Benim portföydeki aðýrlýklar yurtdýþýnda engineering portfolio dedikleri ve genel kabul görmüþ bir yönteme dayanýyor. Bu yönteme mühendislik yöntemi demelerinin nedeni þu anlamda benzerliði. Tüm binalar ya da yapýlar tabanda geniþ , yukarý gittikçe azalan yapýda olduðu için en saðlam kurgularýn bu piramidal biçimde olacaðý öngörüsü üzerine kurulu.
Zaman zaman hafif oynamalar olsa da , tabanda az riskliler daha çok, risk arttýkça azalan oran þeklinde bir yapýda.
%45 sabit getirili enstrümanlar ( ppf , defansif deðiþken fonlar)- az riskli ( 3 farklý fon )
%35 eurobond fonlar - orta riskli ( 2 farklý fon )
%20 hisse yoðun fonlar - yüksek riskli ( 4 farklý fon )
Piyasa öngörüsü vs. yapmak yerine, bu enstrümanlardan geri çekilenleri artýrmaya, yukarý gidenleri ise bir süre artýrmamaya (asla satmak deðil) dönük bir stratejim var
.
Asla trade etmiyorum, ( Trade'i fonda deðil hisse, pay vadeli , forex ve kripto piyasalarda yapýyorum/zaten mesleðim-geçim kaynaðým bu ) Ama fonlarda, sadece uzun süreli baþarýsýz fon olursa yerine bir baþkasýný koyuyorum.
Bütün kurgumun en önemli noktasý, her kategoride en iyi fonu seçmeye çalýþmak. Yani hisse fon deðil, iyi hisse fonu almaya çalýþmak.
Emeklilik amaçlý ve uzun perspektifli bir bakýþým var.
Topic hayýrlý olsun, bol kazançlar.
Edit : bu arada yukarýda kurduðunuz kurgu, yani düþen enstrümana daha çok, çýkan enstrümaný azaltmak üzerine yapýlandýrdýðýnýz bakýþ, uzun vade uygulanýrsa son derece efektif ve iyi olacaktýr. ( ek olarak kur bazlý bir enstrüman eklemekte yarar var. )
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.
Yer Ýmleri