Originally Posted by
thron
belli bir finansal güvence seviyeniz varsa o zaman parayý amaç deðil araç olarak görmeniz daha kolay olacaktýr.
kaç yýldýr reel enflasyon ile maaþ zamlarý arasýnda uçurum var, özel sektörde kaç yýl çalýþacaksýnýz belli deðil, emlak fiyatlarý uçmuþ
insanlar bir noktada yanlýþta olsa bir hamle yapýp kendini güvenceye almaya çalýþýyor.
yazdýklarýnýz yanlýþ demiyorum ama sebepleri bunlar ve sebepler ortadan kalkmadýkça bir þeylerin deðiþmesi çok zor.

Originally Posted by
pit
para kazanmak tek amaç haline gelmemeli iþin özeti bu. Tabi ki herkesin hayatýný devam ettirebilmesi için paraya ihtiyaç duyar ancak bunu hýzlý þekilde kazanma hýrsý eldeki para dan da olmamýza neden olur.
Güzel noktalara deðinmiþsiniz.
Ben de diyorum ki, ihtiyaçlar sýnýrsýz der ekonomi teorisi. Yani, her þeyi almaya çalýþýrsanýz, ne kadar para kazanýrsanýz kazanýn, kazandýðýnýz yetmeyecektir.
Önce, para harcama kanallarýný olabildiðince kýsmak lazým. Bunu yaparken, dünyamýzýn kaynaklarýný az tüketme motivasyonu ile de hareket edebilirsiniz. Markete araba ile gitmek yerine, yakýnsa, yürüyerek giderek karbon tüktiminizi azaltabilirsiniz. Ayný zamanda harcamanýzý da azaltmýþ olursunuz. Bunu evdeki tek bir odanýn aydýnlatmasýný, tek bir dakika bile gereksiz yere uzatmayarak da yapabiliriz.
Bunlar 3-5 tl, ne önemi var demeyin..bu bilinçte olan biri, saçma sapan marka takýntýlarý ile ayný kalite bir ürüne 2-3 kat fazla para da vermeyecektir.
Yani, iþ önce az tüketmek, çok tasarruf etmekle baþlýyor. Bunu becerebilirseniz, yatýrým yaparken de 2-3 kat kazanmanýz gerekmez. Reel olarak yýllýk %10-20 kazançlar yeterli olur.
Bu dediklerimi ortalama bir beyaz yaka ailesi becerebilir. Yoksa asgari ücretle 3-4 kiþilik bir aileyi geçindirmeye çalýþan için anlamsýz bu dediklerim. Onlara yardým edebilmem için, ülkeyi benim yönetmem lazým. Elimden þimdilik bu kadar geliyor
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri