Hayýrlý Günler...
Saðlýk ve mutluluk dolu güzel bir gün olmasýný diliyorum...
Hayýrlý Günler...
Saðlýk ve mutluluk dolu güzel bir gün olmasýný diliyorum...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Sn T/A Sn dandanakan
Sizlerden KZBGY analizi rica ediyorum.
Müsait olduðunuzda bakabilirseniz memnun olurum.
- Teknik aslýnda spek için deðildir, bizler içindir. Bizlere nerede, ne yapmamýz gerektiðini söyler ama elbette speðin iþine yarayacak þekilde...
- Direnç veya hedef seviyelerde bizler ne deriz...?
Burasý direnç, satmam lâzým. Geçerse ve direncin üstünde kalmayý baþarýrsa alým yaparým...?
- Peki bu sýrada spek ne yapar...?
Gözümüze soka soka direnci kýrdýrýr ve direncin üzerinde yol almaya baþlar... Direncin kýrýlma zamaný geldiyse gerçekleþen senaryo bu þekildedir. Yoksa durum biraz farklý olur...[/I])
- Sonuçta bizler direnç diye direncin altýnda satýþa geçeriz ve spek alýma geçer. Direnç kýrýlýnca bizler alýma direncin üstünde alýma geçerken, spek direnci kýrdýrmak için yaptýðý alýmlarla elindeki fazlalaþmýþ malýn fazlasýný bizlere devreder...
- Tahtaya mal geldiði ve yükselmeye baþladýðý için yeni alýcýlar da gelmeye baþlar. Sonuç: Bir sonraki dirence/hedef kadar yükselmektir...! Eðer direnç kýrýlmayacaksa, spek elinde fazla mallarý kârý ile sattýðý için alta alýþ yazmaz ve bu defa satýþ yaparak hissenin düþmesini saðlar. Düþtükçe de toplamaya baþlar. Tâ ki desteðe kadar. Orada yine duruma göre karar verecektir. Ya kýrdýracak, ya yukarý çevirecektir...
Direnç olayýnýn tam tersini destekler için de geçerlidir. Biz destek kýrýldý diye satarken, spek bizim sattýklarýmýzý toplamaya baþlar. Tâ ki duracaðý destek noktasýna kadar almak istediði mallarý kolayca toplar. Eðer fazla satýþ olduysa bir kýsmýný tekrar satarak düþüþü hýzlandýrýp yavaþlatabilir veya beklenenden çok daha aþaðýlara birden fazla destek kýrarak soluksuz düþer...
Peki, neden bazen direnci kýrarken, bazen kýrmadan desteklere kadar düþer...? Bu soru biraz daha zor oldu ama bu da önemli...?
Biraz düþünüp kafa yoralým, bununda cevabýný daha sonra vereceðim...
Sonuçta ne öðrenmiþ olacaðýz...?
- Spek gibi düþünmeyi öðrenip, her zaman kazanmayý öðrenmiþ olacaðýz.
Yoksa tekniðin falan çalýþtýðý yok. Teknik çalýþtýrýlýr, bizler uyarýz...!!! Teknik yolda deðiþtirilebilir, sabit deðildir. Oluþuma göre yön verilir...
Tecrübe ile sabittir... Bizzat yaþadýðým olaylardan tecrübelerimi aktarýyorum...
Örnek isterseniz PKART 'a bakabilirsiniz. Dirençleri kýrmakta nazlanýyor, fiyatlama oluþmuyor. Endeks fîzâna gitti, bu hâlâ alçak sürünme modunda devam ediyor. Teknik kýsa vadede 35 olacak diyor ama her nedense 1 aydýr þu 28 bir türlü kýrýlamadý...!!!
Neyse söylenecek çok fazla þey var ama nasýl olsa herkes kendi bildiðine inanýp ciddiye almayacaktýr. Olmadýðýnda da bir suçlu bulacaklardýr...!!!
Bu tip hisselere yorum yapmak zor, operasyon yemiþ hisse. Teknik taktik iþlemez spek daðýttýðý malý topladýysa götürür bilemeyiz.
Haftalýkta 8 ortalama üzerine çýkmýþ fiyat ve hacim artýþý var tepki çýkýþý yapabilir.
Haftalýkta yine bu ortalama üzerinde kapanýþlar yapmadan zayýflýk devam eder.
KZBGY...
Bu da operasyon hisselerinden birisi. Operasyon baþlamadan önce haberi gelmiþti. Operasyonlarla ilgilenmediðim için dikkate alýp þu ana kadar da hiç bakmamýþtým...
Görüldüðü gibi operasyon hisselerinde spek gibi düþünülmez ise;
- Destek kýrýlsýn da satayým. Trenden erken inilmez, hedefe kadar bekleyeceðim..!!!
diyenler, battýlar...!!!
Her gün yükselip, para kazanýrken kimsenin eli SAT tuþuna bir türlü gitmez ama dip seviyelerde ise satan satana olur. Tam da speklerin arzuladýðý bir durum...!!! Öðretilmiþ yanlýþlýklar...!!!
Neyse biz hisseye bakalým. Tipik ve en güzel örneklerden birisi. 5 Dalgalýk Elliot 'u gözümüzün içine soka soka götürmüþler...!!!
Þimdi olan durum nedir...?
Spek malý zaten çoktan yükseliþ boyunca çýkmýþ, sattýklarýný yerine koyma derdinde (Eðer bu hissede kalýcý ise. Kalýcý deðilse durum deðiþir. Yeni birileri el atana kadar her önüne gelen tahtacýyým diye geçinir. Genelde peþini býrakmazlar!). Hacime baktýðýmýz zaman son 3 aydýr bariz bir yükseliþ var. Demek ki millet diplerde çözülmeye baþladý. Tepelerde yakalananlar artýk umutlarýný kaybediyor...!!!
Fakat bir de iþin diðer yönü, kendisini fýrsatçý sanan uyanýklar var:
- Hisse bu kadar düþmüþ, zamanýnda 95 TL olmuþ þu an 20 'lerde geziyor diye, tekrar tepeyi göreceði umudu taþýyanlar ve mal alýmýna geçenler...!!!
Spek bu kiþileri de dökmeden bu hisseyi tekrar yukarý sürüp, yeni operasyon çekmez. Normal þartlarda bu hisse artýk uzunca bir süre; yukarý gider gibi yapýp, tekrar aþaðýlara gelir...!!!
Þu an için bu psikolojiye oynayýp hisseye gaz veriyorlar. Gideceði en fazla yer 28.x seviyeleri olsa gerek...!!!
Gelen alýcý çok olursa 31.x seviyesine kadar da götürebilirler. Bu tamamen o anki duruma baðlýdýr...
Bunlar iyimser senaryolar...
Þimdi de olumsuz senaryoya bakacak olursak;
Oluþan oluþuma, pazartesi tavan çekmesine ve tavanda rekor hacim olmasýna bakarsak;
- Fibo %38.2 geri alýmýný da yapmýþ...
- Dirence gelmiþ...
- Yüksek hacim oluþmuþ. Hacim oluþurken yukarý gidememiþ, mal yedirilmiþ...!!!
Normal þartlar altýnda hissenin geri gelmesi ve yeniden diplerden mal toplanmasý gerekir. Bu da zaman alacak bir süreç olacaktýr...
Benim RRG grafiðinde ise haftalýkta güzel bir görüntü var. Mavi bölgeye geçmeyi baþarýrsa az önce yukarýda bahsettiðim olumlu senaryo çalýþabilir. Yok geçemez ve geri dönerse, spin atmaya devam eder...
Günlükte güzel hareket çekmiþler. Her þey nizâmî ilerlemiþ. Üstelik yeni bir operasyon moduna girmiþ. Operasyonun 1. ayaðý tamamlanmýþ, 2. ayak için speðin durumunu bilmek gerekiyor. O ne derse o olur. Gidiyoruz derse 28 - 31, dönüyoruz derse xx - 19 olur... (xx 19 altýnda daha düþük bir sevidir...)
![]()
Günaydýn Herkese
Sn T/A, Sn Dandanakan teþekkür ediyorum deðerli yorumlarýnýz için.
sayýn T/A hocam hoþ geldiniz .sayýn Dandanakan hocam ,cümleten gününüz aydýn.iþiniz rast gitsin ..sizlerden ricam. kerevit ,ve teknosa ile yorum ve görüþlerinizi yazarsanýz memnun olurum . saygýlar bizden .ALLAH a emanet olun ...
Yer Ýmleri