Originally Posted by
KaraKemal
merkez bankasý kaynaklarýnýn kullanýlýyor olmasý kafa karýþýklýðýna sebep oluyor.. benim bankada tuttuðum dolarýmý piyasada satarak, benim dolarýmýn kurunu baskýlýyor, benim çýkarlarýma karþý kullanýyor' gibi algýlýyor dolarcý arkadaþlar.. öyle bi þey yok, mekanizma þöyle : dolarcý dolarýný bankaya yatýrýr- bunun küçük bi kýsmý merkez bankasýna munzam karþýlýðý olarak yatýrýlýr, kalan kýsmý büyük oranda kredi olarak verilir piyasaya uzun vadeli.. bankada kalmaz o dolar, banka pozisyonu sýfýra sýfýrdýr..
mevduatýn küçük bi kýsmýnýn merkeze karþýlýk olarak yatýrýlmasý TR'ye özgü deðildir, bütün dünyada böyledir ve bu kural küresel merkez bankacýlýðýnýn temelini oluþturur (fractional reserve system).. merkez'in brüt rezervi bu munzam karþýlýklarýdýr- bu ne zaman geri talep edilir ? para türk bankacýlýk sisteminden çýkarsa, yani yurtdýþýna transfer edilirse, ortada mevduat kalmamýþ olur ve TR bankasý merkezdeki munzam karþýlýðý geri ister.. yani brüt rezervin geri istendiði tek durum- mevduatýn TR bankacýlýk sisteminden çekilmesi durumudur (yurtdýþýna transfer yada yastýkaltý)
diðer kanallar týkandýðý için, arkadaþlarýn elinde kalan son þans bu: ahali bankalara hücum etsin- mevduatý nakit çeksin yahut yurtdýþýna transfer etsin.. esasen, 'bank-run' diye adlandýrýlan bu senaryoda ayakta kalmaya devam edebilecek hiç bir bankacýlýk sistemi yoktur yeryüzünde (fed yada ecb dahil).. artýk bütün konsantrayonlarý- milleti mevduatlarýný bankalardan çektirtmeye ikna etmek üzerine odaklanacak, bu amaç üzerine estirilecek bütün rüzgarlar.. TR bankalarýnýn batma ihtimalleri üzerine kurulacak bütün algý operasyonlarý.. baþka bir kozlarý kalmadý
Yer Ýmleri