Biliyorsunuz ekonomik tahminler belli bir senaryo sonucunda yapýlýr. Kendinize göre bir senaryo geliþtirirsiniz ve bu senaryo olgunlaþtýðý takdirde olacaklarý öngörerek hedefler koyarsýnýz. Ben Türkiye ve benzeri geliþmekte olan ülke piyasalarýna asýl paranýn pandemi etkileri geçmeye baþladýkça gireceðini düþünüyorum. Yani þu an Amerika 2 deðil, 200 trilyon dolar bassýn, yine bize çok bi dolar gelmez. Çünkü ABD piyasalarýnýn refleksi bu tip durumlarda parayý ABD'ye çekmek üzerine kurulu. 2008 krizinde de böle oldu, sonra ki tüm paniklemelerde de. Zaten FED'in piyasalar ile bu kadar diyalog içinde olmasý, sürekli para basmasý, vs bunlar hep ABD piyasalarýnýn panik anýnda dolarý abd'ye çekme sevdasýndan kaynaklanýyo. Bunu yaptýklarýnda geliþmekte olan ülkeler olmak üzere, tüm dünyada ki dengeleri bozuyorlar. Ve bu da sonrasýnda yine Amerika'yý vuruyor. Dolayýsý ile bunu engellemeye çalýþýyorlar, ancak baþaramadýlar þu ana kadar. Dolayýsý ile, dediðim gibi ben bu panik havasý bitiþi ile para giriþi olmasýný bekliyorum. Beklediðim rakkamda 20-30 milyar dolar arasý. Yani pandemide çýkan rakkamýn 2 katý nerdeyse. Bunun Türkiye'de tahvil ve ucuz olan banka+XU30 hisselerine girmesini beklerim. Ucuz hisse mi kaldý geyikleri yapmayalým. XU30 da oldukça ucuz hisse var halen($ bazýnda da ucuz).
Böle bir para giriþi düzgün yönetilirse, yerleþiklerinde döviz bozma trendine girmesi ile dolar rahatlýkla 6.5 deðil, 4-5 bandýna dahi çekilebilir. Þimdi bu iþin fantazisi tabii. Ben Türk ekonomisinin bu saatden sonra 7TL altýnda kalýcý bir dolarý kaldýrabileceðine inanmýyorum. Beceriksiz ve þýmarýk ihracatcý lobisi hemen konuþmaya baþlar, ki geçtiðimiz hafta sonu sesleri çýkmaya baþlamýþtý bile zaten. Dolar 7.20TL altýna inmesin diye. O yüzden bu beceriksizler yüksek kur avantajý ile mal satabilsin ve iflas etmesinler diye, dolar buralarda tutulacaktýr. Hýzlý bir düþme eðilimi gelir ise o zaman faizler indirilir, MB reservleri alýnmaya baþlar, vs ile dolar savunulur. HSBC'nin yýl sonu tahmini önemli...mantýksýz diil...ama ben kendi dinamiklerimizden dolayý 7TL altý dolarýn kalýcý olmasýný beklemem...

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri