Originally Posted by
bogazici
Kendi kendime bir retorik yapýyorum:
Halkýn risk iþtahý halka arzlardaki talebi açýklamak için FD/FAVÖK gibi, F/K çarpanlarý gibi göstergelerden çok daha önemli -ki o deðerler de ortalama bu kaðýtta. Bireysel yatýrýmcý, yatýrýmýný hýzlý bir þekilde deðerlendirmek için halka arzlara yöneliyor çünkü geleneksel yatýrým araçlarý hýzla deðer kaybeden parasýný ayný seviyede tutmak için yeterli deðil.
Bundan dolayý ben yine diðer halka arzlarda olduðu gibi tavan tavan gideceðine inanýyorum. BAYRK gibi benim görüþüme göre çaðýn gerisinde kalmýþ ayakkabý tabaný üreten þirketin hisseleri 4 Haziran-18 Haziran arasý sürekli tavan gittiyse, ARZUM gibi Türkiye'de 70 milyonun bildiði bir markanýn halka arzý benim için çok daha olumludur.
Þirketten yatýrýmcýnýn çýkmasý konusunda; arkadaþlar siz ve ben dahil hiç kimse babasýnýn hayrýna yatýrým yapmýyor. Daha önce 2008-2013 arasýnda ARZUM'un %49'u Ashmore grubun elindeydi.
Ashmore group çýktý diye Arzum battý mý?
Hayýr. Ashmore grup 2008 yýlýnda ARZUM'a ileride kar etmek üzere bir yatýrým yaptý ve daha sonra da karlarýný realize edip hisselerini Mediterra Capital iþtiraki olan SDA International'a devrettiler.
Þimdi Mediterra Capital çýkýnca Arzum batacak mý veya ortada bir dalavere var mý?
Yine hayýr. Çünkü SDA International da 2013 yýlýnda bu hisseleri aldýðýnda onlarla mezara kadar gitmek için deðil kar ederek satmak için aldý.
Bu hisseleri neden þimdi ve halka arz ederek satýyor?
Bence bu sorunun cevabý da bir üst paragrafta yazdýðým gibi bireysel yatýrýmcýnýn halka arz yöneliminin oldukça fazla olmasýndan kaynaklanýyor. Belki bir yatýrým fonuna satsaydý %30 iskontolu þekilde satacakken, halka arz yönteminde %9.9 iskonto ile de satýþ yapabileceðini düþünüyor. Halka arzlarýn kötü þöhretli olduðu bir dönemde olsaydý daha fazla iskontoyla girmesi gerekeceðinden farklý bir þekilde hisselerini devrederdi.
Özet olarak Arzum þirketi için belirlenen 70 milyon dolar piyasa deðeri benim görüþüme göre uygundur ve ben bu halka arzda yer alacaðým.
Son olarak da, burasý elbette sesli düþünme platformu fakat girmeyecekmiþ gibi görüþ bildiren arkadaþlarýn hepsinin gerçekten halka arza girmeyeceðini düþünmüyorum.
Yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
Yer Ýmleri