Çalýþ, çalýþ ileri, çalýþan kalmaz geri...
Alým için fýrsat benim için,asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Artýk aatýyorlar mý, tutuyorlar mý belli olsun. Bizim aile þirketi daha ön görülebilir, seffaf ve adil.vallahi rezalet ya.
yarýn fed toplantýsý var varlýk alýmý azaltýmý söz konusu olursa bu topal eþþek onstan da bir darbe yiyebilir bence. asla yatýrým tavsiyesi olamaz.
Koza Altýn bilanço analizi (Ýþ Yatýrým)
Kozal 3Ç21 Finansallarý: Net Kar beklentilerin altýnda kaldý
Koza Altýn, üçüncü çeyrekte yýllýk %10'luk bir düþüþe ile 522 milyon TL net kar açýkladý ve 615 milyon TL olan piyasa beklentisinin altýnda kaldý. FAVÖK ise yýllýk bazda %8'lik bir düþüþle 570 milyon TL olarak açýklandý ve 533 milyon TL olan piyasa beklentisini aþtý. Net kardaki sapmanýn ana nedeni, diðer faaliyet giderlerinin geçen yýlýn ayný döneminde 15,5 milyon TL'den 165mn TL'ye yükselmesi (gider kaleminin detaylarý açýklanmamýþ). Þirket Aðustos ayýnda yaptýðý açýklamada 2021 yýlý baþýndan 16/08/2021 tarihine kadar olan dönemde TL 95mn tutarýnda yardým ve baðýþ yapýldýðýný açýklamýþtý.
Altýn üretimi yýllýk %5 azalarak 57,4 koz'a geriledi. Düþük üretim ile birlikte 3Ç20'de 2000 dolar/ons'un üzerinde zirve yapan altýn fiyatlarýnda yýllýk bazda meydana gelen düþüþ ve 2021'in ilk 9 ayýnda nakit üretim maliyetlerinin 1Y2021'de 775 ABD Dolarý / ons'tan 795 ABD Dolarý / ons'a yükselmesi dolar bazýnda FAVÖK'te yýllýk bazda gözlenen düþüþün arkasýndaki nedenler.
Ýþ Yatýrým Menkul Deðerler A.Þ.
www.isyatirim.com.tr
Yasal Uyarý
Burada yer alan yatýrým bilgi, yorum ve tavsiyeler yatýrým danýþmanlýðý kapsamýnda deðildir.Yatýrým danýþmanlýðý hizmeti ; aracý kurumlar, portföy yönetim þirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müþteri arasýnda imzalanacak yatýrým danýþmanlýðý sözleþmesi çerçevesinde sunulmaktadýr.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarýn kiþisel görüþlerine dayanmaktadýr.Bu görüþler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabýlýr.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Fena silkeledi namussuzlar, inþallah dökülen olmamýþtýr...
Evet, baðýþ ve yardýmlar genel yönetim giderlerinden çýkarýlýp diðer giderlere alýnmýþ ve üstelik bu deðiþiklik de açýklanmamýþ. Ayrýca ne finansal tabloda ne de faaliyet raporunda baðýþ ve yardým kelimesi geçmiyor, maksat ne acaba. Altý aylýkta her iki raporda da baðýþ ve yardým ibaresi yer alýyordu. Gelinen noktada artýk þunu demek gerekiyor, bile bile þirketimizi küçük yatýrýmcýnýn çýkarlarýnýn aleyhine yöneten veya yönetilmesini saðlayanlar var ise , en azýndan kendi adýmý söylüyorum hakkým yeniliyorsa bilerek buna sebep olanlarýn hepsini ben Allah'a havale ediyorum. Beni bu þüpheye sürükleyen anlayamadýðým hususlar nelerdir sayayým:
1- Þirket 2019 da 11 ton altýn üretirken 2020'de çalýþan sayýsýný %50 artýrmasýna raðmen üretimi nasýl 8 ton civarýna düþürmüþtür. Üretimin bu kadar düþeceði bir ortamda iþçi fazlalýðý ortaya çýkmasý gerekirken bu ilave iþçi alýmýnýn anlamý nedir?
2- Rekabetçi kur politikasýnýn yürütüldüðü, faizlerin düþürüldüðü bir ortamda likit varlýklar nasýl TL de tutulmaktadýr, hangi ekonomik mantýða, iþletme yönetimi kaidelerine dayanýlarak bu yapýlmaktadýr. Ayný yöntem borsada iþlem gören kamu ortaklýklarýnda da mevcut mudur?
3- Genel kurul yapamýyoruz diye açýklama yapýp temettü daðýtýlamamasýnda da bu gerekçe gösterilirken Sermaye Piyasasý Kanununda açýkça genel kurul tarafýndan limit belirlenmesi ve bu suretle yapýlmasý imkan dahilinde olan baðýþ ve yardýmlar nasýl yapýlmaktadýr.
4-Altýn üretiminde bu son çeyrekte yaþanan düþüþün nedeni nedir?
5- Bir kamu kurumu gibi yönetilen ve küçük yatýrýmcýlarýna da bu þekilde bir imaj yaratýlan þirketin söðüt altýn madeni davasýnda neden bir kamu kurumu gibi deðerlendirilmeyip gübre fabrikalarýyla arasýnýn bulunmadýðý. Zira dolarýn arttýðý dönemde elindeki dolarý satýyorsan, þirketin üretimi azalacaðý dönemde iþçi sayýsýný artýrýyorsan kamu kurumu gibi yönetiliyorsun demektir. Þimdi külfete kamu kurumu oluyorda gübre fabrikasýyla olan davada niye farklý davranýlýyor ve þirketin bu yönü dikkate alýnýp uzlaþý saðlanmýyor.
6- Her üç ayda bir altýn aramasý için en az 50 mln tl harcayýp hala maden bulunamamasý. (Aman dikkat edin maðmaya ulaþmayasýnýz)
Aklýma gelenler bunlar.
Yer Ýmleri