Originally Posted by
rxpu
Devlet verilen toplam kredinin %6.74 üne garanti veriyor. Yaklaþýk 250 milyar TL için 16-17 milyar TL batýðý ben öderim diyor.
Eðer batýk tam %6.74 te kalýrsa devlet batýðýn %100 ünü karþýlayacak.
Ama diyelim 250 milyar TL de 30 milyar TL battý, devlet yine sabit olarak %6.74 ünü ödeyecek yani yine 16-17 milyar TL. kalaný neyse bankalarýn yükümlülüðünde olacak.
Bankalar zaten her yýl %3-4 arasý batýk kredi oluþturuyorlar. Þimdi devlette %6.74 ünü ödeyecekse pratikte batýk oranlarý %11-%12 civarýnda kalýrsa aslýnda uzun yýllar ortalamalarýna göre bankalar için hiçbir fark olmayacak. Sanýrým %15 batýk oranýndan sonra bankalarýn canlarý yanmaya baþlar. O yüzdende sanýrým bankanýn sigorta matematikçileri teminatlý/zayýf teminatlý ve sadece KGF teminatlý kredilerin oranýný bu kritik eþik olan %12 batýk oranýna göre ayarlamýþlardýr. Zira %3-4 batýða göre ayarlamalarý karlarýný epey düþürür.
KGF'DEKÝ KRÝTÝK FARK
KGF sistemine göre, bankalar teminatý zayýf þirketlere istedikleri krediyi veriyor, bu kredinin yüzde 85 ila yüzde 100'üne de KGF aracýlýðýyla Hazine kefil oluyor. Eðer KGF aracýlýðýyla verilen kredi geri dönmez de batarsa banka parasýnýn yaklaþýk yüzde 85'ini devletin hazinesinden tahsil ediyor.
Bankalar bir firmaya kredi verdiðinde, o kredinin geri dönüp dönmemesiyle ilgili tüm riski de üstlenmiþ oluyor. Kredi battýðý taktirde banka da o kadar para kaybediyor. Ayný banka ayný krediyi KGF aracýlýðýyla verdiðinde ise, riskin yüzde 85 ila yüzde 100'ünü Hazine üstleniyor. Kredi batarsa banka parasýný Hazine'den alýyor, Hazine de zararý halkýn bütçesinden tahsil ediyor.
Deðerli arkadaþlar, takým vb. tutar gibi pozisyon tutup bazý hoþ olmayan sözlere mazur kalmak beni kýrýyor. Benim kýrdýðým da olduysa þimdiden özür dilerim. Artýk yazmayacaðým. Selamlar, saygýlar.
Yer Ýmleri