Originally Posted by
hellistheothers
Bir çok kýsmýna katýlýyorum. Kendi görüþlerimi ekleyim. GMR; gediðin bist100 ve dýþý için kullandýðý fonu, GL1 ise daha çok bist 30 için. Dolayýsýyla bist 30 tarafýndaki fonu ile kýyaslandýðýnda, sanki bisttum'un ekmeðini yemiþ gibi görünüyor , o yüzden ben açýkçasý onu da eliyorum. Yani bu fon , yarýn bist 30 hareketi baþladýðýnda, amacý ve misyonu gereði bist 30 hissesi taþýmayacaktýr ve yaptýðý relatifi geri verip misyonu GL1'e devredecektir belki de.
MPS ve RBH ile ilgili benzer kaygýlarý ben de taþýyorum, temkinle yaklaþýyorum ve hala çok fazla artýrmýyorum. Çünkü bist100 ile deðil katýlým 50 endeksi ile mukayese edildiðinde, bu kez sanki ortada bir baþarý yokmuþ gibi görünüyor. Ancak öte yandan mps'nin son derece yoðun portföy deðiþimi de umutlandýrmýyor deðil. Katýlým ile bist100'ün birbirine yaklaþtýðý dönemde hala relatif yapýp yapmadýðýný görmek gerek.
FID'in deðiþken tarafta gma'yý geride býrakmasý normal, çünkü 3 aydýr boða piyasasý var aslýnda. Elinde çok hisse taþýyan agresif deðiþkenler, az hisse taþýyan defansiflerden baþarýlý. gma da defansif sayýlmaz ama agresif de sayýlmaz, içerdiði enstrüman daðýlýýmýyla. Nerelerdeyse tam ortada. Yani þu anda balýklar karýncalarý yiyor, ancak nehirler çekildiðinde, karýncalar balýklarý yiyecek. O yüzden deðiþkenlere çok uzun perspektifte bakýldýðýnda, yani periyodun içine hem ayý hem boða piyasasý katýldýgýnda, deðiþkenin agresif ya da defansif hüviyetinden arýndýrýp baþarýsý çok daha temiz görünebiliyor. Çünkü boða piyasasý, agresif deðiþkenler için iç saha, ayý piyasasý ise defansif olanlar için iç saha gibi düþünülebilir. O yüzden adil olmak için iki yönün de eþit aðýrlýkta olduðu aralýklardan/periyotlardan deðerlendirilmeli.
ACC ise, iyi bir fon olmasýna raðmen, tuhaf bir güvensizlik ve istikrarsýzlýk yayýyor. Orta vadede iyi iken, kýsa vadede türevleri ile piyasa normallerinden çok fazla sapabiliyor, yani betasý biraz yüksek.
Bu minvalde, tkf ve mac bence henüz rakipsiz. Hatta mac, hiç türev kullanmayarak bunu baþarmasý ile aslýnda bir adým daha önde. Bu listeye, bence ayý piyasasýný henüz görmemiþ olmasýna ragmen artýk nnf'yi de ilave edebiliriz. Ayý piyasasý testini de relatif ile geçerse bu listeye katýlacaktýr.
Teknoloji bazlý fonlar için ise zaten görüþümü bir çok sefer defaatle belirttim. Umarým aktif yönetilen benchmarklarýný geçen teknoloji fonlarý da olur ileride. Dünyada teknoloji oynamadýðýnda 3 seneyi %0 ile geçtiði dönemler oldu büyük bankalarýn þu anda havalý yabancý teknoloji fonlarýnýn . Tüm endeksler eninde sonunda ayný yere döndüðü için, relatif kýyas baþarýsý yoksa ben o fona yatýrým yapmýyorum þahsen. Þu anda bu fonlar en önemli 20 teknoloji hisssi hangisiymiþ, listele , bunlarý %5 alýp fona koy þeklinde yürüyor.
Fon yönetimi ile yönetim ücreti vasýtasýyla bir düzenleme iþlemine deðil, know-how denen bilgi birikimine, katacaðý artý deðere para ödüyoruz. Fonlar bunun için var. ( Index fonlarý kastetmiyorum, onlarýn amacý tümü ile farklý zaten)
Yer Ýmleri