Hazýr Ýstanbul'da kar var ve ortalýk soðukken dýþarýda gezmektense biraz aylaklýk yapýp evde oturayým, accýk ekran baþýna geçeyim dedim.....
VAKBN konusundaki fikrinize kesinlikle katýlýyorum Lütfü abim. Portföyde olmazsa olmaz denecek türden bir hisse. Ancak siz aldýysanýz kesinlikle gitmeyeceðinden emin olabiliriz. Malum biz alýnca gitmiyor. Yöntem deðiþtirmek gerek. Ya alým adetlerini ya da alým süresini uzatmak gerekecek. Deðiþtirmemiz gereken alýþkanlýklarýmýz var. Esnekliðe sahip hareket edemiyoruz. Daha seri hareket edebilme becerisini arttýrmamýz gerekecek. Bazen onlar gibi aðýr aðýr, bazende bir ceylan gibi seke seke gitmemiz gerek. Ama portföye atmamýz gerek...
Birde XBANK ý kamu ve özel diye gözlemlemek lazým. Çünkü her birinde ayrý ayrý bir hikaye sözkonusu, GARAN özelinde söylüyorum; yýllar önce 10 $ seviyelerinde halka açýlýp son dönemlerde 1 dolar seviyelerine geldiðinde BBVA nýn ben geri alým yapýyorum demesi hikayenin tam da neresinde olduðumuzu açýklýyor. Tabi VAKBN özelindeki durum daha heyecan verici o yüzden bu iþin bu kadar kýsa sürede biteceðini sanmýyorum. Mevcut ortaklýklar ve iþtiraklerinin sermaye yapýsý incelendiðinde 1 VAKBN alarak 2-3 þirkete ortak olunduðunu bilinmesi gerek. Dedim ya her birinin kendi özelinde ayrý hikayesi var.
Sevgili üstadým sizin bu cümleniz aklýma aþaðýdaki anektodu hatýrlattý okurken,
Tilki'ye sormuþlar "Tavuk sever misin "
Tilki önce býyýk altýndan gülmüþ. "Þaka yapýyorsunuz herhalde" demiþ.
Aslýnda bu zamana kadar herkesin cevabýný aradýðý soruyu siz kendi kendinize sorup cevap için harekete geçmiþ ve epeyde yol katetmiþsiniz. Ýlk baþlarda anlamak için, neyi ifade etmeye çalýþtýðýný çözmek için biraz zorlandým. Siz zaman zaman açýklamalar yaptýkça taþlar yerine oturdu.Duymak istediklerimizi bize gösterecek bir yöntemin kapýsýný aralamýþsýnýz. Eh malum bizim baþlýðýn müdavimleri çalý ardýndan izlemekten hoþlanan bir grup olduðu için kimse þeyedemiyor sanýrým. Oysa bu baþlýðý uzun zamandýr takip edenler biliyor ki; aklýnýza o anda gelen diðerlerinin aklýna daha sonra düþüyor. Tamam hadi yardýmcý olamýyor olabiliriz ama, Konuya fikirsel katkýda bulunmak yada çalýþýrlýlýðýnýn ne derece etkin olduðunu gözlemlemek için önerilerde bulunmak daha kolay bi yöntem. Çalý ardýndaki abilerimizin de katký yapacaðýný umuyorum..
Tabi bunda açýk konuþmak gerekirse piyasada hareket imkaný kalan pek fazla insan kalmamasýnýn ve ilginin azalmýþ olmasýnýnda etkisi olabilir. Çünkü bu süreçte deyim yerindeyse tecavüz etmekten beter ettiler milleti. Pala pantolununun fermuarýný kapatýp giderken herkes "acýmadý ki acýmadý ki " diyordu amma velakin herkes bir darbe aldý. Hani þu boynumu çevirsem sana yapacaklarýmý gösterirdim deki durum gibi vatandaþýn hali.
...
Bende pandemi sürecinden çýkýþýn, XGIDA - XELKT - XUSIN arasýndaki korelasyonunu merak ediyorum. Malum hafta içi gelen haberde Ýran doðalgazý akýþýnda kesintiye gidilmesi ardýndan sanayiye de gaz akýþýnýn yavaþlatýlacaðý gündeme geldi. Bu soðuk kýþ günlerinde bu olumsuz haberin sanayi ve yan sanayi hisselerinde önümüzdeki dönem için üretim yavaþlamasýna, bununda satýþlar üzerinde etkisi ile birlikte en az 1 çeyreklik bilançolarda nasýl tepki vereceðini merak ediyorum. Enflasyon yaþarken, birde enflasyon içinde durgunluk yaþanmasý bizi stagflasyona doðru sürükler. Buda tam anlamýyla bir paradoksa düþmemize sebep olur. Sermaye buna çözüm üretecek akýla sahip elbette, ama acý bir fatura çýkartýr karþýmýza, benim asýl korkum bu durumun oluþmasý. Siyaset ise bunu aþabilmek içinse hemen ilk akla gelen senaryoyu uygulamaya koyar. Hemen kendinde bir düþman üretir ve buda savaþ ortamýnýn doðmasýna sebep olur. Bakýnýz örnek Bidon amca. Her ne kadar çiþini ne zaman yapacaðýný hatýrlamayýp altýnýn bezlenmesi gereken birini ülkesinin baþýna getiren halkýn bunu görmesi ne kadar haksa, onu idare edenlerin de yeni oyununa katlanmak zorundalar. Ülkesinin yaþadýðý enflasyonu aþmak için hemen baþvurduklarý numara kendilerinden kilometrelerce uzakta bir ülkede ne olup olmayacaðýnýn tartýþmasýna girmesi hatta daha ileri gidip Rus ayý larýnýn (Burdaki benzetme ulus benzetmesi. Hani Rus larý ayý diye tasvir ediyorlar ya ondan iþte, yoksa bir ülkeye hakaret için kullanýlmýþ bir deyim deðil ) ne yapmamasý gerektiðini söyleyecek kadar ateþi körüklemeleri... Siyaset iþte.
Bizimle ilgili bir beyanatta bulunamýyorum.
Sevgiler saygýlar
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Selim, sen istersin de ben paylaþmaz mýyým...
Bu tür grafikleri paylaþabilmek için öyle bir kodlama yaptým ki; aklýma gelen tüm olasýlýk ve varyasyonlarý ayný anda ve istediðim görüntüde görebiliyorum. Yani grafiði paylaþmak benim için saniyeler kadar kolay. Zor olan yorum istendiði zaman, ekrana bakýp inceleme yapmak...!
Keþke herkes grafiði anlasa da, ben de sadece grafiði paylaþýp gidebilsem. O zaman hizmette sýnýr olmazdý...
Senin için 4 tane grafik atýyorum...
- 1. grafik günlük olarak kriz çýkmazdan hemen önceki zirveye kadar görüntü...
- 2. grafik günlük olarak kriz çöküþü esnasýndaki görüntü...
- 3. grafik haftalýk olarak krizin dibinden ilk zirveye kadar olan 1. turun görüntüsü...
- 4. grafik haftalýk olarak yeniz zirveye olan 2. tur yolculuðun görüntüsü...
Umarým görmek istediklerini görürsün ve bizimle de paylaþýrsýn...
Ýstediðin farklý bir durum varsa istemen yeterli...
![]()
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
selamlar...grafik istenmemesinin sebebi bedavanýn(ilim kýymetlidir) kýymetsiz oluþundan deðil bence
aksine anlaþýlmasýnýn zorluðundan, kodun kapalý oluþundan, kiþinin kendi örneklemesini yapamamasýndan,
kýyas yaparken fikir yürütmekte zorlanmasýndan, grafiklerdeki zamansal iliþkilerin yorumlamasýndan,
verilerin nasýl iþlendiðinden v.b sebeblerden olduðunu düþünüyorum...
çalýþmalarýnýzý takip ederekten...baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim...
(en azýndan yapmak istediðinizi tam anlamasakta(cahilliðimize verin) payýmýza düþeni almaya çalýþýyoruz, teþekkürler)
16.07.2024 - 10.12.2024
Selim hocam yazdýklarýnda haklýsýn, ama þahsen bazý hisselerde pozisyon açarken acele ediyorum hatta bazende inat ediyorum bunlar yanlýþ, ama bu defa ben Vakýfý almadan iyice baktým hem endeks hem Vakýf olumluydu ama sonra talimat gelmiþ gibi hepsi grafikleri bozdu tabi biz iþ iþten geçince anladýk bizim MB faiz indirim sürecine girecekmiþ, neyse süreç bu abilerin beklediði gibi tek seferlik indirimle kalmayýpta dolar ve avro þaha kalkýnca onlarda yeni senaryo yazdýlar ( döviz bazlý ucuz kalmýþýz, yeni fark ettiler...)
baþladýlar zaten ellerinde olan ve bana göre pahalý olan hisseleri sürmeye, bankalarda biraz gitti haklarýný yemeyelim ama dediðiniz gibi iki kamu bankasý ciddi þekilde ayrýþtý ve 2000 endeks seviyesinde bulunduklarý konum içler acýsý, piyasa deðerleri öyle rezil seviyedeki þirketin altýndaki iþtiraklerle kýyas edilmesi gereken bazý gübre þirketleri Vakýfbankla ayný piyasa deðerine sahipler, hisse ve borsa hakkýnda yazýlacak çok þey olsada bir anlam ifade etmiyor artýk nasipte bu hisseden kazanmak varsa kazanacaðýz yoksa yoktur![]()
hissE alMAdan ÖNCE; Aylýk, HafTalýK, sonra günlüK grafiðe bakýn...
operasyon yemiþ yada fiyatý katlamýþ hissede MaCeRa ararsanýz, Paranýzdan OlurSUNUz....
Ýþte Lütfü abim; demek istediðim tam olarakta bu...
Yani bir adým önde olabilmek için ufkumuzu daraltan kara bulutlarýn ardýný görebilme becerisini kazabilmek.
Enseyi karartmadan,
Elbet bu yaðmurlu soðuk havalar kara bulutlar daðýlacak. güneþli aydýnlýk günler gelecek. Biz kompartýndan yerimizi ayýrtalým. Varsýn tren hareket etmek için biraz motoru ýsýtsýn.
XGIDA dan olan beklentim doðru yönde.. Hisse bazýnda deðiþkenlikler olacaktýr tabi. Bu sadece geneldeki görüntü. Artýk fiþini çekmiþler. Taaa ki yeni dönemdeki yeni hikayesi yazýlana kadar. Tabi buda gýda ve su denklemi ile iliþkili olacak. Burada etkili faktörlerden biriside XELEKT olacak. Bunu açayým ne diyor bu adam demesinler. GIDA üretimi için ihtiyaç olan temel etkenler toprak ve su ayný zamanda üretim aþamasýndaki elektrik fiyatlarý. Üretici açýsýndan önemli olan göstergeler. Tabi bunun XTCRT tarafý da önemli fakat þu anda onu gözönüne almýyorum (MGRS, BIZIM vb gibi.) Ancak orada beklentim gýda içinde farklý bir hikayesi olan baþka bir hisse. Bakalým zaman ne gösterecek. Bu arada Koray Hocama sevgiler saygýlar..
Selim hocam o bulutlarýn ardýný görmek için bize içeriden bilgi veren biri olmalý yoksa o bulutlar hep olduðu gibi bizim tepemize yaðacak
Bu arada Vakýf aldým ama öyle boþ boþ bakmadým, hisse ben almadan önce 80 bin endekste bile 3,34 görmüþtü neyse ben aldým endekste düþüþ baþladý kabul Vakýfta düþmeye baþladý ama bir baþka düþüyor kerata 3.45 civarý Denizden bir yiðit 15-20 milyon lot karþýladý o bölgede düþüþ konsolide olacak sandým ama olmadý hacimsiz düþtü 3,20 ye bizim 3,45 den onca lotu alan Denizte sattý mý malý, bunu gören satmalýydý hisseyi ama ben çok gördüm bu dümenleri satmadým sözde mal kurumlar arasýnda daðýldý/daðýtýldý... endeks yukarý döndü bu da rica minnet yukarý döndü sonra geri alým kararý almýþ olan Vakýf bir anda kabaca 20 milyon lot aldý ama hisse çýktýðý yerde durmadý ertesi gün düþtü bunu görende bundan bir cacýk olmaz deyip satmalýydý artýk sonuçta 20 milyon lot almalarýna raðmen hisse adam olmuyordu, ben yine satmadým, neyse sonra baktým sürekli git gel yapýyor bende ara ara týrtýkladým en son saðlam týrtýðý endeksin rekor kýrdýðý gün yaptým, o gün bugündür minik minik yolmaya çalýþýyorum maksat domuzdan kýl koparmak...
hissE alMAdan ÖNCE; Aylýk, HafTalýK, sonra günlüK grafiðe bakýn...
operasyon yemiþ yada fiyatý katlamýþ hissede MaCeRa ararsanýz, Paranýzdan OlurSUNUz....
Yer Ýmleri