Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
13,09 10% 9,89 Mn 13,09 / 13,09
21,46 9.99% 903,01 Mn 20,00 / 21,46
30,16 9.99% 1,81 Mr 28,14 / 30,16
25,32 9.99% 60,63 Mn 22,70 / 25,32
136,70 9.98% 209,25 Mn 127,20 / 136,70
1.053,00 -10% 3,79 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 973,83 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 35,47 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 399,64 Mn 12,48 / 12,79
219,90 -7.99% 171,47 Mn 218,70 / 246,90
310,75 -1.19% 12,13 Mr 305,25 / 311,50
3,15 -1.56% 9,23 Mr 3,08 / 3,22
278,75 5.59% 8,78 Mr 260,00 / 279,00
423,00 -0.59% 7,76 Mr 418,25 / 431,00
118,20 -2.56% 7,59 Mr 114,00 / 125,10
18,86 1.34% 428,88 Mn 18,36 / 19,00
73,65 -0.07% 5,42 Mr 72,85 / 74,05
278,75 5.59% 8,78 Mr 260,00 / 279,00
738,00 1.51% 2,43 Mr 720,50 / 739,00
95,85 -1.34% 413,24 Mn 94,25 / 96,75
111,40 -0.8% 169,43 Mn 111,20 / 112,40
31,38 1.49% 76,90 Mn 30,10 / 31,66
10,45 2.25% 413,15 Mn 10,12 / 10,50
82,00 -1.38% 311,71 Mn 81,65 / 83,75

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 7/23 lklk ... 5678917 ... SonSon
Arama sonucu : 180 madde; 49 - 56 aras.

Konu: Ayyldz

200 milyar dolar zel sektr borcunun ne kadar st yazdaki bold karakterle yazlanlara dahildir sizce...?

17 eylul 2012.... tekye yaptrmm......

Sleyman YAAR....... SABAH gazetesi.........

Vatanda vergi cennetlerindeki 158 milyar dolar da bilmek ister

TSAD Bakan mit Boyner, TSAD YK toplantsnda unlar sylyor: "Uludere'de ne olduunu anlamak, Afyon'daki patlamann arka plann, sebeplerini renmek, sorumlularn bilmek ister vatanda... Susmak da istemez. Ne darbe dnemlerindeki gibi atanmlarn, ne de kendi oyuyla seilenlerin onu susturmasn hi istemez. Demokrasilerde iler byle yrmez. Bunu kabul edemeyiz" diyerek demokratik taleplerini dile getiriyor.
    TSAD Bakan doru sylyor. Ama bu sylemin doruluuna bakarak yanlgya dmeyelim. nk sorunlar ekonomide effafln eksik olmasndan kaynaklanyor. yle ki, Trkiye'nin en nemli sorunu irket hesaplarnn effaf olmamasdr. Bunu herkes biliyor.
    irketler effaf olmaynca siyasetin finansman da effaf olmuyor. Yani ticaret effaf deilse, kamu hizmetlerinin grlmesi dahil o lkede her alanda glgeler oluuyor. Dolaysyla asl sorun irket hesaplarnn effaf olmayndan kaynaklanyor.
    Bu yzden TSAD Bakan hakl demokratik taleplerini dile getirirken bile hakl olamyor. nk TSAD irketlerin effaflamasna yanamyor.
    Trkiye'de irketlere effaflk getirecek ve ticari hayatn kalitesini artracak yasaya TSAD'n ksa sre nce gsterdii tepkiyi hatrlayn. Bu yasa, Prof. Dr. nalTekinalp'in bakanlnda bir ekip tarafndan yllarca uralarak hazrlanan yeni Trk Ticaret Kanunu'ydu (TTK). AB'ye uyum iin gerekli en nemli yasayd bu. TOBB ve TSAD, yeni TTK'nn effaflk hkmleri aleyhine birlikte yle byk grlt kardlar ki, yasann bir btn olarak yrrle girmesini engellediler.
    Bu iki kurulu, siyasiler zerinde youn bir lobi almas yapt ve milletvekili maalar dnda uzlaamayan CHP, MHP, BDP ve AK Parti'yi effaflk hkmlerinin uygulanmamas ve TTK'nn effaflk hkmlerinin deitirilmesi konusunda bir araya getirdi.
    Tuhaflk bununla bitmedi. Yeminli mali mavir olan CHP lideri Kldarolu, AK Parti Grup Bakan Vekili Canikli ve CHP Grup Bakan Hamzaebi bir de kendilerine ayrcalk salamak iin denetimde yetki ayrm getirdiler, yeminli olmayan ve saylar 84 bini bulan meslektalarn arkadan vurdular.
    Anlayacanz byk uzlamayla 1 Temmuz 2012'de yrrle giren yeni TTK'nn effaflk hkmleri kaldrld. Sermaye irketinden ortaklarn para ekme yasa, faturaya sorumlunun isminin yazlmas koulu ve uluslararas muhasebe standartlarna uygun mali tablolarn internet sitesinden yaynlamas gibi effaflk hkmleri hep yok edildi.
    TTK'da yaplan bu deiikler sonucunda, artk irketlerin devlete ne kadar vergi verdiklerini ve devletten ne kadar yardm aldklarn mukayese edip bazlar vergi mi veriyor yoksa devletten daha ok yardm m alyor gereinin zeri kapatld.
    Bu durumda irketlerin paralarn vergi cennetlerine gtrp gtrmediklerini gene renemeyeceiz. Hangi irketlerin borlarnn ne kadarnn yurtdndan ve yurtiinden alnd, bunlarn gerek bor mu yoksa bir cepten dier cebe aktarlan para m olduunu da bilemeyeceiz.
    Yksek cari an nasl finanse edildiini eskiden olduu gibi yine renemeyeceiz. Devlet ihalelerine giren irketlerin gerek irket olup olmadn da anlayamayacaz.
    te bu nedenle yeni TTK'nn effaflk hkmlerinin deitirilmesini salayan ya da bu konuda sessiz kalan TSAD'n imdi effaflk talep etmesi timsahn gzyalarndan baka bir anlama gelmiyor. nk bu lkede effafl nleyen kesimler TSAD ve TOBB oldu.
    Oysa effafln salanmasnda TTK ok nemliydi. nk 350 milyar lira olan 2012 merkezi btesinin 81.6 milyar liras maalara, 84 milyar liras sosyal gvenlie, 50 milyar liras faizlere gidiyor. Mal ve hizmet alm tutar ise 28.8 milyar lira oluyor. Ksacas 1 trilyon 426 milyar lira olan milli gelirin yzde 2'lik ksmna denk den tutar Devlet hale Yasas'n ilgilendiriyor.
    Halbuki Trkiye'nin 1.4 trilyon liralk milli gelirinin tm TTK'da dzenlenen hkmlerle denetleniyor. Bazlarnn srekli hale ve Saytay yasalarndaki eksiklikleri gndeme getirirken TTK'dan hi sz etmemelerinin nedeni de ite bu maniplasyondan kaynaklanyor.
    Anlayacanz, yeni TTK'daki effaflk hkmlerini deitirttikten sonra ortaya kp effaflk talep etmek hi inandrc olmuyor.
    Vatanda Uludere'yi, Afyon'u merak ettii gibi, Trkiye halknn emeiyle rettii 158 milyar dolar vergi cennetlerine karp sonra Trkiye'ye bu paralar bor olarak verenlerin kim olduunu da renmek istiyor. Vatanda, "ben ekmek alyorum vergisini dyorum, su iiyorum vergisini dyorum. ngiltere'deki Vergi Adaleti A tarafndan saptanan Trkiyeli zenginlerin 158 milyar dolar niye vergi cennetlerinde bunu bilmek istiyorum" diyor.
    Zenginler kulb TSAD bu ekonomik konuyu acaba niye gndeme getirmiyor?

24 kasm 2012 ylnda tekikyde aktarmm........

ishak alaton..........
    .....Dnyada nmzdeki 40 yl iinde gda pazarnn yzde 50, enerji pazarnn yzde 100 ve salk pazarnn yzde 1.800 byyeceini belirtti.

20 mart 2013....

bear-bull bahsetmi....hikayedir....

Speklatrmz gelir. isim zikretmeyelim. ya da kurtlar vadisi gibi olsun. gerek isim olmasn. PALACAN ***** olsun adammzn ad. alt yazda da burada isimleri geenlerin gerek hayatla ilgisi yoktur yazsn.

mal satacam bu hafta ykl demem var. teknik temel bak bakaym benim tahtann durumu nasl kzm.

efendim inann piyasa ok kt haftay beklesek FED AB falan bir gaza gelecek naslsa endeks o ara ksak.

kzm bana para lazm o da bu hafta lazm. ka lot alc var aada. imdi satsak. beyefendi bu tahtay biliyorsunuz KY da metastock var internet var. bla bla bla....

kzm hikaye dinleyecek halim yok. aada ka lot var sen onu syle.

tabana kadat 3800 lot efendim

anladm u macitmiydi neydi onun al olmas iin ka lot almak lazm.

beyefendi en az 4 gn stste ykl almlarla ortalamay ykseltmemiz lazm.

peki kzm AL indikatrn bilir misin ?

hayr efendim.

tavana kadar ka lot var ?

