ha bir gün deli gibi yükselir hiç alým fýrsatý vermez ama biz o güne kadar yamulabiliriz..![]()
ha bir gün deli gibi yükselir hiç alým fýrsatý vermez ama biz o güne kadar yamulabiliriz..![]()
Valla amerikada enflasyon yok demeleri koca bir yalan.Açýn bakýn dolar bazýnda emtiada ne olmuþ,pirinç,kahve ,þeker,soya,altýn,gümüþ,nikel,platin neye bakarsanýz bakýn son bir yýlda fiyatý en az yüzde 30 artmýþ.E bu nasýl iþ bunlar enflasyon yaratmýyor mu.Üstelik bu vatandaþýn cebine direk para koyma farklý bir iþ bu para direk harcanýyor.Eskiden fed bankalardan çöp olan ne varsa alýyor onlarýn yerine dolar veriyordu .Bankalarýn bilanço düzeltmesi dýþýnda bu para kýsmen borsalara akýyordu.Þimdi olan baþka basýlan para direk milletin cebine gidiyor,adam üretmeden parayý alýyor,amerikanýn üretimi covid nedeniyle bir yýldýr düþüyor,sen para arzýný artýr üretim düþsün milletin cebine karþýlýksýz para koy enflasyon olmasýn,con ahmet in makinasý icat edildi de biz mi duymadýk sn enki.
Ama sanki spek kaðýdýndayým gibi oluyorum bazen o ayrý.Speðin planýný anlamazsan borsada da adamýn canýna okurlar, ayný þey.
Aln iþte en son çakallýðý bizimkiler londra ile anlaþtý dolarda yaptý.O kadar dolara basmalar,gavurlarýn o kadar saçma sapan dolar düþecek raporu,not düzeltmeler,nacinin her gün sýký duracaðýz,gerekirse yýllarca yüksek faiz veririz beyanatlarý falan sonunda ne oldu.Millet bir dolar satmadý,senin rezervin ekside cari açýk veriyorsun ,bütçe açýðý veriyorsun,harcamalarýndan kýsmýyorsun sen önce þu açýðýný kapat da ondan sonra konuþ dedi millet,dolar almaya devam etti,oyun bozuldu,benzerini altýnda gümüþte bekliyorum.
Bana kalýrsa ceplere koyulan para o kadar fazla deðil..Bernanke nin dediði gibi helikopterden atmýyorlar henüz..Ayrýca enflasyon yok deðil elbet ama %2 yi geçerse de tolerans göstereceklerini söylediler zaten..Powell ýn kastý bu olabilir..kýsaca ýlýmlý enflasyon teloranslarý dahilinde..
Diðer bir konu ise 'hard currency' denen paralarýn bir özelliðide dýþarýya transfer edilmesiyle içerden ziyade dýþarýda enflasyon oluþturmasý sanki..
Sn enki ha bizim tüik ha amerikadaki istatistik kurumu emin olun orda da ayný olay vardýr.Amerikada fiyatlarýn artmamasý mümkün mü hiç.
Yer Ýmleri