https://twitter.com/dmuthuk/status/1...t-vyIG3Cw&s=09
Muthuk der ki:
Bugunun bazi arzularini ertelemeden yarin icin varlik yaratilamaz.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Koyu iþaretlediðim kýsým bana da uyuyor. Birkaç yýldýr yýllýk harcamalarýmdan fazlasý pasif olarak gelebilecek durumda ama çalýþmaya devam ediyorum. Çalýþýrken de elimin güçlü olduðunu hissediyorum, genel müdürüm de bu konuyu bildiði için iþe ihtiyacý olan birine davrandýðý gibi bana davranamýyor. Bende bu rahatlýkla iþimi daha az stresle yürütüyorum. Bu da baþarýya katký saðlýyor. Þimdiki hedefim cash flowu büyütmek, bes hesaplarýmý yüksek rakamlara ulaþtýrmak vs. Birikimlerimi ev vb varlýklara daha fazla aktarmak istemiyorum. Zaten halihazýrda site içerisinde, bireysel garajý olan 200 m2 evimiz var, 1 SUV bir de þehiriçinde kullandýðýmýz küçük aracýmýz var. Bende þirketin aracý da var. Bundan daha fazla nasýl bir eve ihtiyacým olabilir ki? Bundan sonra hedefim biraz daha büyüyünce bu cash flow yaratma konusunu oðlana öðretmek.
Hep dediðim gibi özgürlük her istediðini yapabilmek deðil yapmak istemediklerini yapmamaktýr.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Burada da bir pos feedback yaratiliyor..
Her alanda oldugu gibi pos feedback yatirim alaninda da iyidir..
Ben bu duruma 40 li yaslarimin ortalarinda ulastim ama yine eski duzenimi bozmadim, yani giderlerimi bilincli olarak artirmadim, giderlerim sonrasi artan parayi yine yatirima yonlendirdim, bu sekilde pasif gelirim giderimden daha hizli artmaya basladi..
Bu aliskanligi yavas yavas cocuklarima da kazandiriyorum..
Baslardaki harcliklarindan artan 200-300 TL ila aldiklari ve kucumsedikleri miktar 10+ yil sonra oyle bir yere geldi ki kendileri de sasirdiklar pasif gelirin seviyesine ve daha fazla motivasyon kazandilar bu yolda.
Syg,
Finansal varliklar toplam varliklar icinde daha fazla yer tutmali..
Bizde malesef finansal olmayan varlikler ev, arsa araba v.s toplam varliklar icinde daha fazla yer tutuyor...
Ben gelir getiren varliklara hastayim..
Masraf cikaranlari ise hic sevmem..
Anladiniz sanirim
Syg,
Anladým tabi ;) araçlar þuan için bende fazlalýk gibi. Onlarý daha düþük bedelli ve daha düþük iþletme gideri olanlarýyla deðiþtirebilirim zamanla. Ev için zaten ekstradan baþka edinmek gibi bir hayalim yok.Oraya ilave bir krþ atmam. Allah uzun ömür versin ama hem haným tarafýndan hem de benim taraftan da emlak mirasý kalacak zaten.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Ben iþçi anne, memur babanýn oðluyum. Eþim de memur anne babanýn kýzý. Sülalede ticaret yapan yok. Babam 40 sene, ayný devlet dairesinde çalýþtý. Kariyer odaklý da deðil. Zamanýnda altýnda olan personel, vergi dairesi müdürü olmuþ. Babam sýfýr riskle, iþinin hakkýný vererek çalýþmýþ. Arkadaþlarý doðu görevine falan gidip yükselmiþ. Babam "ben yapamam, beceremem" diyerek ayný görevde kalmýþ.
Annem de ilkokul mezunu ve iþçi emeklisi. Alýn teriyle kazanmýþlar v.s. Tek bildikleri ev yapmak ve garantide olmak. Anne babam fakir ailelerde gelmiþ. Annem ayakkabýsý olmadýðý için, okula gitmemiþ utancýndan. 1 sene sonra kaymakamýn verdiði ayakkabý ile gitmiþ v.s. Babam, Doktor olmamý istiyordu.. Týp fak kazanmama raðmen, iktisat okudum. Baktý olmadý formasyon aldýrdý, öðretmen ol dedi. Öðretmenlik kazandým gitmedim. Maliye Bakanlýðýnda uzmanlýk kazandým gitmedim. Ýþ hayatýna baþladým, hala babam gir öss ye, týp oku diyordu. 29 yasýnda belkide ülkenin en genc cfo larýndan oldum, babam hala KPSS sýnavýna gir dedi. Allah'tan son 5-10 senedir karýþmýyor. Geçen oglana öðrettim (3 yasýnda) "dede ben doktor olucam" dedi. Babam aðladý. Adam o derece memuriyet seviyor.
Geçenlerde babam, istersen borsaya gir dedi. 5-10bin liralýk hisse al falan dedi. (Adamýn hayatýndaki risk algýsý bu 5.000 TL'lik hisse almak). Demedim baba zaten uzun zamandýr hissedeyim, o parayý saatlik kazanýp kaybediyoruz. Desem, adamý uyku tutmaz.
Bunlarý neden anlattým? Aileden tamamen, garantide ol, memur ol, etliye sütlüye karýþma, riske girme, siyaset yapma, öne atýlma v.b. þekilde büyümüþ bir karý kocayýz. Sen yapamazsýn, sana yaptýrmazlar vs. Karý koca çok iyi kariyer yaptýk, çok baþarýlarýmýz var ama güvenli alanda kalma genetik kodlarýmýzda var. Bu nedenle, ev almak hala ama hala cazip geliyor. Sanýrým finansal okur yazarlýk süreci 2 nesil, parayý harcama sanatý 3 nesil ve gerçek zenginliðe ulaþmak 4 nesil sürüyor. Biz ne kadar kendimizi geliþtirsek de, bazý þeyler nesilden nesile geliyor. Çok güçlü ailelerin yanýnda çalýþtým, onlarýn hayata bakýþý, hayatý algýlayýþý, çok farklý. mesela, Arjantin IMF'ye borcunu ödememe riski varken, o dönem yanýnda çalýþtýðým iþ adamý, baya arjantin fonlarýna girmiþti. 1 gecede milyon dolarlar kaybetti ama olaya bakýþ açýsý ve sogukkanlýlýðý beni þaþýrtmýþ idi. Ben daha çok üzüldüm. Belirli seviyede insanlar kaybedilen paraya, kazanýlan ders olarak bakýyor. Mesela, bir patronum 1,5milyon USD kaybetmiþti bir iþte (10 sene önce falan), pahalý bir ders aldým demiþti.
Ben ise, pandemi döneminde, her gün 2-3 aylýk maaþýmý kaybettim. Acýk çektim ama acýya dayanýklý hale geldim. 1 haftada 1 senelik maaþýmý kaybettiðim de oldu, herhangi bir buhran yaþamadým. Kýsacasý 1 level atladým sanýrým son 2-3 senede. 2018'den bu yana 3-4 senedir, finansal piyasalarda iþlem yapanlar, muhtemelen çok ciddi bir deneyim kazandýlar, ileride faydasýný görecekler.
Eðer ben, farklý bir anne baba eðitimi almýþ olsaydým, biraz daha cesur, biraz daha özgüvenli, biraz daha farkýndalýðý yüksek.. çok daha farklý koþullar olabilirdi.
Çok iyi projeler geldi önüme, mesela, ürün var, müþteri var, ihracat yapýlacak. tek þey evet dememdi, diyemedim. Konumum ve insanlara davranýþýmdan dolayý, krediblitem yüksek. Bana güvenen çok fazla arkadaþým var. Bir komþumuz geldi iþ yapalým parayý ben vercem dedi. Ýstemedim. Adam gitti 500-600 bin USD batýrdý bir dolandýrýcýya. (Borsada da ünlü bir abimiz, isim veremem bu yüzden). Adamýn bana tek dediði, "Ne iþ istersen yapalým, para da sana emanet, sen para verme sadece yönet". Kendi iþimi kurmak hala beni korkutuyor. 2022 'de olacak iþ deðil. Bu korku niye? Tüm kanunlar tüzel kiþiliklerden yanayken, neden þirket kurmaktan korkar bir insan?
Neyse ki, sonunda karý koca verdiðimiz eðitim danýþmanlýklarý biraz daha kurumsal hale getirmeye baþladýk. Hala bir þirket yok ama en azýndan o yola girdik. (Eþim de doktora yapýyor, iþ hayatýný býraktý).
Oðluma ilk desteðim, þirket kurmak konusunda olacak. 18 yaþýna geldiðinde (o günün þartlarýný elbette bilemiyoruz ama) þirket kurmasý için cesaretlendireceðim. Hemen de batsýn sorun yok. O deneyimi yaþamasý lazým.
Sayin varsayim,
benzer aile yapisindan geliyoruz 3 asagi 5 yukari. Bende anne de baba da ilkokul mezunu. Annem hep ev hanimiydi. Baba 2 iste calisti. Biri devlette bekcilik idi. Gece nobet gunduz insaat vs is kovalamaca. Sirket kurmak vs cesaret edemiyorum. Adim atamiyorum.
Milyon dolarlik projelere fizibilite yapiyorum, yatirim karari alabiliyorum calistigim kurum icin. Kendim icin yapamiyorum.
Nasil yenilir bu korku fikrim yok acikcasi.
Yer Ýmleri