6200 efendim

yaz kzm 12000 lot 2000 er 2000 er tavana kadar

efendim tahta tavanda satlar gelirse biraz verelim mi kendi allarmza

yok kzm

20000 lot daha yaz ala

ben kahve ieceim Abdl beyin yanndaym.

..................

ikinci seans durum nasl kzm.

gelmediler efendim ortalama 4525 TL ile elimzde bu seans aldmz 6800 lot daha oldu.

gelecekler kzm sen tavana kadar ka lot var ?

14700 lot oldu efendim

tavana kadar yaz bir 40000 lot daha al bakaym.

efendim aa kademelerde bizim dmzda baya alc oldu verelim mi ?

yok kzm gerek yok.
    ZARTDATA HABER DETAYI

irketimiz kl ty iine girerse % 50 daha fazla kar eder mi diye aratrma yaptryoruz. ortakta bakacaz bir de onun fizibilite almas var. halkmz bilsin istedik.

seans salonu :

KY hamdullah : abi kt ite ******** bunlar abi ben sattydm bu adi kad biliyorum ben abi bu kat 4 gn tavan eker. kahretsin ya.... yarn da direk tavan aar. herifler dar bilgi szdryorlar. nce speklatr duyuyor kardeim. ya.

KY emekli sazan : kzm hi mi gelmez. yazdrsak.

vs vs vs

PALACAN ***** abimiz glmser kza dner kzm tavan bozma yarn ilk seans gene tavana kadar al satlarla memnun et benim yatrmclarm. kalan olmasn malsz. rktmede olur mu yavrum.

AL indikatr al vermitir gene abimiz cuma gn ya da pzt gn elinde kalanlar vermek istemezse macit te risi de cici de al verecektir.

baboli yazm...... 27.12.2012...

Gemi olsun. Kresel snma bile ayularn nesli iin byle bir kym yapmamtr. Bu sene tandm bir ok ayu beyaz bayrak kaldrp pes etti. Benim iinde berbat bir sene oldu. nallah seneye hepimiz iin gzel bir yl olur.
    Bu bize bir kez daha unu gsteriyor ki yatrmcnn ays boas olmaz. Piyasann ays yada boas olur.

Piyasa kaldral ise temel analiz = temel gereksizliktir.

Duygularla trade edenin sonu duygusal hazin bir son olur.

Teknik analiz ne derse uyun. Uymasanz bile tersinde poz almayn.

Tepe ve dip avcl peinde komayn. Bakn ka gndr uras tepe buras tepe dedik ne oldu. Hala nerdeyse her gn yeni tepe geliyor.

Herkes her ii yapamaz. Baktnz olmuyor brakn. Nerdeyse hepimiz futbol oynammzdr ve futbolcu olmak istemiizdir. Kamz olabildik?

Kaybettiklerinizi kazanmak iin uramayn. Bearbull abimin de dedii gibi %50 kaybettiinizi kazanmak iin %100 kazanmalsnz. Bu da genelde mmkn deildir.

Kendinize limitler koyun. O kadar kaybediyorsanz bu ii brakn. Para eklemek deil para ekmek amacnz olsun.

Kaldral piyasalarn size sunduu kaldrac full kullanmanz abuk kazanmanza neden olabilecei gibi ok abuk batmanza neden olacaktr.

Kesinlikle sistemsiz ve stratejisiz ilem yapmayn. Bir poza girme karar aldnzda katan girip kata kar alp kata sl yapacanz belli olsun.

Kurallarn bilmediiniz oyunda kaybetmek zorundasnzdr. nce kural kitapklarn okuyun. Oyunu renmek iin izleyin sonra cretsiz (demo) olarak kendinizi deneyin.

Sizin iin nemsenmeyecek parayla oynamaya balayn. Sakn ekstra para bulmak iin bor para ile ilem yapmayn. Mutluluunuzu ve salnz kaybedeceiniz kadar parayla oynamanz sadece kaybetmenizi kolaylatracaktr.

Mhendis olmak iin 8+4+4 sene okuyorsunuz minumum. Trader olmak iin hi yoksa 1 sene okuyun izleyin. Kendinize sistem ve strateji oluturun. Bu sistemi tamamen tanyn. Nerde ne yapar ne yaptnda siz ne yapmalsnz bunlar belirleyin. Sonra antrenman sahasnda deneyin (demo). Sonra asgari cretle ie sokun (ok dk parayla reel olarak ilem yapn). Zamanla baarabiliyorsanz ykselerek ok iyi yerlere gelebilirsiniz.

Her an pozda olmak veya poz almak zorunda deilsiniz. Yada bir pozdan kp hemen dier poza gemek zorunda da deilsiniz.

Piyasann gnlk haftalk aylk hareketinin tamamn kimse alamaz. Sizde almak iin uramayn.

Neyse ok uzatmayaym. Ha sen bunlara uydun mu diyorsanz uymadm ve ksmen ders kardm iin yazyorum. Hayatmda hi bir derse bu kadar para vermedim sizde vermeyin diye yazyorum.

bear -bull devam etmi..............

buldum..yanl deilsem forumdan eskilerden TEO yazmt.

Bizdeki hisse senetleri bo bir A-4 kad hkmndedir. Halka arz edilmeden veya sonrasnda
    patron gerekli tedbirleri alr ve hisse senetlerini arz ederek halktan para temin eder ve
    szm ona ellerine birer ortaklk belgesi verir. Temsil, ynetim, kar pay alma hakk
    (hukuken var-fiilen yok) olmayan kat paralarn ortaklarna datr.
    Hal byle olunca da herhangi bir hissenin ya da geneli ile piyasann yapclarnn yapmas
    gereken u olur: stop kullanmazlar, sizlerin stoplar onlarn kar olur
    Mesela ben x kadnn en byk trader'i yani hakimi, patronu, piyasa yapcs
    (ksaca ne derseniz o olsun) olsam, davranm u ekilde olur: belli bir zaman periyodunda,
    ana trendin yn(gelebilecek haberlerin ve bunun dorultusunda oluturulacak alglamann)
    ne tarafa ise o ynde maldan eksilirim. Daha dorusu short isteyene short'u veririm. Zaman
    periyodunun banda 2,50 olan fiyat, periyodun sonunda 2,50 de olabilir, 1,85 de. Fiyat ne
    olursa olsun bu aralkta(zaman) ben toplam elli milyon lot mal eksilmiimdir. Neden? nki
    piyasa aa gitmek istedi. Bende mal vererek bunu saladm. Peki maln eksilmesinin sana
    bir zarar yokmu? tabii ki yok, nki senin mal dediin eyin asli bir kymeti yok. Ben
    zaten onsuz da bu irketi idare ediyor, geiniyor, ve byle bir irkete sahip olmann tm
    avantajlarna sahip olabiliyorum. Demek ki bu mal benim iin bir hi hkmnde. Benim iin
    nemli olan sizin alg bozukluklarnz ve gnlk-haftalk stoplarnz. Bunlar ben tayin
    ediyorum ve kazancm da bundan. lgili periyotta bu deersiz katlardan elli milyon tane
    vererek sizleri short yaptm(dier bir tarif ile siz mal sahibi oldunuz) ve bu eksilmemin
    maliyeti de 2,00 ytl ise elime bu azalmadan dolay yz milyon ytl gemi olur.
    Piyasa bilinmezini fiyatlayan, stoplarnz(gn ii her ynde, hafta ii her ynde)
    altran ben olduuma gre ve bunlarn ounda da ben kazanl kyor isem; bu
    fiyatlamalardan da(ilgili zaman diliminde) yz milyon ytl kazanm isem zararm nerede?
    Karmasn nlemek adna yle izah edeyim; Dow'un %10 yukar yapt akamn sabahnda,
    x hissesini tavandan on milyon alc ile amann bana ne maliyeti olur ki? ister o noktaya
    kadar o maldan elli milyon tanesini eksilmi olaym, ister arttrm. nemli olan bu eksiltme
    ve azaltmay yaparken kazan elde edip etmediimdir. Benim elimdeki tm maln karsna geip
    te rest diyecek biri zaten yok ki. ayet varsa da ekranda olmaz o kii. Gelir irketimde
    benimle grr-konuur. Dolamdaki mal da dahil almak ve irkete sahip olmak istiyorsa ayr,
    sadece anlaml mal alarak irketime sahip olmak istiyorsa ayr pazarlk ederim.
    Yani neticede ekanlardaki mallarn ounun maliyeti ve anlam sfr hkmndedir.
    Sizin kazancnz sadece, piyasann stoplarndan ibarettir. nki stoplar siz belirler ve
    ortaya karrsnz.
    rnek; x hissesi, Cuma gn saat 15,00, fiyat:4,90.
    Bol hacim eliinde bol miktar alkalama,
    Piyasann algs(bakp-duyup etkilendii haber, veri yorum dier endeksler vb ile oluturulan)
    yukar ynde olumu vaziyette,
    Saat 15,00 a kadar para karyor grnts veriyorsunuz.
    Saat 15,00 ile 15,10 aras 4,90 dan 4,84 e iniyorsunuz. Yukar meyilli piyasada ucuz kalm
    grnts ile alkaladnz fiyattan binen herkes bir anda stop oluyor ve kesiyor. 15,15
    civar ntr hale gelen piyasada birden 4,90 lara kyorsunuz(para k hala var), yeni
    duruma yeni bakclar geliyor, piyasa tekrar yukar meyledince kesip zarar eden grup gelip
    ak yapyor, yeni alanlar ise ayni fiyat alkalamanza ve para kna aldanp maldan iniyor.
    Saat 15,30; frsatsz ekilde basklarnz alyor, fiyat 5,12 lere ekiyorsunuz. Para k,
    para giriine dnyor, ak yapanlardan paray tahsil ediyorsunuz. Kapanmayan varsa ya da binip
    bu fiyata kadar zerinde kalanlarn kazanc ak yapanlarn zararndan oksa ya onlar indirmeye
    alyorsunuz ya da fiyat daha yukar ekiyorsunuz yeni aklar gelsin diye.
    Yukarda yazdm hayali piyasa yapma rneinde sizin ansnz ne olabilir? daha dorusu para
    kazanabilmeniz kimin elindedir? Yarm saatlik sre zarfnda dnyada ya da ilgili hisse de ne
    deimitir ounuzun kayb, aznzn kar haricinde?
    ifai olarak anlatlacak eyler deil bunlar. Eksik bir yerleri kalyor hep.
    "piyasa yapc stop yapmaz, sizlerin stoplar onun kazancdr".

