Arazi pahalý olduðu için þehir genelde ucuz araziye doðru geniþler. Ýstanbulu kuzeye geniþletmeye çalýþýyorlar ama baþaramýyorlar. Çünkü arazi pahalý
Yabancýya satýþ yuzde 4 civarý. hadi tc vatandaþý yabanci ile olsun bu oran yüzde 10. Yuzde on piyasa belirleyebilir miM2101K6G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bence "emlak balonu" deðil, "emlak belirsizliði" var. Yani piyasa da bilemiyor, insanlar da þaþkýn. Ben mesela evi 2,9 dan satýþa cýkardým, 2,6-2,7 arasý veririm diyordum. (8.000 TL Kira getirili), 3,3-3,5mio TL'ye ev alayým dedim. Evim yenilenmiþ olur falan. Ama almak istediðim evler, bir anda 4,0-4,5 arasýna cýktý. Þimdi ben 2,9'a satsam olmaz, 3,4'e cektim fiyatý (Bence satýlmaz), satýlmaz ise ev boþ zaten, 1-2 ay durur kiraya veririm. Satýlýr ise, üstüne ekler bir ev denk getiririm.
Kýsacasý piyasadan (raydan) çýkarsan, saða sola yalpalaya yalpalaya gidersen...
Yüzyýllardýr bu iþin bir yöntemi var (faiz-enflasyon-iþsizlik-arz-talep v.s.). Sen bunlarý tanýmýyorum kafama göre, yeni bir model yarattým, bunun adýna da "Yeni Ekonomik Model" dedim sonra isim deðiþtirdim "Çin Modeli" dedim dersen, (ki Çin'in böyle bir modeli yok), baþýmýza bunlarýn gelmesi normal..
"Kafama göre" ekonomik modelini uyguluyoruz þu anda...
Konjonktür analizi nedir, nasýl yapýlýr? Aþaðýda Tüpraþ için bir örnek var. Bu analiz türünü ve ne iþe yaradýðýný merak edenler için,
https://twitter.com/cautionary53/sta...16667972423681
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Merhaba.
Oncelikle temel analiz icin onereceginiz kitap vs materyaller var midir? Bu konuda kendimi gelistirmeliyim sanirim.
Birkac gun once HEKTS hissesine bakmaya karar vermistim. Ne yazik ki ben bir sey yapamadan fiyati hizli bir sekilde artti. Bu fiyattan almak mantikli mi ona karar vermem gerekiyor.
FED faiz artirimlarini, super bono ihtimallerini, genel borsa dususlerini vs simdilik geciyorum. Gecen seneki ekonomik kosullari varsayarsak, aklimdaki soru su: su andaki HEKTS fiyati gecen seneye gore normal mi, pahali mi, ucuz mu?
Dedigim gibi temel analiz konusunda kendimi gelistirmeliyim. O yuzden kafama gore cikarimlar yapmaya calisiyorum. Ben de sunu yaptim:
Gecen sene 3 aylik bilanco sirasindaki hisse degeri 8.5 imis. Su anda fiyat 26 civari (son bilanco sonrasi 23 gibiymis). Ilk dusuncem su oldu: "fiyati iyi katlamis. Alinmaz (belki de cok iyi kar yapmistir. Yine de bir bakalim)".
Daha sonra suradan karina baktim: https://tr.investing.com/equities/hektas-earnings . Son sene hisse basina 1.74 TL kar yapmis.
8.5 + 1.74 = 10.24. Dusuncem: "23 ile aralarinda ucurumlar var. Alinmaz."
Fakat daha sonra kafama dank etti ki hissenin gercek degeri ile piyasa degeri ayni sey olmadigina gore, gercek kar ile piyasa kari da ayni olamaz. Suraya gore hissenin PD/DD orani 13.14 (endustri icin 15.3).
8.5 + 13.14 * 1.74 = 31.36. Yani diger tum kosullarin ayni oldugunu varsayarsak, gecen seneki fiyata gore bu fiyat dusuk bile (26 < 31). Alinabilir.
Sizce yaptigim hesap mantikli mi? Kulagimi tersten gostermis de olabilirim. Belki de yaptigim sey sadece seneler arasi PD/DD karsilastirmak, ama hazirda boyle bir veri goremedim.
Son düzenleme : doubt; 19-05-2022 saat: 18:06.
Yer Ýmleri