Originally Posted by
tovbekar
çoktandýr gördüðüm bir þey var özellikle gayrý menkul ama tüm alanlara sirayet etmiþ durumda...
bir ev bakýyordum ve memleketimde bir kasaba bozmasý ( kesinlikle deniz kenarý deðil hiçbir özelliði olmayan bir yer) ilçede fiyatlar biraz yüksek geldi emlakçýya sordum abi fiyatlar çok yükseldi ederi bu deyince Ankarada ayný fiyatý kabul ederseniz takas yapabilirim dedim ... sonra itiraf geldi aslýnda ilçede o para yokmuþ ama biz dýþarýdakiler bu hale getiriyormuþuz... ev alanlara çevremde kira kriterlerinden söz ettiðimde ise sanki aldýklarý evi kýskanýyormuþum muamelesi yapmaya baþladýlar tabii ki Türkiyede 100 yýllýk kira bedeli ile ev sahibi olup dengeli davrandýklarýný düþünüyorlarsa bana ne... emlakta son faizler bir garabet ortaya çýkardý. aþýrý þiþik fiyatlar ve satýlamayan evler...
Ankarada her apartmanda bir daire ya satýlýk ya kiralýk ve çoðunlukla aylardýr satýlmýyor ve kiralanmýyor... köylerde bile yýkýntýlarý nostaljik diye kakalamaya çalýþan köylü ve emlakçý kurnazlarýmýz var...
pazarda alýþveriþi seviyorum pazarcýlarýn haline üzüldüðüm için ya da mahalle esnafýna oralardan alýþveriþ yapmaya çalýþýyorum ama maalesef pazarcý abi markette þu kadar diyor tabii ki markette ucuz olan fiyatlar deðil pahalý olanlar kriter olunca birbirlerini tetikliyorlar. týpký yumurta ve yað fiyatlarýnda olduðu gibi. her zaman alýþveriþ yaptýðým bir köylü bir þeyler söyleyince ona market fiyatlarýnýn daha düþük olduðunu ve onlarýn maliyetlerinin daha yüksek olduðunu bu gidiþle oralardan alýþveriþe zorlandýðýmýzý söyleyerek biraz serzeniþte bulundum ama tabii ki kendime söyledim...
piyasalarda müthiþ dengesizlikler var ve fiyatlarý bilmeden alýþveriþ yapmamanýzý hatýrlatmak istiyorum. bir de bilenlere sormak istiyorum bu emlak fiyatlarý dengelenebilecek mi?
Ýstanbul'da muazzam bir emlak stoðu oluþmuþ, bazý illerde de benzer durumlar olabilir. Ancak bu gayrimenkullere faizlerin bu kadar yüksek olduðu ortamda talep olmasa da fiyatlar düþmüyor, bilakis sürekli artýþ eðilimi var. Nedeni de herkeste TL için negatif bir algý oluþmasý. Paramýza güven maalesef geçmiþteki dönemlere dönmeye baþladý.
Ben emlakta ki durumun arkasýnda dediðim gibi paraya güvensizlik ve artan enflasyon var diye düþünüyorum.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri