Deðerli baþlýk takipçisi arkadaþlar,
Misafir sanatçý olarak bulunduðum baþlýkta yazmýþtým haftanýn sonuna doðru biraz yoðun gündemden dolayý ihmal ettiðimi düþündüm.
Son birkaç gündür çeþitli þirketlerin Genel Kurul Gündemleri oluyor. Benim size önerim fýrsatýný yaratýp bu toplantýlara katýlmanýz, kumarbaz felsefesinden kurtulup yatýrýmcýlýk dünyasýna yol almanýzda en önemli etkilerden biri olacaktýr bu.
Þöyle ki; burada hem yatýrým yapmayý planladýðýnýz /yaptýðýnýz þirketleri ve yöneticileri /sahiplerini yakýndan tanýma fýrsatýnýz olacaktýr. Hemde onlarýn nasýl bir vizyona sahip olduklarýný/olmadýklarýný öðrenmenin yanýnda ayný zamanda þirket sahipleri/yöneticilerinin yapmayý planladýklarý yatýrým, iþ geliþtirme, pazar hakkýndaki bilgilerini öðrenme ve ayný zamanda kendinizi geliþtirme fýrsatý da sunacaktýr. Dolayýsýyla yoðun tempo içinde bazen ihmal edilen/gözden kaçan geliþmeler olacaktýr. Bu da çok önemli deðil. Önemli olan overall dediðimiz varlýklarýnýzýn toplam deðerinin artmasý.
Bu baþlýk altýnda her zaman hep savunduðum ve arkasýnda durduðum þu olmuþtur. Baþlýðýnýn ana fikride zaten bu. Bir sistemin olmasý gerçeði.
...
Sistem bir iþlemler bütünü yani sadece bir tek iþlemden gerçekleþmiyor.
Önce sahip olmayý planladýðýnýz varlýk hakkýnda bir ön çalýþmanýz olmalý. Yatýrým yapýlabilirlilik. Bunu temel analiz yöntemi ile de yapabilirsiniz, haber odaklý da yapabilirsiniz, beklenti odaklý da, hikaye odaklý da. Bu size kalmýþ bir konu. Bunu açmak elbette mümkün. Kiþinin algýladýðý risk ölçüsünde de deðiþkenlik gösterebilir. Mesela bazen bir hissede 1 milyon lotluk pozisyon alabilirsiniz. Bazen ayný hissede 100 lotluk pozisyonda açabilirsiniz. Risk algýnýz ve süreniz, ayný zamanda da hareket tarzýnýz olmalý. Dolayýsýyla bir hissede 1 yýllýk planlama doðrultusunda zamana yayýlmýþ olarak yapacaðýnýz 1 milyon lotluk pozisyon yatýrým olurken ve burada yapacaðýnýz hareket daha yavaþ iken. 5 dakikalýk grafiklere bakarak açacaðýnýz 1 milyon lotluk pozisyondaki davranýþ modellemesi ayný olmayacaktýr. Zaten bu da bu iþin ruhuna aykýrý bir durumdur. Çünkü sözü edilen riskli durumda açýlacak 1M pozisyonda 1 kademe kayýp ile bir yýllýk pozisyondaki 50 kademe kayýp ayný riski taþýmaz. Sonuçta piyasa yapýcý rolünde olan kurum ile piyasada oyuncu olan pozisyon riskleri bir deðil.
Ýþin mantalitesini açýkladýktan sonra katýldýðým Genel Kurula dair konuyu aktarmak istiyorum. Finansallar açýsýndan gerçekten çok mükemmel bir durum olmamasýna raðmen ýsrarla üzerine gitmemdeki asýl maksat, yýllardýr bana danýþmanlýk hizmeti veren Mali müþavirimin "abi birde sen bak demesi " oldu. Bu zamana kadar bana kesin yargý ile yaklaþan müþavirim bu kez emin deðildi. Piyasa tecrübesi ile bakýþýn farklý olacaðýný anlatmak istemiþti. Bilginin karþýsýnda her zaman saygý ile durduðumdan, bilgisine güvendiðim müþavirimin bile kararsýz kalmasý beni heyecanlandýrmýþtý. Kendi gözlerimle görmem beni mutlu etti.
Karar verebildim mi?
---Cuma günü yükseliþi orada pozisyon aldýðýmýn göstergesi.
Orada kalýr mýyým?
-- Bunu zaman gösterecek.
Þirkete güvenilir mi?
-- Herkesin risk algýsý farklý
Pozisyon açalým mý?
-- Ne kadar lot ve ne kadar süre
Yatýrým yapmaya deðer mi?
-- Bir balina avlanýrken her zaman ekmek çýkar.
Ýlerleyen süreçte farklý konularda da bilgi alýþveriþi olacaðýna inanýyorum
Not: Her zaman sýfýrdan baþlayacak imkanýnýz olabilmesi için bir sisteminiz olmalý..
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Yer Ýmleri