Selamlar,
Hisse senedi fonlarýný anlayamýyorum, sanki yýllarca ayný hisse senetlerini tutuyorlar ve bundan iþletim ücreti alýyorlar gibi geliyor bana.
Ayrýca çok 'uzaktan' bir sorum var benim. Fon deðerini nasýl belirliyor ve fonlar nasýl el deðiþtiriyor?
Gene bir tahta var ve biz oraya alým-satým yazýyorsak ucuz ya da pahalý fon olabilir, fon sahip olduðu hisselerin deðer artýþý ya da azalýþýndan etkilenmeyebilir mi? Okuduðum fonlarda da hep bir hedef konusu var, örneðin altýn ve gümüþ fonlarýnda altýn ve gümüþün fiyat artýþý kadar artmayý hedefledikleri yazýyor. Zaten salt gümüþ fonu, gümüþ deðeri kadar artýp azalmaz mý? Bu nasýl hedeftir?
Bist 100 grafiðine bakýnca da ben hep üzülüyorum, þu anda 'daha sonra daha iyisini alabilmek umuduyla- satýn almaktan vaz geçeceðim bir ürünü(otomobil, bilgisayar, cep telefonu fark etmez) daha sonra daha iyisini býrak, ayný kalitede olanýný bile alamayacaðým gibi geliyor hep.. Ne zaman bunu söylesem forumda bist 100 ün üzerinde getiri elde etmenin 'çok kolay' olduðu yazýlýyor forumda. E, madem öyle, fon sayfasýna da bu soruyu sormuþ olayým. Bist 100 kýstas deðil mi geriye dönük verileri incelemede?
Kaldý ki, 'karlýlýðýný sürekli arttýrmýþ' þirketleri incelediðimde dahi ben bir reel getiri göremiyorum. Varsa da yadsýnacak miktarda... Hatta son 10 yýlda karlýlýðýný 1000 kat arttýrmýþ bir þirketin grafiðine baktým, elimde tutsam þirket daha ne yapsýn diye düþünüp aðlardým herhalde. Burdan da þu soru çýkýyor Borsa, þirketlerin gerçek deðerini yansýtýyor mu? Ya da biz gerçek deðeri altýnda olanlarý bulup, gerçek deðerine çýkacak 'umuduyla' alým mý yapýyoruz sadece? Belki de Sonsuza kadar ucuz kalacak, bir baþka bir þey de hep pahalý kalacak. Tesla(400 milyar dolar) ilk defa bu sene kar etmiþ. Son 5 yýlda 40 katýna çýkmýþ deðeri. (TL ye karþý) apple (2trilyon usd) o kadar atmamýþ. (çeyrek 13milyar usd kar)
Koç holding 5 yýl önceki fiyatýnda ama bu senenin ilk yarýsýnda 4,4 milyar TL kar etmiþ. Enflasyona karþý bile yenilmiþ. Toplam þirket deðeri 26 milyar TL. Sadece 3 senelik karýyla tekrar koç holding satýn alabilirler. Turkcell hisse fiyatýndan yola çýkarak þirket deðerinin 3te 1 fiyatýna neredeyse satýldý, hisse deðeri günlerce %10 arttý. Þirketin asýl Sahibi kendi payýný borsa fiyatýna göre 'bedavaya' vermiþ olmasýna raðmen.
Genelde þirketleri incelerken en çok CEO larýný okuyorum, haklarýnda bulabildiðim ne varsa. (milyonda bir bile olsa ortak olacaðýz en nihayetinde). Ben de fon fon yöneticilerini bulmaktan yana oy kullandým ama fon yöneticisi olup da sosyal medyada aktif ya da herhangi bir söyleþi, forum konuþmasý olana da daha rastlamadým. Bu nedendir? Sanki bana bütün fonlarý ayný insanlar yönetiyor ve yýlda bir iki deðiþiklik ya yapýyorlar ya da yapmýyorlar gibi geliyor. (Kap metinleri hariç. Orada aktifler bir tek. Onu da muhtemelen bir beyaz yakalýya yazdýrýyorlardýr.)
Saygýlar..
SM-G955F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi

Alýntý yaparak yanýtla

)

Yer Ýmleri