýrýyor sizce?
    Geçen ayýn deðerlendirmesi tatil dolayýsýyla biraz gecikti. Son 1 haftadaki çalkantý olmasa genel itibariyle beklentilerimiz paralelinde bir aydý. Amerikan seçimlerinin belirsizliði ve pandemi korkusu Ege-Akdeniz'deki sýkýntýlarý da, Karabað'ýn durumunu da bize unutturdu.

Yerli hissede stratejimize sadýk kalarak, 1180-1200 aralýðýnda portföyün %5'ine denk gelen TCD'leri elden çýkardým. Aþaðýda pin býraktýktan sonrada NNF'lere ilave ve TKF-MAC alýmlarýyla yine %15'lere tamamladým. Bir miktarda boþta duran parayla GBC ve TMG ekledim.

Son durumda ay sonu itibariyle portföy daðýlýmým aþaðýdaki gibi oldu.

Ekim ayý sonu itibariyle portföyümüzü %2,2 büyütmüþüz, fon yatýrýmýna baþladýðým Aðustos itibariyle de % 6,5 seviyelerinde.

Dolar kuru yine yanýldýðýmýz bir konu oldu. 7,80'de uzun süre dayanýr diye düþünüyordum ama MB'nin beklenmedik kararýyla buralarý da aþmasý kolay oldu. 8,45 Rahip olayýndan sonra yükselen trendin tepe noktasý, buralarda da tutunamazsa grafik dýþý noktalara doðru gideriz, inþaallah buralardan döneriz.

Ons altýnda yatay bir ay oldu, dolardaki yükseliþle birlikte arttýrmak için neden bulamadým. Sanýrým 1750-1800.-USD'ler hayal, buralardan güç toplayýp Ocak ayýna, yeni baþkanýn iþ baþýna geçmesine kadar, biraz Amerika iç siyasetinde belirsizlik baþlar, protestolar, ayaklanmalar baþlarsa kýsa sürede yeni rekorlar gelebillir diye düþünüyorum, daha sonra detaylý paylaþmaya çalýþacaðým.

4. Sn meesut.

Baþlýk hayýrlý olsun. Ben uzun vade, riskli portföy anlayýþýma göre, 1/3 altýn(Tca), 1/3 döviz(Zpf), 1/3 hisse(Mps) fonundayým. (%33.3er)

Bunun dýþýnda, 2 maaþ miktarým kadar aylýk ihtiyaçlar ve acil durum için gerekli nakdi de kýsa vade kira fonu(Zpk)'nda deðerlendiriyorum. Maaþlý çalýþýyorum, her ay maaþ yatýnca ilk olarak eksilen bu acil durum fonunu fulluyorum, geriye kalan miktarý da fon portföyümü dengelemede kullanýyorum.

Piyasalardaki beklentime göre portföyün yüzdelerini deðiþtirmiyorum. Teknik analiz falan yöntemlerine(indikatörler, hareketli ortalamalar vs.) de bir eðlence niyetine göz atýyorum, ayrýca yurt içi ve yurt dýþý teknik ve temel analistlerden takibimdeki isimlerin analizlerine periyodik olarak göz atýyorum.

Piyasalarý tahmin etme üzerine kurulu bir piyasa zamanlamasý stratejisi yürütmüyorum. Tamamen tembel bir pasif yatýrým stratejisi izliyorum.

Bir devalüasyon, kur þoku vs sebebiyle, bir acil durum planým var. Böyle bir durumda belirlediðim fon hedef aralýðým %20.

Yani %33.3 ten %20 sapma olursa, (%26,7-%39.9 dýþýna çýkmak) acil durum fonumdan(Zpk) satýp, ilgili aralýðýn(%26.7) altýna düþen fona minimum alým yaparak ilgili aralýða geri döndürme üzerine. Acil durum fonumda bu iþlem için yeterli nakit yoksa, yükselmiþ fon/fonlardan, minimim miktar satarak, düþük kalan fonu gerekli aralýða geri döndürecek miktar alýþ yapmak. Tabiki böyle bir durum her zaman olacak bir durum deðil, ekstrem bir durum.

Ayda 1 kez, sadece ay baþlarýnda kategori içi fonlarýn, alternatiflerine ve kýstaslarýna göre performansýný deðerlendiriyorum.(Sharpe oraný, geçmiþ veriler vs.) Portföyümdeki fonlarýn, Kap sitesinden Aylýk portföy daðýlýmlarýna ve izahnamelerin de degiþiklik olup olmadýðýna(fon stratejisi, yönetim gideri vs.) göz atýyorum. 6 ayda 1 kez de denetçi onaylý performans raporlarýný okuyorum.

Portföyüm için google tablolar sitesinde oluþturduðum online tablo ile de, iþ yoðunluðuma göre günlük ya da haftalýk olarak fon portföyümdeki yüzdelik deðiþimleri takip ediyorum.

Ayný google tablolar sitesi aracýlýðýyla oluþturduðum genel gelir gider tablom ile de, 6 ayda bir güncelleme yaparak bütçe mi kontrol ediyorum.

Saygýlar.

5. Deðerli katkýnýz için teþekkürler.

Yani %33.3 ten %20 sapma olursa, (%26,7-%39.9 dýþýna çýkmak) acil durum fonumdan(Zpk) satýp, ilgili aralýðýn(%26.7) altýna düþen fona minimum alým yaparak ilgili aralýða geri döndürme üzerine. Acil durum fonumda bu iþlem için yeterli nakit yoksa, yükselmiþ fon/fonlardan, minimim miktar satarak, düþük kalan fonu gerekli aralýða geri döndürecek miktar alýþ yapmak. Tabiki böyle bir durum her zaman olacak bir durum deðil, ekstrem bir durum.
    Özellikle yukarýdaki taktiðiniz dikkatimi çekti. Anladýðým kadarýyla portföyünüzü çok karýþýk bir hale getirmekten hoþlanmýyorsunuz ve 3'e bölmüþsünüz. Onda da aþýrý sapma durumlarýnda (volatil dönemler vb gibi süslü kelimelerden hoþlanmýyorum) birbirlerine ters hareket edeceklerinden yola çýkarak bu tip dönemlerde portföy aðýrlýklarýný deðiþtirerek maliyetlerinizi düþürüyorsunuz ve yeni bir stratejiye geçiyorsunuz.

Bu arada Sharpe oranlarýndan bahsedince zamanýnda yararlandýðým Açýk Öðretim Fakültesini Portföy Yönetimi ile ilgili bir eðitim dökümaný vardý elimde, diðer arkadaþlarýn da yararlanmasý için linkini paylaþayým.

https://dosya.org/Wnywj

Portföyüm için google tablolar sitesinde oluþturduðum online tablo ile de, iþ yoðunluðuma göre günlük ya da haftalýk olarak fon portföyümdeki yüzdelik deðiþimleri takip ediyorum.
    Ben de benzer þekilde bir portföy dosyasý tutuyorum. Birkaç aydýr düzenli tuttuðumdan çok ilkel bir durumda, ilerleyen dönemlerde kabaca bu dosya içeriklerinizden de yararlanmak isterim. Böylece eksikliklerimi böylece görmüþ olurum. Kendimin takip ettiði dosya içeriðini de ilerleyen günlerde ayrýca paylaþacaðým.

Tekrar katýkýnýz için teþekkürler.

6. Benim portföydeki aðýrlýklar yurtdýþýnda engineering portfolio dedikleri ve genel kabul görmüþ bir yönteme dayanýyor. Bu yönteme mühendislik yöntemi demelerinin nedeni þu anlamda benzerliði. Tüm binalar ya da yapýlar tabanda geniþ , yukarý gittikçe azalan yapýda olduðu için en saðlam kurgularýn bu piramidal biçimde olacaðý öngörüsü üzerine kurulu.
    Zaman zaman hafif oynamalar olsa da , tabanda az riskliler daha çok, risk arttýkça azalan oran þeklinde bir yapýda.

%45 sabit getirili enstrümanlar ( ppf , defansif deðiþken fonlar)- az riskli ( 3 farklý fon )
    %35 eurobond fonlar - orta riskli ( 2 farklý fon )
    %20 hisse yoðun fonlar - yüksek riskli ( 4 farklý fon )

Piyasa öngörüsü vs. yapmak yerine, bu enstrümanlardan geri çekilenleri artýrmaya, yukarý gidenleri ise bir süre artýrmamaya (asla satmak deðil) dönük bir stratejim var
    .
    Asla trade etmiyorum, ( Trade'i fonda deðil hisse, pay vadeli , forex ve kripto piyasalarda yapýyorum/zaten mesleðim-geçim kaynaðým bu ) Ama fonlarda, sadece uzun süreli baþarýsýz fon olursa yerine bir baþkasýný koyuyorum.

Bütün kurgumun en önemli noktasý, her kategoride en iyi fonu seçmeye çalýþmak. Yani hisse fon deðil, iyi hisse fonu almaya çalýþmak.

Emeklilik amaçlý ve uzun perspektifli bir bakýþým var.

Topic hayýrlý olsun, bol kazançlar.

Edit : bu arada yukarýda kurduðunuz kurgu, yani düþen enstrümana daha çok, çýkan enstrümaný azaltmak üzerine yapýlandýrdýðýnýz bakýþ, uzun vade uygulanýrsa son derece efektif ve iyi olacaktýr. ( ek olarak kur bazlý bir enstrüman eklemekte yarar var. )
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.

7. Teþekkürler katkýlarýnýz için. Kur bazlý enstrümanlarýn dahil edilmesi konusunda kesinlikle haklýsýnýz, eksikliðinin sebebi biraz da o konuya pek hakim olmamam. Zamanla o konudaki bilgi eksikliðimi giderebilirsem payýný arttýrmayý düþünüyorum.

8.  Alýntý Originally Posted by hellistheothers Yazýyý Oku
    Benim portföydeki aðýrlýklar yurtdýþýnda engineering portfolio dedikleri ve genel kabul görmüþ bir yönteme dayanýyor. Bu yönteme mühendislik yöntemi demelerinin nedeni þu anlamda benzerliði. Tüm binalar ya da yapýlar tabanda geniþ , yukarý gittikçe azalan yapýda olduðu için en saðlam kurgularýn bu piramidal biçimde olacaðý öngörüsü üzerine kurulu.
    Zaman zaman hafif oynamalar olsa da , tabanda az riskliler daha çok, risk arttýkça azalan oran þeklinde bir yapýda.

%45 sabit getirili enstrümanlar ( ppf , defansif deðiþken fonlar)- az riskli ( 3 farklý fon )
    %35 eurobond fonlar - orta riskli ( 2 farklý fon )
    %20 hisse yoðun fonlar - yüksek riskli ( 4 farklý fon )

Piyasa öngörüsü vs. yapmak yerine, bu enstrümanlardan geri çekilenleri artýrmaya, yukarý gidenleri ise bir süre artýrmamaya (asla satmak deðil) dönük bir stratejim var
    .
    Asla trade etmiyorum, ( Trade'i fonda deðil hisse, pay vadeli , forex ve kripto piyasalarda yapýyorum/zaten mesleðim-geçim kaynaðým bu ) Ama fonlarda, sadece uzun süreli baþarýsýz fon olursa yerine bir baþkasýný koyuyorum.

Bütün kurgumun en önemli noktasý, her kategoride en iyi fonu seçmeye çalýþmak. Yani hisse fon deðil, iyi hisse fonu almaya çalýþmak.

Emeklilik amaçlý ve uzun perspektifli bir bakýþým var.

Topic hayýrlý olsun, bol kazançlar.

Edit : bu arada yukarýda kurduðunuz kurgu, yani düþen enstrümana daha çok, çýkan enstrümaný azaltmak üzerine yapýlandýrdýðýnýz bakýþ, uzun vade uygulanýrsa son derece efektif ve iyi olacaktýr. ( ek olarak kur bazlý bir enstrüman eklemekte yarar var. )
    Sabit getirili enstrümanlar portföyünüzde hangi fonlar mevcut paylaþmanýz mümkün mü? Teþekkürler.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

Sayfa 1/5 123 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •