Bence konu farklı yerlere gitmiş. Ülkede ciddi anlamda bir hiper enflasyon yaşıyoruz. Tüik'in hesapladığı rakamları geçin onlara kim inanır bilmiyorum. devletin 2023 için hesapladığı yeniden değerleme oranı bile %122,9 oldu. Sokakta bizlere yansıyan enflasyonun ben %150-200 arası olduğunu düşünüyorum.
Son günlerin moda yatırım aracı borsa olmuş. Borsanın enflasyon üzeri getiri elde ettiği her yerde yazılıp çiziliyor.Ciddi manüplasyon ile son 1 yılda %700-800 hatta daha fazla yapan hisse senetleri bile var.Ancak o tarafın artık kumara dönüşmeye başladığını görüyorum. Bundan 4-5 yıl öncesinde oturup temel analiz yapar, şirket haberlerini tarar, sektör araştırmaları yapar yıllık maksimum %50-100 arası getiri elde edecek şekilde hisse yatırımı yapardım.O dönemlerdeki enflasyonda %15-20 gibi rakam olduğu için reel getiri elde etmiş olurdum. Şuan bu mümkün değil. Ancak bir manüplasyonun içerisinde yeralırsam olabilir. Viop tarafı deseniz gün içinde oluşan marjlar bile keskin bıçak.
Borsada eğer çok yüksek getiri elde edebiliyorsanız şuan paranın bir kısmını borsa dışına çıkartıp fiziki varlıklar almak mantıklı olabilir. Adı konmamış sabit kur rejiminde olduğumuz için şuan o fiziki varlıklar arasında dolar ve altın maalesef enflasyon altında eriyen getiri veriyor.
Daha önce sn vivatrader'ın yazdığı gibi benzer süreçten geçen Venezüella da bile enflasyon karşısında reel getiri elde edebilen yegane yatırım emlak olmuş.
O nedenle eğer borsadan şuan çok iyi kazanıyor ve son 1 yılda çok kazandıysanız tüm sermayenizi halen orada tutmanız artık doğru olmaz.
Geçen hafta finans direktörü arkadaşıma 8 milyona ulaşmış borsa portföyünün %40 ını realize ettirip emlak yatırımı yaptırdım. İlk etapta kazançlı görünmese de sermayesini fiziksel bir değere dönüştürmüş oldu.Kalanı ile roller coster piyasasında trade etmeye devam ediyor.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri