EKÝM AYI YABANCI HÝSSE ÝÇÝN ÖNGÖRÜLERÝM;
Yabancý Hisse Fonlarýna yatýrým yaparken S&P 500 grafiði üzerinden karar vermeye çalýþýyorum. Diðer endeksler de paralel hareket etmekle birlikte bence Amerikan Piyasalarýný en iyi yansýtan endeks bu diye düþünüyorum.
Ekim ayý için þu an görünen en büyük belirsizlik, Amerikan seçimlerinin nasýl sonuçlanacaðý? Trump aleyhine bir sonuç çýkmasý durumunda mevcut Baþkanýn olaylý mý yoksa olaysýz mý ayrýlacaðý?
Öncelikle söz konusu Trump da olsa burada bizdeki gibi koltuðu býrakmama anlamýnda bir durumun olacaðýný sanmýyorum, bence Trump bu açýklamasýný yaparken kastettiði, kullanabileceði bütün itiraz mekanizmalarýný kullanacaðý, üst mahkemelere sonuçlarý götürebileceði, kýsaca iþi yokuþa süreceði. Yoksa söz konusu Amerika olunca oturmuþ, dünyadaki örnekleriyle kýyaslandýðýnda oldukça iþler mekanizmalarýn, kurumlarýn bulunduðu herkesin malumu. Bir þekilde süreç uzasa da sonuçta koltuðu býrakmak zorunda kalacaktýr. Benim þahsi görüþüm, Trump’ýn çok da devam etmeye isteði yok gibi görünüyor. Biden’la yapacaðý tartýþmalarda bir kez daha bu isteðinin ne seviyede olduðunu görmüþ olduk.
Diðer bir konu piyasa FED’den geniþletici politikalarýnýn devamýný istese de, pek karþýlýk bulmuþ gibi görünmüyor. En azýndan kýsa dönemde bunun deðiþeceðine dair de bir ýþýk görünmüyor. O yüzden Ekim ayýnda da benzer açýklamalarýn devam edeceði, piyasanýn da yatayda devam edeceðini düþünüyorum. Önümüzdeki 3-6 aylýk dönemde aþýnýn takviminin belirginleþmesi, yeni baþkanýn ve politikalarýnýn kesinleþmesi sonrasý duruma göre Amerikan sermayesinin tekrar dünyaya açýlmasýný ve bu kez geliþen ülkelere doðru bir sermaye kaymaya baþlayacaðýný düþünüyorum. Ýçerisinde bu ülkelere ait hisse senedi bulunan fonlar da bu dönemde izlenmeye, toplanmaya baþlanabilir.
Ýþin teknik kýsmýna gelirsek, S&P 500’ün ay içerisinde 50 ila 100 günlük ortalamalar civarýnda dalgalanmasýný bekliyorum. Bu aralýkta altta 3200 ile yukarýda 3400 arasýnda. Kendi portföyümde þu an sadece % 5 civarýnda yabancý hissem var. Eðer 100 günlük ortalama aþaðý yönde kýrýlýrsa alým fýrsatý olarak deðerlendireceðim. Sýrasýyla 3100 ve 2950’lere kadar çekilme olabileceðini düþünüyorum. Ancak Ekim ayý içerisinde çok çok büyük bir sürpriz olmazsa, yukarýda da bahsettiðim gibi 3200 aþaðýsýný beklemiyorum.
50 günlük ortalama yukarýya kýrýlýrsa, ki bunun seçim öncesi ortamda gerçekleþeceðine imkan vermiyorum ancak bir önceki zirveleri olan 3600’lere kadar götürmek isteyebilirler.
Sýrasýyla alým için beklediðim destek noktalarý; 3100-2950







Yer Ýmleri