EKÝM AYI BÝST 100 ÖNGÖRÜLERÝM;

Ekim ayýnda BIST 100 için grafikte gördüðümüz alt sýnýrý 1080, üst sýnýrý 1180 aralýðýnda olan üçgen içerisinde hareket edeceðimizi düþünüyorum.

Ay içerisinde Yunanistan’la yaþanan gerginliðin bu seviyelerde kalacaðýný düþünüyorum. Artýk gerginlik masaya taþýnmýþ gibi görünüyor, kýsa vadede buradaki riskleri azaltmýþ olduk. Ancak bu kez de Azerbaycan-Ermenistan arasýndaki gerilimin artmasý borsayý biraz daha baskýlayabilir. Þimdilik Rusya’nýn hangi tarafý tam destekleyeceðine karar verememiþ olmasý, sýkýntýlarýmýzý biraz olsun azaltýr. Fransa ve Amerika’nýn Ermenistan yanýnda olmasý, Rusya’yý Azerbaycan tarafýna destek vermeye itecek gibi görünüyor.

Merkez Bankasýnýn piyasa beklentilerinin aksine az da olsa faizi arttýrmasý, en azýndan bundan sonrasý için gerekirse faiz arttýrabilir mesajý taþýdýðý için önemli. Buradan uluslararasý aktörlere ve yabancý fonlara da sinyal verilmiþ oldu, þimdi diðer piyasa kurumlarýnýn sinyallerini bekleyeceklerdir ki BDDK swap ile ilgili hemen düzenleme yaptý bildiðiniz gibi. Her ne kadar kaðýt üstünde baðýmsýz bir kurum olsa da MB’nin yukarýdan cevaz almadan hareket etmediði malumunuz, bu yüzden karar vericilerin de tükürdüklerini yaladýklarýný, ama bunu çaktýrmamaya çalýþacaklarýný söyleyebiliriz. Tabi para sahipleri için ne söylediðiniz deðil, ne yaptýðýnýz daha önemli, o yüzden gerekli yerlerin mesajý aldýklarýný düþünüyorum.

Dolarda kýsa vadede sert hareketler olabilir, ama yabancýlarýn yavaþtan buralara da giriþ yapacaklarýný düþünüyorum, özellikle pandeminin etkisi azaldýkça ve Amerikan Baþkanlýk seçiminin sonuçlarý hazmedildikçe. Dolayýsýyla dolarda düþüþ olmasa da yatay bir döneme giriyor olabiliriz, 7,20-7,80 aralýðýnda. Dolayýsýyla borsa açýsýndan bunu olumlu buluyorum.

BÝST 100 ekim beklentim dahilinde üst sýnýrlar ihlal edilmeye baþlanýr ise, kademeli olarak satýþ düþünüyorum. 1180 ilk hedefim. 1200 üzeri aþýlýrsa portföydeki hisse fon oranlarýmýn büyük bölümünü kapatarak bu seviyeleri tekrar bu kez destek olarak 2. kez test etmesini bekleyeceðim. Olumsuz senaryoda yukarýlara gidemez ve dönersek, sýrasýyla 1120-1100 ve 1080 aralýklarýnda portföyü arttýrmaya çalýþacaðým. 1060 civarýnda 2 gün kapanýþ yaparsak da portföyü kapatarak bekleme moduna geçerim. Ancak onda da tekrar Mart ayýndaki gibi çok aþaðýlara gideceðimizi düþünmüyorum.

Alým Ýçin Destek; 1120-1100-1080
Satým Ýçin Direnç; 1170-1200-1240