Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
119,90 10% 1,16 Mr 110,30 / 119,90
3,63 10% 501,00 Mn 3,31 / 3,63
8,14 10% 2,47 Mr 7,54 / 8,14
53,90 10% 982,81 Mn 47,32 / 53,90
34,80 9.99% 91,16 Mn 34,80 / 34,80
2,90 -9.94% 955,51 Mn 2,90 / 3,13
1.353,00 -9.68% 284,03 Mn 1.349,00 / 1.508,00
7,81 -8.12% 11,40 Mn 7,80 / 8,01
21,92 -7.74% 421,11 Mn 21,42 / 24,44
269,25 -7.16% 258,51 Mn 268,25 / 290,00
329,00 3.7% 35,57 Mr 317,75 / 335,00
3,14 2.61% 34,03 Mr 3,03 / 3,32
39,30 4.86% 15,25 Mr 37,14 / 39,36
15,11 4.64% 14,63 Mr 14,36 / 15,11
83,55 6.98% 13,83 Mr 77,40 / 83,85
19,42 4.52% 1,50 Mr 18,28 / 19,42
414,00 0.73% 8,67 Mr 407,00 / 417,50
196,70 2.45% 9,71 Mr 189,40 / 197,60
765,00 2.55% 4,53 Mr 742,50 / 770,50
95,55 2.52% 697,12 Mn 92,75 / 95,95
118,70 2.33% 332,28 Mn 114,90 / 119,30
414,00 0.73% 8,67 Mr 407,00 / 417,50
32,04 3.96% 257,43 Mn 30,62 / 32,14
10,95 2.34% 240,15 Mn 10,71 / 10,95
80,10 -1.6% 845,03 Mn 78,55 / 82,95

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 20/72 ÝlkÝlk ... 1018192021223070 ... SonSon
Arama sonucu : 575 madde; 153 - 160 arasý.

Konu: FONARÞÝ ( hellistheothers )

1.  Alýntý Originally Posted by Saf_sata Yazýyý Oku
    Ýki gün önce ayný tarihten itibaren son 3 aylýk aralýðý inceledim bende. Yabancý hsyf leri çýkartýrsak (malum kur etkisi) 7-8 tane hsyf dýþýndakiler sýnýfya kalýyor. TKF her zamanki gibi zirvede. TTE aktif yönetilmediði için geçiyorum. MPS, GMR, ACC, RBH, MAC ve son olarak FPH olarak son buluyor. Burda dikkatimi çeken ve fikirlerinize ihtiyaç duyduðum konular þunlar;

- MPS nin son 1 yýllýk baþarýsý malum,bona RBH de katýlmýþ görünüyorki bu çok iyi olmuþ. Ancak katýlým fonlarýndaki bu hareket xtumy deki agrasif hareket kökenli ve önümüzdeki dönemde çoðu uzman xu100 ile xtumy arasýndaki farkýn xu100 lehine döneceði ve hatta artýþlarýn eskisi gibi xu30 hisseleri öncülüðünde gerçekleþeceðini belirtiyor. Bu beklenti dahilinde katýlým hsyf lerde bu hareketin devamlýlýðý hakkýnda þahsen olumsuz düþüncelerim var. Sizlerin fikirlerini merak ediyorum.

- Son dönemde Fiba Portföy fonlarý her alanda kendisini göstermesine raðmen forum dahil çok üzerlerinde durulmadýðýný görüyorum. FIB altýn tarafýnda zirvede, FID deðiþken tarafta GMA gibi bir devi geride býrakýyor, FPH yukarýda da belirttiðim gibi endeksi yenen sayýlý hsyf ler arasýnda. Bu konu hakkýndaki görüþleriniz nedir?

MI 5 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bir çok kýsmýna katýlýyorum. Kendi görüþlerimi ekleyim. GMR; gediðin bist100 ve dýþý için kullandýðý fonu, GL1 ise daha çok bist 30 için. Dolayýsýyla bist 30 tarafýndaki fonu ile kýyaslandýðýnda, sanki bisttum'un ekmeðini yemiþ gibi görünüyor , o yüzden ben açýkçasý onu da eliyorum. Yani bu fon , yarýn bist 30 hareketi baþladýðýnda, amacý ve misyonu gereði bist 30 hissesi taþýmayacaktýr ve yaptýðý relatifi geri verip misyonu GL1'e devredecektir belki de.

MPS ve RBH ile ilgili benzer kaygýlarý ben de taþýyorum, temkinle yaklaþýyorum ve hala çok fazla artýrmýyorum. Çünkü bist100 ile deðil katýlým 50 endeksi ile mukayese edildiðinde, bu kez sanki ortada bir baþarý yokmuþ gibi görünüyor. Ancak öte yandan mps'nin son derece yoðun portföy deðiþimi de umutlandýrmýyor deðil. Katýlým ile bist100'ün birbirine yaklaþtýðý dönemde hala relatif yapýp yapmadýðýný görmek gerek.

FID'in deðiþken tarafta gma'yý geride býrakmasý normal, çünkü 3 aydýr boða piyasasý var aslýnda. Elinde çok hisse taþýyan agresif deðiþkenler, az hisse taþýyan defansiflerden baþarýlý. gma da defansif sayýlmaz ama agresif de sayýlmaz, içerdiði enstrüman daðýlýýmýyla. Nerelerdeyse tam ortada. Yani þu anda balýklar karýncalarý yiyor, ancak nehirler çekildiðinde, karýncalar balýklarý yiyecek. O yüzden deðiþkenlere çok uzun perspektifte bakýldýðýnda, yani periyodun içine hem ayý hem boða piyasasý katýldýgýnda, deðiþkenin agresif ya da defansif hüviyetinden arýndýrýp baþarýsý çok daha temiz görünebiliyor. Çünkü boða piyasasý, agresif deðiþkenler için iç saha, ayý piyasasý ise defansif olanlar için iç saha gibi düþünülebilir. O yüzden adil olmak için iki yönün de eþit aðýrlýkta olduðu aralýklardan/periyotlardan deðerlendirilmeli.

ACC ise, iyi bir fon olmasýna raðmen, tuhaf bir güvensizlik ve istikrarsýzlýk yayýyor. Orta vadede iyi iken, kýsa vadede türevleri ile piyasa normallerinden çok fazla sapabiliyor, yani betasý biraz yüksek.

Bu minvalde, tkf ve mac bence henüz rakipsiz. Hatta mac, hiç türev kullanmayarak bunu baþarmasý ile aslýnda bir adým daha önde. Bu listeye, bence ayý piyasasýný henüz görmemiþ olmasýna ragmen artýk nnf'yi de ilave edebiliriz. Ayý piyasasý testini de relatif ile geçerse bu listeye katýlacaktýr.

Teknoloji bazlý fonlar için ise zaten görüþümü bir çok sefer defaatle belirttim. Umarým aktif yönetilen benchmarklarýný geçen teknoloji fonlarý da olur ileride. Dünyada teknoloji oynamadýðýnda 3 seneyi %0 ile geçtiði dönemler oldu büyük bankalarýn þu anda havalý yabancý teknoloji fonlarýnýn . Tüm endeksler eninde sonunda ayný yere döndüðü için, relatif kýyas baþarýsý yoksa ben o fona yatýrým yapmýyorum þahsen. Þu anda bu fonlar en önemli 20 teknoloji hisssi hangisiymiþ, listele , bunlarý %5 alýp fona koy þeklinde yürüyor.

Fon yönetimi ile yönetim ücreti vasýtasýyla bir düzenleme iþlemine deðil, know-how denen bilgi birikimine, katacaðý artý deðere para ödüyoruz. Fonlar bunun için var. ( Index fonlarý kastetmiyorum, onlarýn amacý tümü ile farklý zaten)
    Son düzenleme : hellistheothers; 17-10-2020 saat: 15:27.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.

