yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Çok üzücü bir hikaye. benzer þeyleri yaþayan bir arkadaþým oldu. hayatýnýn 8-10 yýlýný kazandýkça borç ödemeye adadý, ek iþler yaptý vs. Aslýnda o da bizler gibi mühendis odtü mezunu çok zeki biridir ama zaafiyetler gerçekten kontrolü güç þeyler. Ýddanýn yasal olarak internetten oynanmadýðý dönemlerdi 2002-2003 sanýrým, oralarda kupon oynarken sanal kumar sitelerine bulaþmýþtý. 2005 yýlýnda 200 bin civarýnda borcu vardý.
Þuan büyük bir firmada fabrika müdürlüðü yapýyor hayatýný zor da olsa düzene soktu...
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Borsada böyle iddaa, kumar gibi beynimizi uyuþturduðunu düþünüyorum. Özellikle viopda bu daha çok oluyor. Kayýp yaþadýðýn zaman duyarsýzlaþýyorsun. Günde 1000 tl kaybediyordun üzülmüyorsun. Ailen senden bir þeyi satýn almaný istiyor pahalý diye almýyorsun, alsan bile ucuzunu alýyorsun, 50-100 bile çok görünüyor, fakat kaybettiðin 1000 tl ye tepkisizsin.
Viop da yýllarca kumarhane gibi insanlarýn beynini uyuþturdu. 5 defa üsteki anlattýðým döngüyü yaþayarak portföyü sýfýrladým.
çok geçmiþ olsun sayýn pit üstadým gerçekten hiç küçümsememek lazým herkesin imtihaný farklý oluyor... .. sayýn atakanözbaki üstadýn da belirttiði gibi kaldýraçlý iþlemler, kripto paralar da ayrý bir baðýmlýlýk oluyor insanlar gece uyuyamayýp ekran takip ediyor ... yazýda 34 yaþýna geldim birikim iþini biraz hýzlandýrmam lazým diye düþündüm dediði kýsým çok önemli bence... insanlar zaten çok az birikim yapýyor bu birikimle temettü hissesi altýn fon vs alsam 5e katlansa da para bir iþe yaramýyor diye düþünüyor ... bu iþin aslýnda tuzak tarafý... böylece insanlar riskli pozisyona itiliyor ardýndan da parasý elinden alýnýyor... bunun farkýnda olmak lazým ..
birikim refah zenginlik aslýnda nesilden nesile çoðaltýlabilen birþey... eðer böyle ciddi bir ticari baþarý elde edilmezse bir nesille diðer nesil arasýnda sýnýf bakýmýndan çok fark olmuyor... hatta ticari bir baþarý elde edilse bile o kiþi parasal geniþleme zamaný dolarýn ucuz olduðu dönemler elde ettiði geliri nasýl deðerlendireceðini bilmezse, bu satýþlar bu iþler hep böyle devam eder zaten diye düþünürse piyasalar terse döndüðünde kimse harcama yapmadýðýnda o ele geçen tutarlar da uçup gidiyor ...
insan birikimini kendisi için deðil çocuðu için yapmalý tasarrufunu nasýl deðerlendireceðini kendisi için deðil çocuðu için araþtýrmalý bence... yoksa bir memurun þu þartlarda yapacaðý birikimin tasarrufun tutarý gerçekten tatmin vermeyecektir ama nesilden nesile bu kültür devam ederse belki çocuðu kendisinin çektiði sýkýntýlarý çekmeyecek ve belki de orta sýnýfýn eridiði bir dönemde çocuðunun kendisi kendisi kadar birikim yapmaya þansý da olmayacak ...
çok zor gerçekten cok disiplin sabýr isteyen bir durum ... Allah herkesin yardýmcýsý olsun
tabi baþarýlý olup güzel paralar kazanan arkadaþlarý ayrý tutuyorum tebrik ediyorum inþallah çakallarla dolu bu piyasada daha çok kazanýrlar halka arzlarda bile kurumsal yatýrýmcý diyerek önden alým yapýlýyor tahtanýn sahibi belli ediliyor bir anda ülke gündemi deðiþebiliyor böyle piyasada para kazananlarý gerçekten kutlamak lazým ...
genelde hikaye yukardaki gibi oluyor maalesef ben de o yüzden çok daha defansif davranýyorum ...
tüm arkadaþlara iyi haftalar dilerim saygýlar
yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Selam,
Aslinda bankalar yatirim hesabi vs acarken anket turevi bir sorgulama yapiyorlar. Cevplara gore de yatirim araclari sunuyorlar. Benim hatirladigim 2016 civari olmasi lazim (bir kere yaptim). Eger orada kendimize durust olabilirsek bir nevi korunuyoruz da, kilit unsur "kendimize karsi durust olabilmek" bence...
Olayýn özünde davranýþ þeklin yatýyor. Kiþi bir þekilde katlamayý, hýzlý sýnýf atlamayý kafasýna koyarsa enstrümanýn çok önemi kalmýyor. Yoksa, öyle iþlemler görüyorum ki BÝST’te, vadeli yanýnda masum kalýr.
Kiþi kumar oynamayý kafasýna koyarsa bir yolunu bulur oynar. 15 yýldýr, açýldýðýndan bu yana vadeli endeks kontratlarýnda iþlem yaparým. Hiç batmadým, ana paramýn %20 sini bile kaybetmedim. Vadeli iþlemler sadece süreci hýzlandýrýr, kumarbazýn daha hýzlý batmasýný saðlar.
Sonuç olarak, önemli olan düþünce þekli. Hep söylüyorum burada ve twitler da, paraya olan ilgi alakamýzý azaltmamýz lazým. Mesela Havalý bir araba almak büyük bir iþ gibi görüldükçe, kumar oynama arzusu da artacaktýr.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Sayýn Cautionary
vaktiniz olduðunda
genelden biraz özele inerek
þu goodyear'ý bir de siz inceler misiniz enine boyuna, ben çok makul fiyatlarda olduðunu düþünüyorum
þimdilik elimde yok ve sýký takibimde
þimdiden teþekkürler ayýracaðýnýz vakit ve vereceðiniz emek için.
Yer Ýmleri