Fonlara Yatýrým ve Biriktirme Kurgularý (1)
Yatýrým fonlarý doðasý gereði trade edilebilmeleri ( al-sat yaparak para kazanýlmalarý ) çok zor finansal enstrümanlardýr. Bütün dünyada da kurulum amaçlarý bunun dýþýnda ve uzun vadeli yatýrým maksatlýdýr. (hisse gibi anlýk iþlem gören byf-borsa yatýrým fonlarý hariç )
''zor'' kelimesini özenle seçtim. Zor olmasý imkansýz olduðunu göstermez , elbette mümkün.
Ancak diðer tüm finansal araçlara göre trade edilirken þöyle dezavantajlarý vardýr.
Anlýk fiyatlarý görülmez, dolayýsýyla, yaptýðýnýz her alým ya da satým iþlemi henüz nasýl oluþacaðýný bilmediðiniz bir kapanýþ fiyatýndan gerçekleþir. Ayrýca yatýrým fonlarýnýn t+2 , t+3 vs. gibi takastan tekrar nakde dönüþmeleri zaman alan, çok kývrak hareketlerin yapýlamayacaðý ürünlerdir.
Þöyle düþünün, bir hisse senedini trade ederken bile 15 dakika gecikmeli veri varsa elinizde trade ederken zorlanýrsýnýz, yatýrým fonlarýnda veriler saatlerce , gün sonuna kadar gecikmelidir. Hatta öðleden sonra yaptýðýnýz iþlem, ertesi günün kapanýþýndan gerçekleþir. Yani henüz bilmediðiniz bir geleceðe dair iþlem yaparsýnýz. O anlamda zorluðu tahayyül edilebilir.
Ancak 3-4 aylýk daha dev vadelerde, ülkeye dair temel beklentilerle trade edildiðinde bu farklar daha küçük ve ihmal edilebilir düzeylere ulaþýr.
Ben kiþisel olarak yatýrým fonlarýný trade etmiyorum.
Trade edilebilir ürünlerde ( hisse senedi, kontrat vs. gibi ) alanlarda bunu yapýyorum. Zaten bir takým þeylerin kötü gideceðini düþünen ve bundan emin olan birinin yatýrým fonu satmak yerine endeks shortlamasý ya da hisse açýða satmasý, ya da iyi yönde beklentisi olan birinin hisse ya da endeks almasý daha kolay hareket edebilmesine ve daha büyük karlara imkan saðlayacaktýr.
Elbette kiþisel tercihtir, ama ben yatýrým fonlarýný trade etmek yerine biriktirmenin ve çok uzun vadeli tutmanýn daha avantajlý olduðunu düþünüyorum bahsettiðim nedenlerden ötürü.
Peki yatýrým fonlarýnda biriktirme nasýl yapýlýr, bununla ilgili bir modelleme yapýlabilir mi ? Doðru biriktirme usulü ile fonlarda toplam getirilerin yüzde bazýnda maksimize edilmesi mümkün mü ?. Bunun detaylarýna ikinci kýsýmda deðineceðim.
Son düzenleme : hellistheothers; 14-10-2020 saat: 10:26.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.
Yer Ýmleri