2. Sn. hellistheothers,

Pandemi süreci devam edeceðe benziyor ve hükümet de para arzýný arttýrmaya devam edecek gibi. Bu koþullarda borsa enflasyonu en azýndan takip etse bile artmaya devam eder gibi geliyor.

Bu arada devletin ne kadar para arz ettiðini nereden görebilirim?
    yazdiklarim yatirim tavsiyesi degildir.

3.  Alýntý Originally Posted by fon_fan Yazýyý Oku
    Sn. hellistheothers,

Pandemi süreci devam edeceðe benziyor ve hükümet de para arzýný arttýrmaya devam edecek gibi. Bu koþullarda borsa enflasyonu en azýndan takip etse bile artmaya devam eder gibi geliyor.

Bu arada devletin ne kadar para arz ettiðini nereden görebilirim?
    https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/dashboard/311

Açýk mavi m1 para arzý, buradan yüzdesel deðiþimi görebilirsiniz.

Kýsa vadede yabancýlarýn noise yani gürültü dediði iniþ çýkýþlardan baðýmsýzlaþarak düþünmeye ihtiyacýmýz var. Burasý emerging market ve her koþulda, borsa uzun vadede reel getiri saglayacaktýr. En azýndan enflasyon endeksin içine girecektir. Ama tüm bunlara ragmen cabamýz endeksi geçen fonlarý alabilmek, o sayede onlarýn yaptýðý relatif reel getirimiz olacak. Defalarca relatif denen kelimeyi ve relatif getiriyi vurgulama nedenim bu. Endeksi yansýtan fon ile endeksi geçen fon arasýnda yaþam ile ölüm kadar büyük fark var.

Yurtdýþý forumlarda fon sohbetlerinde getiri konuþulmuyor dahi, herkes sadece relatif yüzdeden bahsediyor, ben bizde de bunun zamanla oturacaðýný düþünüyorum.

Bist100'ü birebir yansýtan bir fon ile, uzun vadede ciddi reel getiri saðlanacaðýný düþünmüyorum ben açýkçasý. Çünkü en kaba haliyle endeksin yýllýk ortalamada enflasyon + ekonomik büyüme- nüfus artýþ oraný kadar bir ortalama tutturmasý gerekir. Bu da yeterli deðil. O yüzden iyi hisse fon ( endeksi geçen ) aramaya devam edelim.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.

4.  Alýntý Originally Posted by hellistheothers Yazýyý Oku
    Bir çok kýsmýna katýlýyorum. Kendi görüþlerimi ekleyim. GMR; gediðin bist100 ve dýþý için kullandýðý fonu, GL1 ise daha çok bist 30 için. Dolayýsýyla bist 30 tarafýndaki fonu ile kýyaslandýðýnda, sanki bisttum'un ekmeðini yemiþ gibi görünüyor , o yüzden ben açýkçasý onu da eliyorum. Yani bu fon , yarýn bist 30 hareketi baþladýðýnda, amacý ve misyonu gereði bist 30 hissesi taþýmayacaktýr ve yaptýðý relatifi geri verip misyonu GL1'e devredecektir belki de.

MPS ve RBH ile ilgili benzer kaygýlarý ben de taþýyorum, temkinle yaklaþýyorum ve hala çok fazla artýrmýyorum. Çünkü bist100 ile deðil katýlým 50 endeksi ile mukayese edildiðinde, bu kez sanki ortada bir baþarý yokmuþ gibi görünüyor. Ancak öte yandan mps'nin son derece yoðun portföy deðiþimi de umutlandýrmýyor deðil. Katýlým ile bist100'ün birbirine yaklaþtýðý dönemde hala relatif yapýp yapmadýðýný görmek gerek.

FID'in deðiþken tarafta gma'yý geride býrakmasý normal, çünkü 3 aydýr boða piyasasý var aslýnda. Elinde çok hisse taþýyan agresif deðiþkenler, az hisse taþýyan defansiflerden baþarýlý. gma da defansif sayýlmaz ama agresif de sayýlmaz, içerdiði enstrüman daðýlýýmýyla. Nerelerdeyse tam ortada. Yani þu anda balýklar karýncalarý yiyor, ancak nehirler çekildiðinde, karýncalar balýklarý yiyecek. O yüzden deðiþkenlere çok uzun perspektifte bakýldýðýnda, yani periyodun içine hem ayý hem boða piyasasý katýldýgýnda, deðiþkenin agresif ya da defansif hüviyetinden arýndýrýp baþarýsý çok daha temiz görünebiliyor. Çünkü boða piyasasý, agresif deðiþkenler için iç saha, ayý piyasasý ise defansif olanlar için iç saha gibi düþünülebilir. O yüzden adil olmak için iki yönün de eþit aðýrlýkta olduðu aralýklardan/periyotlardan deðerlendirilmeli.

ACC ise, iyi bir fon olmasýna raðmen, tuhaf bir güvensizlik ve istikrarsýzlýk yayýyor. Orta vadede iyi iken, kýsa vadede türevleri ile piyasa normallerinden çok fazla sapabiliyor, yani betasý biraz yüksek.

Bu minvalde, tkf ve mac bence henüz rakipsiz. Hatta mac, hiç türev kullanmayarak bunu baþarmasý ile aslýnda bir adým daha önde. Bu listeye, bence ayý piyasasýný henüz görmemiþ olmasýna ragmen artýk nnf'yi de ilave edebiliriz. Ayý piyasasý testini de relatif ile geçerse bu listeye katýlacaktýr.

Teknoloji bazlý fonlar için ise zaten görüþümü bir çok sefer defaatle belirttim. Umarým aktif yönetilen benchmarklarýný geçen teknoloji fonlarý da olur ileride. Dünyada teknoloji oynamadýðýnda 3 seneyi %0 ile geçtiði dönemler oldu büyük bankalarýn þu anda havalý yabancý teknoloji fonlarýnýn . Tüm endeksler eninde sonunda ayný yere döndüðü için, relatif kýyas baþarýsý yoksa ben o fona yatýrým yapmýyorum þahsen. Þu anda bu fonlar en önemli 20 teknoloji hisssi hangisiymiþ, listele , bunlarý %5 alýp fona koy þeklinde yürüyor.

Fon yönetimi ile yönetim ücreti vasýtasýyla bir düzenleme iþlemine deðil, know-how denen bilgi birikimine, katacaðý artý deðere para ödüyoruz. Fonlar bunun için var. ( Index fonlarý kastetmiyorum, onlarýn amacý tümü ile farklý zaten)
    Her satýrýn altýna imzamý atabilirim. Çok deðerli bilgiler için teþekkürler sn. Hellistheothers

Bilgi paylaþtýkça artar... Yazdýklarým, yorumlarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.

5. Bildiðiniz üzere fon portföyümü oluþturmaya 1 ay önce baþladým ve içimde kalan, ekleyemediðim tek fon MPS. Bunun sebebide yukarida belirttiðim xtumy/xu100 arasýndaki ters korelasyon ve bunun er geç düzelecek olmasý. Birde özellikle son ay gerçekleþtirdiði yüksek performans sebebiyle hisse mantýðý ile yukarýdan almak istemedim. Bunun yerine NNF tercihini yaptým ve hsyf tarafýný MAC, TKF, NNF ile tamamladým. Birde AFT var ama kýsa vadeli olarak düþündüðüm için onu hesaba katmýyorum pek.

Bilgi paylaþtýkça artar... Yazdýklarým, yorumlarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.

6. Sn hellistheothers,

Anladýðým kadarýyla beðendiðiniz bir yurtdýþý fonu yok TEFASta iþlem gören. Yurtdýþý hisselere yatýrým yapmak isteyen ne yapmalý?

2. sorum olacak müsadenizle:
    Birikimimi nispeten defansif fonda tutup endeks düþüþ zamanlarýnda hisse fonlara geçmek istiyorum sizin de anlattýðýnýz gibi. O sýrada birikimimi nerede tutmak mantýklý? PPFler borçlanma araçlarý enflasyona yeniliyor. Valor de az olmalý ki endeks düþülerini yakalayabiliyeyim. FID ve GMA 2018 ayý piyasasýnda saðlam durmuþ gibi. Siz ne düþünürsünüz bu konuda?
    yazdiklarim yatirim tavsiyesi degildir.

7.  Alýntý Originally Posted by fon_fan Yazýyý Oku
    Sn hellistheothers,

Anladýðým kadarýyla beðendiðiniz bir yurtdýþý fonu yok TEFASta iþlem gören. Yurtdýþý hisselere yatýrým yapmak isteyen ne yapmalý?

2. sorum olacak müsadenizle:
    Birikimimi nispeten defansif fonda tutup endeks düþüþ zamanlarýnda hisse fonlara geçmek istiyorum sizin de anlattýðýnýz gibi. O sýrada birikimimi nerede tutmak mantýklý? PPFler borçlanma araçlarý enflasyona yeniliyor. Valor de az olmalý ki endeks düþülerini yakalayabiliyeyim. FID ve GMA 2018 ayý piyasasýnda saðlam durmuþ gibi. Siz ne düþünürsünüz bu konuda?
    Hocam ben yurtdýþý yatýrým fonlarýndan sadece GBC taþýyorum. Ýçi altýn etf'si doluyken, son zamanlarda medikal etf'leri koyacak kadar aktif yönetilen, uzun vadede baþarýsýný hep göstermiþ bir fon benim için. Bir ay , üç ay altý ay deðil, yýllardýr böyle. Stabil getirili. Bu kategoride þu an bence ülkemizdeki tek fon.
    Ben deðiþken ve sabit getirili tarafta ppf fil ve bir miktar eib ile ýdy taþýyorum. Endeks ile çok ayný yönde hareket eden deðiþkenleri taþýmak, stopajsýz hisse fon taþýmak varken anlamsýz geliyor açýkçasý.
    Ancak taþýdýðým hisse fonlarýn kafamdaki yedekleri içinde ( taþýdýklarýmdan 3 aylýk sürede relatif yapamayan olursa deðiþtirmek üzere ) çok agresif sert bazý deðiþkenler var. Deðiþkenler biraz joker gibi, ne yerine koyacaðýmýz da önemli.

8. Yurtdýþý fonlara yatýrým yapmak isteyenler için süreç biraz yýpratýcý aslýnda. Bununla ilgili uzun uzun yazmak istiyorum ama üþeniyorum çoðu zaman.
    etf denen borsada iþlem gören fonlarý her yerden alabiliyoruz, bende de çok az bir miktar var. Ama esas 'actively managed mutual fund'lar yani günde tek fiyat açýklayan tipte fonlara bizim yerli kurumlarýn brokerý bile eriþim saðlamýyor. Ben bir kaçýna sormuþtum zamanýnda, hiç soran bile olmadý demiþlerdi. Hatta bir çoðunun satýþý sadece kendi ülke vatandaþlarýna açýk. Ancak tabi yýllýk %20-25 dolar bazlý getiri saðlayan ve taþýnabilecek bir çok fon da var. Ama onlarýn da eriþimi ile ilgili sýkýntýlar var. Ben çok dolambaçlý yollardan bir kaçýný aldým. Yani pratikte çok kolay deðil almak.

Ama dediðim gibi etf denen borsada iþlem gören tipte olanlar kolayca alýnabiliyor. Ama onlarýn çoðu index fonu yani, kapsadýðý endeksi birebir yansýtmak ve endeksi topluca almak isteyenlere kolaylýk saðlamak amaçlý.

yurtdýþý hisselere ise brokerlerin çoðu eriþim veriyor.

Sayfa 20/72 ÝlkÝlk ... 1018192021223070 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •