Dolar konusunda bearish, borsa konusunda bullishim.
TL bir iluzyondur.
Acgozluluk ebedi koleliktir.
Syg,
Dolar konusunda bearish, borsa konusunda bullishim.
TL bir iluzyondur.
Acgozluluk ebedi koleliktir.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Tecrübenin verdiði cevap da farklý oluyor...
Mesele þu anda ekonominin uçmasý deðil, bozulan dengelerin bir þekilde yerine oturmasý, ekonominin uçmasý deðil ama toparlanmasý ondan sonraki mesele...
Tabi bu toplum, siyaset ve tüketim yapýsýnda bu denge nasýl oluþur bu soru iþareti... Atýlan her adým sonra baþka kaygýlarla ve popülizm ile yine baþa dönüyor...
Ama çözüm 9-10 TL lik dolar deðil bundan eminim... Dolarýn bu seviyelere ulaþmasý ip üzerinde yürümekten farksýz olur...
O yüzden dolarý bu sene en kötü senaryoda 7.00-8.5 aralýðýnda tutmalarý ve yýlý 7.00'ye yakýn ya da altýnda kapatmalarý lazým. Bu da en kötü senaryoda...
Tabii son dönemde görüldüðü üzere jeopolitik, politik, pandemik ve toplumsal faktörlerin yaný sýra ABD tahvil faizindeki artýþ gibi dýþ dünyadaki geliþmeler de bu hedefi tutturmak konusunda azami gayret gerektiriyor...
Bir yakýným ziraat bankasýndan yýllardýr belkide 20 yýldýr kesintisiz emekli maaþý alýyor
geçenlerde hesabýna bir bakayým dedim
yýllardýr eft’lere ücret ödediðini
verdikleri ikisi bir arada olan karta kart ücreti çýkarttýklarýný
promosyon falan da vermediklerini gördüm
ziraat bankasýndan emekli maaþý alanlar
-eft ücretinden muaf deðillermi
-verdikleri standart karttan kart ücreti almalarý normalmi
-emekli maaþ promosyonu ödemesi niçin yapýlmýyor
ilgilenecek arkadaþlara þimdiden teþekkür ederim
Zaman çok hýzlý deðiþiyor, 20 yýl öncesinin gerçekleri bugün artýk anlam ifade etmeyebilir veya tekrar etmeyebilir.
Eþim ortaokul öðretmeni dersin birinde ben orta okuldayken cep telefonu ve internet yoktu demiþ, çocuklarýn nasýl tepki verdiklerini az buçuk tahmin edebilirsiniz.
ortalýkta bir çözüm deðil kaçýnýlmaz olarak gidilen bir yol var.
reel enflasyonun 30% larda gezdiði bir ülkede dolar seneyi 7 den kapatamaz, hatta 8 ten de kapatmamalýdýr. Olmasý gerekenin altýnda tutulan her kur er geç patlar. Zaten üreticinin sýkýntýsý dolarýn deðerinden çok öngörülemez olmasýdýr.
yaþým sizlere nazaran küçük ama 90 larý kabaca hatýrlýyorum, 90 larýn tekrar yaþanmasýný þahsen ben ultra iyimser senaryo olarak görüyorum, önümüzdeki yol maalesef daha acýlý.
kýyaslamak gerekirse:
- 90 larda hane halký borcu neredeyse sýfýrdý, kredi kartý almak için memur kefil istenirdi. þu an herkes gýrtlaðýna kadar borçlu.
- köy ile baðlantý daha güçlüydü tarýmsal üretim vardý, insanlar birçok ürünü köyden getirirdi. þu an tarýmsal üretim deðil ithalat var.
- devletin elinde satýlacak KIT vs. vardý, telekom u satýp tüm borcu kapatmak gibi konular konuþulurdu, þu an devletin elinde satýlacak çok az deðer aksine bol miktarda gereksiz ödemeye sebep olacak beton projeleri var (yol havaalaný vs.)
- ülke tüketim toplumu deðildi, insanlar tasarruflu yaþardý.
TL nin ilüzyon olmasý,faiz aldýðýnda paran rakam olarak artýyor ama alým gücü zayýflýyor ve sen para kazandým zannediyorsun.Ben you tube ta CÝHAT ÇÝÇEK i takip ediyorum,kendisi kýsa ve çok kýsa dönem dýþýnda hiçbir kaðýt paraya yatýrým yapýlmamasý gerektiðini anlatýyor.Çünkü enflasyonun merkez bankalarý tarafýndan bilerek yükseltildiðini belirtiyor.Bu sebeble kaðýt para bulundurmanýn sadece daha ucuza alýnabilecek durumlarda kullanýlmasý gerektiðini söylüyor.Yani yatýrým uzun vadeli olmalý içerisinde EUROBOND,ALTIN,GÜMÜÞ,EMTÝA ve YABANCI ve TÜRK hisse senetleri olmasý gerektiðini belirtiyor.Bunlarýn vadesiz hesapla alýnabilenleri dýþýnda TEFAS tan yatýrým fonlarýyla yapýlmasýnýn küçük yatýrýmcý için önemli olduðunu belirtmekte,hayýrlý günler dilerim.
Yer Ýmleri