18 nisan 2013.... tekyden....

imkb3 .yazm....

Dava Amak Ne Demektir
    Dava amak bir kii veya kurulu aleyhinde mahkeme nnde bir hak talebinde bulunmak demektir. Hakszla uradnzda, hakknz alamadnzda mahkemeler araya girecek “Trk Milleti adna” yarglama yaptktan sonra hakknz size teslim edecektir.

Dava Nasl Alr?
    Dava mahkemeye vereceiniz bir dileke ile alr. Bu dilekede olmas gerekenler aada belirtilmitir. Dava dilekesi, dava harca tabi ise har ve gider avansnn, harca tabi deil ise sadece gider avansnn tahsil edilmesinden sonra ilgili mahkemeye kayt olur ve bu tarihte davanz alm olur.

Dava Amak Bu Kadar Basit mi?
    Evet, dava amak “yetkili mahkemeye” dava dilekenizi dava harc ve gider avans ile birlikte teslim etmekten ibarettir. Bu tarif kolay grnse de dava amak nemli yasal sonular olan ve mali yk getirmesi ihtimali bulunan ciddi bir itir.
    Unutmaynz ki; davay amak ilemi basit olsa da iin kendisi son derece ciddidir ve bazen uzun sre alr. Bu hususu mutlaka gz nnde bulundurmal ve yaptnz iin grnd kadar basit olmadn, sonularnn ok ciddi olabileceini bilmelisiniz.

Davalar Uzun Srer mi?
    Adalet Bakanl istatistiklerine gre 2010 ylnda bir hukuk davasnn karara balanmas Trkiye genelinde ortalama 209 gn almtr. Bu sre mahkemelere gre deiiklik gstermektedir.
    rnein 2010 ylnda bir dava ortalama olarak;
    Fikri Sna Haklar Hukuk Mahkemesinde 544 gnde,
    Asliye Ticaret Mahkemesinde 455 gnde,
    Mahkemesinde 446 gnde,
    Aile Mahkemesinde 165 gnde,
    Sulh Hukuk Mahkemesinde 109 gnde karara balanmtr.

Dava Amasam Daha m yi?
    Hakszla uradnz dndnz durumlarda mahkemelere bavurup hakknzn size iade edilmesini talep etmek anayasal hakknzdr. Bu hakknz kullanmaktan ekinmeyiniz. Ancak bu hakknz kullanrken konuyu etraflca deerlendirmeniz gerekir. Davay kazanma ihtimalinizi, kaybettiiniz takdirde davann size ka liraya ve ne kadar zamana mal olacan nceden hesaplamanz lehinize olacaktr.

Dava Aarken Para Yatracak mym?
    Dava aarken, davac olarak belli bir miktar yarglama harc ile davada yaplacak masraflarn oluturduu ve her yl Adalet Bakanl’nca yaynlanan listede gsterilen miktar kadar gider avansn mahkemeye yatrmanz gerekir. Davay kazanmanz halinde bu giderleri ve har parasn kar taraftan geri alabilirsiniz.

Davam Nerede Amalym?
    Davalar yetkili ve grevli mahkemelerde almaldr. Hangi tr mahkemenin grevli olduunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduunu da belirlemeniz gerekir. Bu sorunun ksa bir cevab olmad ve hatal mahkemeye bavurmak zaman, para ve hak kayplarna yol aabilecei iin davanz amadan nce bu konuda bir hukukudan profesyonel yardm almanz faydal olabilir.

Dava Amadan nce Neleri Bilmem Gerekir?
    Bir avukat yardmndan faydalanmayacak iseniz aadaki sorular kendi kedinize sorunuz;
    a) Dava amak iin yeterli bilgiye sahip olduunuza emin misiniz?
    b) Davanz takip etmek konusunda kararl msnz? Dava atktan sonra takip etmeyi ihmal etmeniz, davanzn reddedilmesine veya almam saylmasna neden olabilir.
    c) Davanzn olumsuz sonulanmas halinde ne gibi sonular douracan deerlendirdiniz mi? Bir avukatnz varsa sizi bu konularda tam olarak bilgilendirmesini talep ediniz;
    a) Davanzn size maliyeti ne olacaktr? (Dava harc, masraflar ve avukatlk creti vs.)
    b) Davay kaybetmeniz halinde katlanacanz ek maliyet ne olacaktr? (Tamamlanacak dava harc, kar tarafa denecek avukatlk creti, mahkeme masraflar vs.)
    c) Uradnz hakszln giderilmesi iin bavurulabilecek baka hukuki yntemler var m?

Dava Dilekeniz Nasl Olmal?
    Dilekeniz davada en nemli aracnzdr. Dilekenizde dava amanza neden olan eyi zl biimde anlatmanz gerekir. Gereinden uzun yazmak, gereksiz ayrntlara bomak, davayla ilgisiz konular, kiileri ve olaylar anlatmak davanza zarar verebilir. Ayn ekilde gereinden ksa yazlm, nemli hukuki noktalar atlanm bir dileke de davanza zarar verebilir. Bu nedenle dilekenizin zenle hazrlanmas gerekir. Dilekenizi maddeler halinde yazmak, varsa ekler ve delilleri bir liste halinde yazmak ve arkasna ekler ve delilleri sra numaras ile koymak, yararl olacaktr.

Dava Dilekesinde Bulunmas Gerekenler Nelerdir?
    1. Dava aacanz Mahkemenin ad
    2. Adnz soyadnz, TC kimlik numaranz, ak adresiniz
    3. Kar tarafn (Davalnn); ad soyad (kurum ise unvan), TC Kimlik numaras, adresi
    4. Mmkn olduunca ak ve z ekilde aadaki hususlar dilekenizde belirtiniz
    a. Davanzn konusu, mal varlna ilikin davalarda dava konusunun deeri
    b. Davay ama nedeniniz
    c. Talebiniz (dava sonucu elde etmek istediiniz sonu)
    d. Yasal dayanaklarnz e. Delilleriniz
    i. Dilekeniz arkasna delil listesi ekleyerek tm delillerinizi sra ile yaznz
    ii. Elinizde olan delilleri dilekeniz ekinde sra numaras vererek sununuz
    iii. Elinizde olmayan delillerin nereden temin edileceini ak ekilde yaznz
    f. Davaya konu olayn (eyin) gerekletii tarih ve sizin rendiiniz tarih
    g. Varsa dava konusu ile ilgili itihatlar (nceki kesinlemi mahkeme kararlarndan rnekler)

Avukat Tutmak Zorunlu mudur?
    Hayr, avukat tutmak zorunlu deildir. Ancak bir avukatn size ok yardm olacan unutmaynz. Hukuk ve usul konusunda bilgi sahibi olduunuza kesin olarak emin deilseniz bir avukatn yardmna bavurunuz. Mali durumunuz avukat tutmaya uygun deilse bulunduunuz il barosuna bavurarak size “Adli Yardm” kapsamnda avukat atanmasn talep etme hakkna sahip olduunuzu unutmaynz. Bu konuda ltfen “Adli Yardm” brorne baknz.

Dava Amak Masrafl mdr?
    Evet, dava amak masrafl olabilir. lkemizde yarg masraflar Avrupa lkelerindeki rneklere gre dktr. Yine de davann trne ve sresine gre masraflarn ciddi boyuta gelmesi sz konusu olabilir. Bu konuda hazrlk yapmanz ve muhtemel masraflar nceden renmeniz gerekir. Dava sreci boyunca masraflar kural olarak dava aan kiiden alnr. Masraf yatrmadnz takdirde mahkeme ilgili ilemden vazgetiinizi varsayar, bu durum davanza zarar verebilir.

Masraflar Geri Alabilir miyim?
    Davay kazandnz zaman Mahkeme masraflarn kar taraftan alnarak size denmesini emreder. Ancak size denecek masraflarn sadece yarglama masraflar olduunu unutmaynz. Davaya hazrlk iin yaptnz masraflar, ulam giderleri, avukatnza dediiniz veklet creti gibi baz masraflar size geri denmeyecektir.

Dava Bittiinde Hakkm Dorudan Alabilir miyim?
    Kural olarak mahkeme kararlarna dayanarak icra takibi balatabilmek iin kararlarn kesinlemi olmas gerekmez. Ancak kiiler hukuku, aile hukuku ve tanmaz mal ile ilgili ayni haklara ilikin kararlar kesinlemedike icra edilemez.
    dari yarg mercilerinin kararlar kesinlemese dahi idari makamlarca 30 gn ierisinde yerine getirilmelidir.

Mahkeme Karar Kesinleti. imdi Ne Olacak?
    Mahkemeyi kaybeden taraf kendiliinden mahkemenin emrettii karar yerine getirebilir ve size mahkeme masraflarn da deyebilir. Bunu yapmad takdirde icra dairesine bavurup kararn icra kanalyla yerine getirilmesini salamanz gerekir. cra sreci hakknda bilgi iin ltfen “icra” balkl brore baknz.

Kar Taraf Bulunamazsa Ne Olur?
    Savunma hakk anayasal bir haktr. Mahkeme hi kimse hakknda kendiliinden karar vermez. Bir davetiye gndererek hakknda dava aldn bildirir, dava hakknda diyeceklerini sorar, kararn verirken onun savunmasn da gz nnde bulundurur. Ancak kiilerin ortadan kaybolarak, davalardan kurtulmalar da bakalarnn hakkn ihlal edecektir. Bu nedenle, bu hakkn ktye kullanlmasn nlemek amacyla resmi kaytlarda bulunan adrese tebligat ve ilan yoluyla tebligat imkn da tannmtr.

Benim Eski Adresime Tebligat Yaplrsa Ne Olur?
    Yeni adresinizi bildirmek sizin sorumluluunuzdur. Kendisine veya adresine kanunun gsterdii usullere gre tebli yaplm olan kimse, adresini deitirirse, yenisini hemen teblii yaptrm olan yarg merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliler bildirilen yeni adrese yaplr. Adresini deitiren kimse yenisini bildirmedii ve adres kayt sisteminde yerleim yeri adresi de tespit edilemedii takdirde, tebli olunacak evrakn bir nshas eski adrese ait binann kapsna aslr ve aslma tarihi tebli tarihi saylr. Bundan sonra eski adrese karlan tebliler muhataba yaplm saylr.

Dava Aarken Kimden Yardm Alabilirim?
    Dava amak iin bir avukatn yardmna bavurmak en dorusudur. Bu alanda yeterli bilgiye sahip olduunuza inanyorsanz kendiniz de dava aabilirsiniz. Hukuku olmayan kiilerin yardmyla hareket etmeniz aleyhinize ok ciddi sonular dourabileceinden bu kiilerin yardmna bavurmaynz. Arzuhalci olarak tabir edilen kiilerin ynlendirmesi ile hareket etmenin hak kayplarna neden olabileceini unutmayn.

Dava Aacam Mahkeme Bana Yardmc Olur mu?
    Hayr. Mahkemeler danmanlk yapmazlar. Mahkeme hkimi de, mahkemede grevli dier kiiler de size aacanz dava konusunda yardmc olamaz, yol gsteremez.

Davam Atm, Mahkeme Bana Yardmc Olur mu?
    Hukuki olmayan ilerde mahkeme alanlar size yardmc olacaklardr. Ancak hukuki konularda onlardan size danmanlk yapmalarn beklememelisiniz. rnein; bir dileke teslim ederken yannda posta pulu vermeniz gerekip gerekmediini mahkeme alanlar size bildireceklerdir. Ancak dilekenizin ierii hakknda yorum yapamazlar, nasl yazmanz gerektiini size sylemezler.

Hkimle Grsem Faydas Olur mu?
    Devam eden dosyanz hakknda hkimle grmeniz doru deildir. Hkimlerin dosya zerinde gr aklamalar, kararlarn nceden taraflardan birine sylemeleri mmkn deildir. Bu konuda srarc davranmanz aleyhinize ciddi sonular dourabilir.

nternet Gvenilir Bir Kaynak mdr?
    Hayr, internet her zaman gvenilir bir kaynak deildir. Ancak gvenilir olduuna emin olduunuz baz siteler size yararl olacaktr. Adalet Bakanlna, Yarg Kurumlarna, Barolara ait sitelerden veya gvenilir olduuna kesinlikle emin olduunuz zel kiilere ait sitelerden yararlanabilirsiniz. Forumlar, gvenilir olduuna emin olmadnz siteler, kayna belirsiz yazlar, zincir e-postalar gibi kaynaklara gvenerek hareket etmeniz ok ar sonular dourabilir. nternet yoluyla elde ettiiniz bilgileri mutlaka gvenilir kaynaklardan dorulayarak kullanmanz gerekir.

nterneti Dava Dilekem in Kaynak Olarak Kullanabilir miyim?
    Kiilerin ok farkl amalarla koyduu gerek olmayan yazlar, tahrif edilmi mahkeme kararlar, ba veya sonu kesilerek alnt yapld iin anlam deimi makaleler gibi pek ok yaz internette dolamaktadr. zensiz hazrlanan web siteleri bu yazlar kaynak gstermeksizin tekrar tekrar kullanarak yaylmasna neden olmakta, hukuku olmayan kiiler forumlar vastasyla bu sakncal yazlar ve tahrif edilmi mahkeme kararlarn elden ele dolatrmaktadr. Bu bilgileri dilekenizde kullanmaynz, dilekenize ek olarak koymaynz.

Bu Sakncadan Kendimi Nasl Koruyabilirim?
    ncelikle gvenilir olduundan kesinlikle emin olmadnz tm kaynaklardan uzak durunuz. Ayrca dilekenizde yer alan ve sizin yazmadnz her ey iin kullandnz kayna mutlaka belirtiniz. Bunun en kolay yolu parantez iareti ( ) kullanmaktr. rnekler:
    • Yarg yetkisi Trk Milleti adna bamsz mahkemelerce kullanlr. (Anayasa, madde 9)
    • Kat mlkiyetine ilikin bu konuda mahkeme kararlar istikrar kazanmtr. (Ahmet yibilen, Kat Mlkiyeti Hukuku, sayfa 85)
    • Dilekemizde izah ettiimiz gibi Yargtay 19. Hukuk Dairesi de 2006/6070 E. sayl kararnda vekletle ipotek tesisi iin vekletnamede ak yetki bulunmas gerektiini belirtmitir. (rnei dileke ekinde sunulan karar UYAP Mevzuat programndan alnmtr.)
    Yukarda verilen rneklerde olduu gibi kaynanz aka gstermeniz mahkemenin yazdnz konunun doruluunu rahata aratrmasn salar. Daha nemlisi bir yanllk sz konusu ise sorumlusunun siz olmadn gsterir.

Mahkeme Kararlarndan rnekler Koymak Gerekli midir?
    Dava amadan nce ayn konuda verilmi mahkeme kararlarna bakmanz ve dilekenizi hazrlarken bu kararlardan faydalanmanz yararl olacaktr. Ancak dileke ekinde mahkemeye sunmanz bir zorunluluk deildir. Dayandnz kararlarn kesinlemi kararlar olmas ve tahrif edilmi kararlardan saknabilmeniz iin mutlaka gvenilir bir kaynaktan alnm olmas gerekir.

22 nisan 2013.... arivden..

alpbike.................

SEN SEN OL '' MUTLU KEN SZ... ZGN KEN CEVAP... FKEL KEN DE KARAR VERME.."

Sayfa 7/23 lklk ... 5678917 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •